Ekonomi En çok satan proje Parkoran Konutları

En çok satan proje Parkoran Konutları

12.05.2010 - 00:12 | Son Güncellenme:

TOKİ’nin arsalarında inşa edilen projelerde de Emlak Konut’a benzer daralma oldu. Nisandaki 25 milyon TL’lik gerileme, faizlerin daha da düşeceği beklentisiyle açıklanırken, Ankara’daki Parkoran, en çok satan isim oldu

En çok satan proje Parkoran Konutları

Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) ait arsalar üzerinde İstanbul ve Ankara’da inşa edilen projelerde nisan ayı içinde gerçekleştirilen satışlar açıklandı. Ulaşılan satış hacmi, Emlak Konut GYO’nun kendisine ait arsalar üzerinde gerçekleştirilen projelerin satış hacmindeki düşüş kadar olmasa bile benzer bir durum yaşandığını ortaya çıkardı. Emlak Konut GYO’nun nisan ayı satışları toplam 11 projede 119 milyon TL’lik gerilemeyle 39 milyon TL’ye ulaşabilmişti.
TOKİ’nin açıklamalarına göre de toplam 10 projede ancak, 53 milyon 948 bin TL’lik satış gerçekleştirilebildi. Bu, bir önceki aya göre yaklaşık 25 milyon TL’lik daha az satış anlamına geliyor. Satışlardaki bu daralma iki önemli nedenle açıklanıyor. Birincisi, Emlak Konut GYO projelerindeki satış gerilemesinin de ana nedeni olan faizlerin düşmesi beklentisi. İkincisi, Bahçeşehir’deki Bizim Evler projesinde satışların tamamlanması. Ancak, bu noktada elde edilen rakamların hem şubat hem de mart aylarında gerçekleştirilen satışların çok üzerinde olduğunu da belirtmek gerekiyor.

10 projeden 7’sinde satış yok
Diğer 7 projede satış gerçekleştirilemezken, özellikle ilk iki projede yüksek rakamlara ulaşılmasının ortaya çıkardığı bir gerçeğe daha dikkat çekmek gerekiyor. Talebin zirvelerde dolaştığı bu projeler, pek çok çalışma için model alınabilecek türden.
Öte yandan toplamda 272 konutluk satışa ulaşılarak 53 milyon 948 bin TL ciro yapılmasının ortaya çıkardığı gerçeklerden biri de ortalama konut fiyatının 199 bin TL olduğu. Bu da talebin aslında çok ucuz ve küçük konutlara yöneldiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

En çok satan proje Parkoran Konutları

En çok satan proje Parkoran Konutları

Zirvedeki isim 117 konut sattı
TOKİ arsalarında gerçekleştirilen projelerdeki satışlar içinde zirveyi gören isim ise Ankara’daki Parkoran oldu. Eski TBMM lojmanlarının olduğu alanda inşa edilen Parkoran, 117 adetlik satış karşılığında 28 milyon 779 bin TL’lik ciro elde etti. Albayrak Grubu’nun İstanbul Halkalı’da inşa ettiği Güneşpark projesi, listedeki ikinci isim oldu.
Projede 145 adetlik satış karşılığında elde edilen ciro 20 milyon 88 bin TL oldu. Halkalı’da inşa edilen Avrupa Konutları Atakent, TOKİ’nin satış performansında en çok satan üçüncü proje olarak ortaya çıktı. Avrupa Konutları Atakent’te 20 konut satılırken, ortaya çıkan ciro 5 milyon 81 bin TL olarak kayıtlara geçti.

Ataköy’ün ParkMarine’i 15 Eylül’e demir attı
Dati Yatırım Holding tarafından Ataköy Marina’da yapılacak ParkMarine projesinin açılış tarihi 15 Eylül olarak belirlendi. Ataköy Marina ile bütünleştirilerek şekilde tasarlanan projede, denizcilerin ve tekne sahiplerinin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek ünlü markalar yer alacak. Cafe, restoran, kültür-sanat alanlarının yanı sıra 20 daireli bir butik rezidansın da yer alacağı projeyle Ataköy’de bir yaşam alanı, hatta yeni bir mahalle yaratmayı hedefleyen proje, 16 milyon dolarlık yatırım portresine sahip. 10 bin metrekaresi kapalı, 5 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 15 bin metrekare alanda hayata geçirilecek proje, Dati Yatırım Holding’in Ataköy üzerine kurulu stratejisinin önemli parçalarından biri.

Galeria’nın açılışı 1 Ekim
Dati Yatırım Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, ParkMarine’in tanıtım toplantısında, Özelleştirme İdaresi’nden 200 milyon dolara devraldıkları Ataköy’deki komplekse yatırım yapmaya devam ettiklerini belirterek, Sheraton İstanbul Ataköy Hotel’e 60 milyon dolar, Galeria’nın 1 Ekim 2010’da açmayı planladıkları birinci etabına 10 milyon dolar yatırım yaptıklarını bildirdi.
Mega yat limanı yatırımını 2011 sonuna doğru başlatmayı planladıklarını belirten Kıran, yabancı firmalardan cruise limanı yapmaları yönünde talep aldıklarını da dile getirdi.
Bölgeyle ilgili genel bir master planlarının olduğuna dikkat çeken Kıran, Galeria’da daha fazla kiralanabilir alan yaratacaklarını belirterek, ikinci etaba 20 milyon dolar üzerinde yatırım yapılabileceğini kaydetti. Mülkü Dati’ye ait 10 dönümlük arazi üzerine otel ve rezidans planladıklarını açıklayan Kıran,”En problemli alanlardan biri. Çeşitli hukuki mücadeleler verdik. Alt maliyet, buraya planladığımız yatırım bütçesinin çok üzerinde” diye konuştu.

Haberin Devamı

PARKMARİNE’DE NELER OLACAK?
ParkMarine’in proje çizimleri Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılıyor. 16 milyon dolara toplam 15 bin metrekarede hayata geçirilecek projede büyüklükleri 70 ile 300 metrekare arasında değişen 20 dairelik bir rezidans ve 24 dükkan yer alacak. Bunun dışında cafe, restoran ve kültür - sanat alanları da bulunacak.

Haberin Devamı

DATİ, ATAKÖY’DE NE YAPIYOR, GELECEKTE NE YAPACAK?
- Özelleştirme İdaresi’nden 200 milyon dolara aldığı komplekse yatırım yapıyor.
- Sheraton İstanbul Ataköy Hotel’e yaptığı yatırım 60 milyon dolar oldu.
- Galeria’nın birinci etabına 10 milyon dolar yatırım yaptı. İkinci etaba 20 milyon doların üzerinde yatırım planlıyor.
- Kendisine ait 10 dönümlük arazide içinde rezidans bloğunun da yer alacağı bir otel düşünüyor.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ
Hemen teslim sakin alternatif arayanlara

Birlik Yapı’nın Samandıra’da inşa ettiği Erguvan Konakları, kentin gürültüsünden kaçmak isteyenler için önemli alternatiflerden biri olarak görünüyor. 5 bin 333 metrekare alan üzerinde projelendirilen site, 1.333 metrekarelik inşaat alanıyla tasarlanılırken, geriye kalan bölüm yeşilliklere ve yaşam alanına ayrıldı.
Beş blok olarak geliştirilen Erguvan Konakları’nda toplam 40 daire bulunuyor. 134 metrekare ve 190 metrekare olmak üzere iki tip daire var. Projede fiyatlar ise 195 bin TL ile 290 bin TL arasında. Toplam bedelin yüzde 75’ine kadar Garanti Bankası ve İş Bankası’ndan konut kredisi kullanılabiliyor.
2007 yılında inşaatına başlanan ve Kasım 2009’da teslimlerin yapılmaya başlandığı projede çocuk oyun alanı, kapalı otopark ve yüzme havuzu bulunuyor.

Haberin Devamı

NEDEN CAZİP?
- Kentin gürültüsünden kaçmak isteyenler için iyi bir alternatif.
- Büyük siteleri sevmeyenler için ideal projelerden.
- Yeşil alanı bol.