Ekonomi “Dünyanın ilk 10 bankasına en az 3-4 Çin bankası girecek”

“Dünyanın ilk 10 bankasına en az 3-4 Çin bankası girecek”

01.06.2010 - 16:49 | Son Güncellenme:

.

“Dünyanın ilk 10 bankasına en az 3-4 Çin bankası girecek”

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “Avrupalı bankacılar, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın ilk 10 bankasına en az 3-4 Çin bankasının gireceğini söylüyor” dedi.
Özince, İş Bankası tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Konferans Salonunda düzenlenen, “Değişen Gündem ve Yeni Konumlanma” konulu “İş’le Buluşmalar” toplantısında, Büyük Önder Atatürk tarafından kurulan İş Bankası’nın ilk genel müdürü Mahmut Celal Bayar’ın Bursalı, 37 kurucunun içindeki en kalabalık grubun da Bursa’dan olduğunu bildirdi.
Kurucular içindeki 9 Bursalı’nın bankanın sermayesinin önemli bölümünü taahhüt ettiğini vurgulayan Özince, şöyle devam etti:
“Mahmut Celal bey, 26 Ağustos 1924’te bankayı kuruyor. Dışarda açılan ilk şube de 1 Ocak 1925’te Bursa şubesi oluyor. O günden bu yana bizim en fazla yatırım yaptığımız illerin arasında Bursa geliyor. Dokuma, bazı sanayi yatırımları, kaplıca, oto cam sanayi yatırımları yapılıyor. Tofaş’ın kurucu ortağı da İş Bankası’dır. Son 4 yıl içinde Bursa’da yapılan yatırım tutarı 460 milyon dolara ulaştı. İş Bankası, biraz önce bahsettiğim yatırımlarla Bursa’da yaklaşık 2 bin 200 civarında istihdam sağlıyor. Bursa’da 38 şubeyle en geniş teşkilatı olan bankayız. 3 yeni şubeyi de araştırıyoruz.”
Özince, ülkede bankacılığın çok güzel geliştiğini belirterek, bu gelişimin en önemli nedenin genç insan yapısından kaynaklandığını vurguladı.
Türk bankacılık sektöründeki gelişmenin teknoloji, para ve pulla değil kaliteli insan kaynağıyla yaşandığını dile getiren Özince, “Bugün Türkiye, İstanbul, büyük finans merkezi haline gelirse tamamen en önemli kaynak uygun kaliteli insan kaynağıdır” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYA EKONOMİSİ VE BANKACILIK
Ersin Özince, dünya bankacılığının dünya ekonomisini, hatta sadece ekonomi değil, siyasetini de olumsuz etkileyecek sürece sokulduğuna dikkati çekti.
Dünyada bankacılığı daha çok gelişme potansiyeline sahipken ve buna dünya insanının refahı için ihtiyaç varken iskambil kağıtlarından yapılan kuleler gibi bir çöküş yaşandığını vurgulayan Özince, şöyle konuştu:
“Avrupa’nın sayılı 30 bankasının önemli bölümü devlet kontrolüne geçmiş durumda. Dünyada yaşanacak bankacılık krizinin politik sonuçları daha uzun yıllar gündemi meşgul edecek. Türkiye, bu krizde bankacılık sektörü açısından olumsuz etkilenmedi. Bütün yakınmalara rağmen reel sektör nispeten az etkilendi. Talep daralması oldu. Üretim ve istihdam azalmasının acıları meydanda. 2001 krizinde bankacılık sektörü, çalışanlarının yüzde 30’unu kaybetmişti. O rakamları, 2001 istihdamını yakalamamız 9 yılı aldı.”
Kriz sonrasında bazı önemli noktaların ortaya çıktığını belirten Özince, şunları kaydetti:
“Bunlardan biri kriz sonrasında kimin nerede olacağıdır. Görüldüğü gibi Uzakdoğu ülkeleri hem ölçek açısından hem kendi ekonomileri ve insan gücü açısından çok avantajlı çıkışlar içindedir. Avrupalı bankacılar, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın ilk 10 bankasına en az 3-4 Çin bankasının gireceğini söylüyor. Bu, son derece önemli bir noktadır. Hangi koşullarda rekabet edeceğimizi ölçmemiz lazım. Bunu devlet politikalarına yansıtmamız lazım.”

Haberin Devamı

BTSO BAŞKANI SÖNMEZ
BTSO Başkanı Celal Sönmez de küreselleşmenin bir cilvesi olarak dünyanın bir ucundaki ekonomik ve siyasi gelişmelerin, diğer ucundaki ülkeleri ve firmaları saatler içinde etkiler hale geldiğini söyledi.
Bir koyundan birkaç post çıkarma aç gözlülüğünün tüm dünyayı ağır yükün altına soktuğunu vurgulayan Sönmez, ABD’de başlayan krizin artık tüm Avro bölgesinin krizi olduğunu anlattı.
Yunanistan’ın 110 milyar avroluk yardımla şimdilik komadan çıktığını ifade eden Sönmez, şöyle konuştu:
“Dünya ekonomisinde etkileri uzun sürecek yeni durumların oluştuğu görülüyor. Türkiye, 2001 krizinden aldığı önlemlerle kamu maliyesinde sorun yaşamadı. Hemen yanı başımızda olup bitenlerden bağımsız kalamayacağımız da ortada. Avro bölgesinde ürün satmakta sorun yaşayacağız. 3,5 milyon resmi işsize iş bulmak, yeni işsizlere iş alanı açmak için gerekli büyümeyi sağlamak zorundayız.”
Kriz döneminde özel bankaların kredi koşullarını ağırlaştırdıkları için KOBİ’lerin kredilerinin azaldığını vurulayan Sönmez, “Bankaları özel sektörü büyütmek için daha aktif olmaya davet ediyoruz. Biz, kriz döneminde kendi kaynaklarımızdan üyelerimize 170 milyon lira kredi kullandırarak, kredi anlaşmaları yaparak kötü gün dostu olmaya çalıştık” diye konuştu.
Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas da firmasıyla ilgili bilgiler verdi, iş adamlarına büyüme konusunda önerilerde bulundu.
Toplantıda ayrıca, İş Bankası ile BTSO arasında kredi ve nakit yönetimi ürünlerinin kullanımına ilişkin protokol imzalandı. Protokole Ersin Özince ve Celal Sönmez imza attı.