Ekonomi Eğitim ve Simülasyon Teknolojilerinde Öncü: HAVELSAN

Eğitim ve Simülasyon Teknolojilerinde Öncü: HAVELSAN

23.11.2016 - 01:08 | Son Güncellenme:

Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Lütfü Özçakır, HAVELSAN'ın öncü hizmetlerini Milliyet Modelleme ve Simülasyon'a anlattı.

Eğitim ve Simülasyon Teknolojilerinde Öncü: HAVELSAN

Özçakır, "Bir arazi taramasını tek tek dolaşarak yapamazsınız, helikopter simülatöründe yapabiliyorsunuz. Görev provalarınızı yapabiliyorsunuz. Bugün örneğin Cerablus'a yapılacak bir harekâtı biz 4 saat içerisinde modelleyerek onlara eğitim sistemi olarak verebiliriz. Ertesi gün ilgili kuvvet, yapacağı harekâtı simülasyonda çalışabilir. Bu da harekâtın verimliliğini arttırıp, kayıplarını en alt düzeye çekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Simülasyon teknolojisinde HAVELSAN hangi yeterliliklere sahip?

-HAVELSAN, eğitim ve simülasyon teknolojilerinde pazar olarak baktığımızda Türkiye'de lider, dünyada da ilk 5 firma arasında. Özellikle 2003 yılında Sayın Cumhurbaşkanı'mızın HAVELSAN’ı ziyareti kapsamında gündeme gelen HELSİM (Helikopter Simülatörleri ve Simülatör Destek Sistemleri)Projesi çok önemlidir. Onun da çok büyük desteğiyle 2004 yılında biz HELSİM Projesi'ni imzaladık. HELSİM Projesi, dünyanın en büyük helikopter simülasyon eğitim merkezi projesi. Bu HAVELSAN’ı CN-235 ve F-4'lerden sonra bir sınıf atlatarak dünyadaki ilk 10 firma arasına yerleştirdi.

Türkiye'nin elektronik ve yazılım alanında amiral gemisi

Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası Konya'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın, Anadolu Kartalı Tatbikatı’nın da gerçekleştirildiği alanın, tüm projesini HAVELSAN hayata geçirdi ve teslimatını tamamladı. Bu Elektronik Harp Test ve Eğitim Sahası, gerçek uçakların, gerçek arazide eğitim almalarını sağlıyor. Hemen bu proje Pakistan'a, sonra Suudi Arabistan'a ve daha sonra Güney Kore'ye satıldı. Şimdi başka ülkelerle de görüşmelerimiz devam ediyor.

Haberin Devamı

HAVELSAN askeri hizmetler dışında sivil simülatör alanına nasıl girdi?

Biz HAVELSAN’ın sivil alanlara da girmesi gerektiğini öngördük. Zaten HAVELSAN geçmiş tecrübesiyle sivil alana alışkın olduğundan eğitim ve simülasyon teknolojilerinde de sivil havacılığa yöneldik. Önümüzdeki 15 yıl boyunca dünyada yaklaşık 40 bin uçağa, 500 bin de pilota ihtiyaç var. Bu pilotların da eğitilmesi gerekiyor. Bununla birlikte bakım teknisyenlerinin de eğitilmesi gerekiyor. Türk Hava Yolları'nın büyüme planlarını yakından takip ettik. Bu kapsamda Türk Hava Yolları ile ilişkilerimizi artırdık ve onların bir adet 737-800 tam uçuş simülatörünü üretme projesini aldık. Bu proje aynı zamanda HAVELSAN’ın ilk sivil tam uçuş simülatörü olması açısından da büyük önem taşıyor.

Öte yandan, dünya devi THY ile işbirliğimizi hangi alanlarda devam ettirebiliriz diye baktık ve modelleme, simülasyon teknolojilerinin bir yan dalı olarak gördüğümüz kabin içi eğlence sistemlerine girdik. Uçaklarda gördüğünüz kabin içi eğlence sistemlerinin yazılımını artık HAVELSAN üretiyor olacak. 44 tane uçağa HAVELSAN’ın milli kabin içi eğlence sistemi olan SKYFE sistemi kurulmaya başlandı. Bu kapsamda da THY'nin iştiraki olan THY Teknik firması ile birlikte çalışıyoruz. Gördüğünüz gibi biz modelleme ve simülasyon teknolojilerini diğer alanlara rahatlıkla uyarlayabilir hale geldik.

Haberin Devamı

HAVELSAN geçtiğimiz ay Amerikalı Quantum 3D firmasını satın aldı. Burada hedeflenen nedir?

Bunu yapmaktaki sebeplerimizin başında firmanın elindeki bir teknolojiye, görüntü üreteçlerine ihtiyacımız olmasıydı. O teknolojiyi tamamen millileştirdik ve bizim oldu. Firma Silikon Vadisi'nde Florida'da ve Orlando'da ofislerimiz var. Amerikan hükümetinin ihalelerine girecek şekilde yapılandırdık, onay sürecinden geçtik. Şimdi Amerikan pazarına da açılabiliyoruz. Bazen de Türkiye olarak giremediğimiz pazarlara Quantum 3D üzerinden de girebiliyoruz.

Haberin Devamı

Bu yatırım projelerini sivil veya askeri olarak hayata geçirirken millilik oranını nasıl dengeliyorsunuz?

Yatırım projelerinde para kendi cebimizden olduğu, ülkeden çıktığı için sivil veya askeri olması fark etmiyor. Milli olma şartımızı yüzde 80'e çekmeye çalışıyoruz. Bu noktada hedefimize ulaştığımızı söyleyebilirim. Yeni hedefimiz bu oranı Yüzde 90'lara çekebilmek…

Önümüzdeki dönem içerisinde yeni savunma sanayi projeleri var mı?

Türkiye'nin önümüzdeki dönem başlatmayı planladığı büyük savunma sanayi projeleri var özgün projeler. Bunlardan ilki Milli Muharip Uçak ve diğeri Yüksek İrtifa Füze Savunma Sistemi. Milli Muharip Uçak Projesi kapsamında biz HAVELSAN olarak komuta kontrol sistemleri, siber güvenlik sistemleri ile ilgili çözümlerimiz ile var olmayı hedefliyoruz. Uçağın mühendislik ve eğitim simülatörlerini rahatlıkla yapabilecek durumdayız. Bu proje başladığı takdirde biz 1 buçuk 2 yıl sonra pilotlarımızı milli simülatörlerimiz içinde rahatlıkla uçurabiliriz.

Haberin Devamı

Ayrıca bizim önemli bir alanımız olan siber güvenlik çözümlerimizin de bu alanda devrede olmasını öngörüyoruz.