Ekonomi Emeklilerle ilgili ilk destek yürürlüğe girdi! Yeni dönem nasıl olacak?

Emeklilerle ilgili ilk destek yürürlüğe girdi! Yeni dönem nasıl olacak?

22.05.2024 - 07:16 | Son Güncellenme:

Emeklilerle ilgili açıklanan yeni desteklerden ilki dün yürürlüğe girdi. Buna göre emekliler yıl sonuna kadar kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesislerden yüzde 15 indirimli faydalanabilecek. Peki açıklanan diğer destekler 1 Temmuz zam dönemi öncesine yetişir mi? En düşük emekli maaşı için beklentiler neler? İşte detaylar...

Emeklilerle ilgili ilk destek yürürlüğe girdi Yeni dönem nasıl olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz hafta emeklilerle ilgili yeni düzenlemeleri duyurmuştu. Buna göre emeklilere yaz aylarında 1 ay boyunca ücretsiz KYK yurtlarında konaklama, kamuya ait misafirhane, öğretmenevi, sosyal tesis ve konuk evlerinden yüzde 15 indirimli faydalanma, PTTcell’den emeklilere özel paket, PTT Kargo’da indirim, emekli kart ile fatura ödemeleri, eczane, market, giyim mağazalarında yapılan alışverişlerde indirim sağlanacak.

Haberin Devamı

Bu desteklerden ilki resmen hayata geçti. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre kamu kurum ve kuruluşlarına ait sosyal tesisleri emekliler yıl sonuna kadar yüzde 15 indirimli kullanacak.

Peki emeklilere yeni destekler 1 Temmuz yeni zam dönemi öncesi hayata geçer mi? En düşük emekli maaşı için beklentiler neler?

Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, milliyet.com.tr’ye açıkladı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Sayın Cumhurbaşkanı bu yılın emekliler yılı ilan edileceğinden bahsetmişti. Bu kapsamda emeklilerimize alım gücünü artırıcı birçok paket açıklandı. Bu pakette KYK yurtlarında konaklamadan, giyim alışverişine, ulaştırmaya kadar birçok alanda indirimler ve alım gücünü artırıcı hususlar mevcut.

Haberin Devamı

Ben yeni destek paketini olumlu buldum. Emeklilere ne kadar oransal artış yaparsanız yapın bu enflasyon olarak geri dönüyor ve emeklilerin alım gücünü düşürüyor. O yüzden oransal artış yapılmasındansa emeklilerin alım gücünü artırıcı önlemler alınması daha yerinde olacaktır.

YENİ KARARLAR NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

Alınan kararlar kısa süre içerisinde hayata geçecek. Emeklilerin alım gücünü artırıcı yeni düzenlemeler de olacaktır. PTTcell, giyim mağazaları ile ilgili anlaşmalar, marketlerle ilgili anlaşmalar ilerleyen vadede hayata geçecektir diye düşünüyorum.

YENİ DESTEK PAKETLERİ 1 TEMMUZ’DAN ÖNCE GELİR Mİ?

Ben açıklanan bu paketlerin 1 Temmuz öncesi yürürlüğe gireceğini düşünüyorum. Bundan sonrası için açıklanacak yeni paketlerin ise bu yıl içerisinde sırasıyla hayata geçeceğini düşünüyorum.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı şu anda 10 bin TL. Ben 15 bin TL seviyesine çıkarılmasını bekliyorum. Bu seviye asgari ücretle en düşük emekli maaşı arasındaki makasın kapanması adına önemlidir. Kök maaş, en düşük emekli maaşına sabitlenmelidir.”