Ekonomi Emlakbank'ın 80 arabası kayıp

Emlakbank'ın 80 arabası kayıp

30.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Emlakbank'ın 80 arabası kayıp

Emlakbankın 80  arabası kayıp

VAKIFBANK'ta ortaya çıkarılan 80 kayıp arabanın ardından Emlakbank'ın da politikacılara ve çeşitli kamu kuruluşlarına 56 tane lüks araba dağıttığı belirlendi. Toplu Konut ve Emlakbank'tan Sorumlu Devlet Bakanı Refaiddin Şahin, arabaların kimde olduğunu belirlemeye çalışırken; bankanın Zile Belediyesi'nde bile arabasının olduğu anlaşıldı. Bankanın 5 milyar lira değerindeki 1997 model lüks Rover arabasının ise kime tahsis edildiği merak ediliyor.
Şahin'in, göreve geldikten sonra, bankanın, kendi bilgisi dışında bazı bakanlıklara araba gönderdiğinin ortaya çıkması üzerine başlattığı araştırma sonunda, Emlakbank'tan 56 araçlık bir liste geldi. 88 model bir araç dışında çoğu 97 model Renault Laguna, Concorde, Safrane, Opel Vectra'nın çıktığı listede, Devlet Bakanlığı'na tahsis edilen 4 araç dışındaki araçların nerede olduğunun yer almadığı dikkat çekti. Bu ilk listede yeralan 97 model Rover'in ise, "Başbakan Yardımcılığı - İstanbul" ibaresi dikkat çekti.
Bunun üzerine bakan, Emlakbank'tan hangi aracın tam olarak kime tahsis edildiğinin bildirilmesini istedi. Gelen ikinci listede bu kez Rover marka aracın, Başbakanlık Müsteşarlığı'na tahsis edildiği belirtilirken; Emlakbank Genel Müdürü Sinan Solok, Milliyet'e aracın önce Başbakanlık İstanbul Devlet Arşivleri emrine tahsisli olduğunu söyledi. Solok, daha sonra ise, aracın Devlet Bakanı Cavit Kavak'a tahsis edildiğini savunurken; Kavak'taki aracın Renault 21 Manager olduğu anlaşıldı. Banka son olarak 34 TG 5316 plakalı aracın Başbakanlık Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu'nda olduğunu iddia etti. Ancak Yazıcıoğlu, bakanlığa aracın kendilerinde olmadığını bildirdi.

İkinci listede birbirinden ilginç tahsisler de yer alıyor. Listeye göre, Emlakbank'tan Gazi Üniversitesi Rektörlüğü, Rekabet Kurulu, Başbakanlık Tanıtma Fonu, THY Genel Müdürlüğü, Arsa Ofisi, Tekirdağ Valiliği, Niğde Valiliği, Şişli Kaymakamlığı, Zile Belediyesi, Şişli Kaymakamlığı, Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Örtülü Ödenek Skandalının kilit ismi Çiller'in özel kalem müdürü Akın İstanbullu'ya bile araç tahsis edildi.
Bankanın eski Genel Müdürü Aydın Ayaydın'ın başkanlığını yaptığı Rekabet Kurulu'na 2'si Ayaydın, 2'si başkan yardımcıları tarafından kullanılmak üzere 4 Renault Laguna ve Opel Vectra verildiği dikkat çekerken; araçların, Emlakspor tarafından kiralanarak, kurula gönderildiği belirlendi.