Ekonomi Enerji devleri hedefe kitlendi: Yeni pazarlar, yeni yatırımlar

Enerji devleri hedefe kitlendi: Yeni pazarlar, yeni yatırımlar

12.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

23.Dünya Enerji Kongresi, yurtiçi ve yurtdışından enerji sektörünün önemli isimlerini bir araya getirmeye devam ediyor.

Enerji devleri hedefe kitlendi: Yeni pazarlar, yeni yatırımlar

Enerji geleceğinin ana konu olduğu çoğu panelde, enerji ihtiyacı, taşıma ve güvenliği sorunları da masaya yatırılıyor. Kamu ve özel sektör adına da bir buluşma noktası olan kongrede, dünyanın pek çok farklı coğrafyasından devlet adamları, pek çok üst düzey yöneticinin de olduğu panellerde fikir alışverişinde bulunuyor.

Afrika pazarı odağında

Aksa Enerji Yönetim Kurulu üyesi Cüneyt Uygun, Türkiye’de üçüncü köprü ve havaalanı başta olmak üzere enerji sağlayıcı olduklarını belirterek, yeni pazar olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da işaret ettiği Afrika’da yatırımlara devam edeceklerini söyledi. Gana ve Madagaskar’da yatırımlar yaptıklarını belirten Uygun, “Tüm kıtanın elektrik ihtiyacı var. Her noktasından talepler geliyor. ayrıca rekabet de yoğun. Yerli yabancı firmalar burada büyük yatırımlar yapıyor. Türkiye piyasası ise potansiyeli oldukça yüksek bir pazar. Bunu herkes biliyor. Yatırım ortamı iyileştikçe gelenler de artıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Enerji sektörüne yatırımlar sürmeli’

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin, son 15 yıl içinde üretim kapasitesini üçe katladığını, enerjideki güçlü büyümenin altından kalkarak ötesine geçtiğini belirterek, “Ancak Türkiye’nin hala enerji sektörüne yatırım yapması gerekiyor ve bu yatırımı harekete geçirmenin yolu da elektrik ve doğalgaz pazarlarının serbestleştirilmesinden geçiyor. İleriye dönük olarak, elektrik ve doğalgaz pazarlarının serbestleştirilmesi bizim en önemli amacımız olmalı” dedi.

Sabancı, gelecek için en az enerji verimliliği, enerji arzı, iklim değişikliği ve bu konferans boyunca tartışılacak diğer konular kadar hayati öneme sahip bir konuya değinmek istediğini ifade etti. Sabancı Enerjisa olarak E.ON ile birlikte 11 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Değişime açık olan kazanacak’

Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, gelecekte enerji arzı ve kullanımının demografik, ekonomik, jeopolitik, iklim ve teknolojik olmak üzere 5 ana faktör tarafından şekilleneceğini belirtti.

Eyüboğlu, “Kazanan tarafta olmak için Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına yoğunlaşmaya devam etmeliyiz. Enerji kaynaklarının dönüştürülmesinde de küresel olarak geçerli tek bir doğru çözüm, senaryo yoktur. Kazananlar değişime her yönüyle adapte olanlar olacaktır” diye konuştu.