Ekonomi Emekli, memur ve asgari ücret artışı sonrası gözler özel sektörde! İşte yeni zam tahmini

Emekli, memur ve asgari ücret artışı sonrası gözler özel sektörde! İşte yeni zam tahmini

09.01.2024 - 07:33 | Son Güncellenme:

Yeni yılın gelmesi ile birlikte çalışan, emekli, memur pek çok kesimin zam oranları belli oldu. Asgari ücrete yüzde 49.11, memur ve memur emeklisine yüzde 49.25 oranında zamlar yapıldı. Geride bir tek özel sektör çalışanlarının yeni maaşları kaldı. Peki özel sektöre ne kadar zam olacak? Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar ne kadar zam alacak? İşte detaylar...

Emekli, memur ve asgari ücret artışı sonrası gözler özel sektörde İşte yeni zam tahmini

Milliyet.com.tr/ ÖZEL Memur, emekli, asgari ücretli birçok kesimin yeni dönem zamlı maaşları belli oldu. Özellikle memur ve asgari ücretlilere enflasyonun üzerinde artışlar dikkat çekti. Şimdi ise gözler özel sektörde. Peki asgari ücretli ile üstünde maaş alan çalışanların arasındaki maaş farkının kapanmaması için özel sektöre ne kadar zam yapılmalı?

Haberin Devamı

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, konuyla ilgili tüm detayları milliyet.com.tr’ye anlattı. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda Çalışma Bakanımız Vedat Işıkhan’ın asgari ücret açıklamasında şu anda enflasyon verilerinin iyi gittiğini ama ihtiyaç hasıl olursa tekrardan olağanüstü olarak işçi ve işveren sendikalarını da bir araya getirerek 2024 yarıyılının ikinci dönemi için yeniden belirlenebileceği konusunda da açık kapı bıraktığını unutmamak gerekli.

ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE ALANLARA NE KADAR ZAM YAPILMALI?

Kanunen asgari ücrete % 49,11 oranında zam yapıldı. Dolayısıyla asgari ücretin üzerinde maaş alanlarla alakalı kanunen bir sınırlama ve zorunluluk yoktur. Bu sebepten dolayı hakkaniyet açısından işverenlerimizin +49.11’lik bir zam yapması daha doğru olacak. Ya da belirtilen orana daha yakın bir zam verilebilir.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın 2024 yıl sonu hedef enflasyonu %36 olarak belirlendi. Bu oran da dikkate alınarak gerçekleşen enflasyon ve hedef enflasyon doğrultusunda işverenlerin işçilerimize yapılacak olan zammı özellikle çalışanlarımızı dara düşürmeyecek şekilde belirlemesi daha doğru olacaktır.

‘MESLEKLERE GÖRE ASGARİ ÜCRET BELİRLENMELİ’

Asgari ücrete komşu olan ücretlerin de zam oranlarının yapılması konusunda sektörlere göre değerlendirmekte fayda var. Bunları hizmet sektörü, imalat sanayi sektörü ve tedarik dediğimiz alım satım sektörü üzerinden değerlendirmek gerekli. Zaten tedarik ve imalat sektöründe bulunan iş yerleri ücretlere gelen zam kıstaslarını yıl içerisindeki satılan konu olan ürünlerinin raf fiyatlarına ekleyerek kendilerini buradaki zamlardan korumuş oluyorlar ve bu sayede enflasyondan fazlaca etkilenmemiş durumdalar.

ÇALIŞMA BARIŞINI KORUYACAK HANGİ ADIMLAR ATILMALI?

İşverenlerimize 2016 yılında 75 TL ile başlayan asgari ücret desteği önceki dönemde %25’lik artışla 500 TL oldu, 2024 Ocak ayı itibarıyla bu rakam 700 TL çıktı. 2022 yılının başından itibaren asgari geçim indirimi kaldırılarak gelir vergisi ve damga vergisi istisnası olarak uygulanan kısım ise parasal değer olarak vergi kısmı 2.550,30 TL + 151,82 = 2.702,12 toplam olarak sadece asgari ücretliden değil tüm ücretlerden hatta memurlarımız da dahil olmak üzere belirtilen rakam bu kesimlerin ceplerinde kalmıştır.

Haberin Devamı

‘Çalışma barışını koruyacak, işverenleri destekleyecek başka hangi adımlar atılabilir?’ sorusuna gelince şu an uygulamada 20’nin üzerinde işçi ve işverene kıstası olmak üzere verilen sigorta teşvikleri mevcut, bazı teşviklerin süresi doldu. Bunların uzatılması hatta uygulanan sıkı para politikası dahilinde hem maliye hem sosyal güvenlik alanında inceleme süreçleri verginin tabana yayılması ile alakalı yeni düzenlemeler geleceğini biliyoruz. Bu konuda kayıt dışının kayıt altına alınması elzemdir. İşverenleri de ödeme güçlüğüne sokmayacak şekilde en azından süresi biten teşviklerin sürelerinin uzatılması dahilinde işvereni koruyacak destekler önem arz etmektedir.”