Ekonomi Emeklinin birikimi 8 yıl yetiyor!

Emeklinin birikimi 8 yıl yetiyor!

20.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

HSBC tarafından hazırlanan “Emekliliğin Geleceği” başlıklı rapora göre dünyada emeklilerin birikimleri, emeklilik hayatlarının son 7 yılına yetmezken, Türkiye’de bu süre 18 yıla çıkıyor.

Emeklinin birikimi 8 yıl yetiyor

Türkiye’de ve dünyada emeklilik eğilimleriyle ilgili bulgulara yer veren araştırma, aralarında ABD, Singapur, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Hindistan ve Fransa’nın da bulunduğu 15 ülkede gerçekleştirildi. 1000’i Türkiye’den olmak üzere toplam 16 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre Türkiye’de henüz emekli olmayanların yarısından fazlası (yüzde 54) çalışmayı bıraktıktan sonra rahat bir yaşam sürdürebileceği konusunda kaygılı. Türkiye’de parasız kalmaktan korkanların oranı yüzde 53’ü, yalnızca günlük ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kaynağa sahip olmaktan endişe duyanların oranıysa yüzde 45’i buluyor.
Hazırlıksız yakalanıyor
Raporda, emekli olanlar arasında “rahat emeklilik” için yeterli birikim yapmayanların yüzde 75’i hazırlıklarının yetersizliğini emekli olduktan sonra fark ettiğini belirtirken, Türkiye’de çalışma çağındakilerin yüzde 93’ünün gündeminde “emekliliği düşünerek birikim” yapmanın bulunmadığı da bir başka gerçek. Bunun yerine yüzde 23 çocukların eğitimi, yüzde 16 başka borçları ödemek ve yüzde 9 da kötü günler için birikim yapmayı tercih ediyor.
Eski yasal düzenlemeye tabi olanların tam emeklilik yaşının ortalama 49, beklenen yaşam süresinin ortalama 75 olduğu düşünüldüğünde, Türkiye’de ortalama emeklilik 26 yıl sürüyor. Emeklilik süresinde dünya ortalaması ise 18 yıl. Katılımcıların, emeklilik birikim ve yatırımlarının emekli olduktan sonra ortalama sadece 8 yıl yeteceğini düşündükleri göz önüne alındığında, henüz emekli olmayanlar yalnızca devlet, işveren kaynaklı veya kişisel emeklilik gelirleriyle yaşayacakları 18 yıllık bir “boşlukla” karşılaşıyor. Dünyada emeklilerin yaşadığı gelir boşluğuysa ortalama 7 yıl.
Araştırmaya Türkiye’den katılanlar arasında halen emekli olanların yüzde 81’i kira geliri elde ettiği ikinci mülklerine güveniyor. Bunu yüzde 62 ile bireysel emeklilik planları, yüzde 60 ile mevduatlar izliyor. Çalışma çağındaki katılımcıların yüzde 79’u da emeklilik için en güvenilir yatırım aracı olarak gayrimenkulü görüyor. Gayrimenkulü yüzde 68’le bireysel emeklilik planları, yüzde 63’le de işveren emeklilik planı takip ediyor.
Dünyada ise çalışma çağında olanların yüzde 52’si altın, elmas ve mücevher, yüzde 24’ü antika, yüzde 22’si sanat eserleri ve klasik otomobilleri emeklilikte kullanılacak yatırım araçları olarak görüyor.

Yazarlar