Ekonomi Enerjik Türkiye

Enerjik Türkiye

21.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

81 ilin tamamının bu yıl doğalgaza kavuşacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıl sonuna kadar nükleer santralin temelinin atılacağını, TANAP’ın devreye gireceğini ve sondaj faaliyetlerinin hızlanacağını açıkladı.

Enerjik Türkiye

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye için enerjide önemli hamlelerin müjdesini verdi. Bu yıl Türkiye’de 81 ilin tümünün doğalgaza kavuşacağını açıklayan Erdoğan, yine bu yıl içinde Akkuyu nükleer santralinin temelini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile atacağını söyledi. Sismik arama ve sondaj faaliyetlerinin hızlanacağını belirten Erdoğan, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına da değinerek, “Yakın çevrede fırsatçılık yapanlara da asla izin vermedik, vermeyeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Enerji Bakanlığı’nın 101 İlçeye Doğalgaz Dağıtım Töreni’ne katılarak, şu mesajları verdi:

- “101 ilçenin de eklenmesiyle ilçe sayısı 400 üzerine çıkacak. 78 ilde 62 milyon vatandaşımızın doğalgaz konforundan faydalanıyor olması önemli. Şırnak, Hakkari ve Artvin’e de bu hizmeti götürüyor, 81 ilin tamamını doğalgazın temizliği ve rahatlığı ile buluşturuyoruz. 2018 yılı sonunda doğalgazın ulaşmadığı hiçbir ilimiz kalmayacak.

15 yılda en büyük yatırım hamlesi yaptığımız alanlarda enerji geliyor. Enerji ve doğalgaz kaynakları noktasında bu sektörlerde yapılan yatırım 172 milyar lirayı buluyor. Madencilik, petrol arama ve elektrik üretimi gibi alanlarda da benzer bir tablo var. Enerji bağımlılığını azaltacak, vatandaşların enerjiye ulaşımını kolaylaştıracak birçok kritik adımın atıldığını görüyoruz.

Haberin Devamı

Enerjik Türkiye
‘Her numarayı çekerler’

- İnşallah TANAP’ın bu yıl faaliyete geçmesini planlıyoruz. Böylece Azerbaycan yanında Hazar ve Orta Doğu bölgesinden, ülkemizle birlikte Avrupa’ya da gaz taşınmasının önünü açıyoruz. Rusya ile Türk Akımı projesinde de ilk hattın kıyılarımıza bu sene ulaşmasını, 2019 sonunda da ilk gazı almayı ümit ediyoruz.

- Akkuyu Nükleer inşaatına bu yıl başlıyoruz. Çok yakında temelini dostum Rusya Devlet Başkanı Putin ile beraber atmayı planlıyoruz. Akkuyu ve Sinop Nükleer santrallerinin devreye girmesi ile enerji ihtiyacının en az yüzde 10’luk kısmı buradan karşılanacak.

Üçüncü bir nükleer santral çalışması yürütüyoruz. Kendi denizlerimizde başlamak üzere sismik arama ve sondaj faaliyetlerimizi hızlandırıyoruz. Kritik bir adım attık ve 51 bin grostonluk 230 metre uzunluğundan dünyanın en gelişmiş sondaj gemilerinden birini kazandırdık. Gemimiz çok yakında ilk sondajını yapmak üzere Akdeniz’e doğru yola çıkıyor.

- Güvenlik hassasiyetimizin başka yerlere kaymasından yararlanarak Ege ve Kıbrıs başta olmak üzere yakın çevrede fırsatçılık yapanlara da asla izin vermedik, vermeyeceğiz. Kıbrıs açıklarından Türkiye’ye rağmen yürütülen sondaja dair net tavrımız umarım birilerine ders olmuştur. Münhasır ekonomik bölgelerde uluslararası hukuk ne derse herkes bunu görecek, katlanacak. KKTC’deki Türklerin haklarını kimse kalkıp da yem edemez. Burada beraber adım atacağız. Yatırım da beraber, çıkan ürün de beraber. ‘Neticesinden biz vereceğiz’ deniyor.

Haberin Devamı

Enerjik Türkiye

Ne bilelim, her numarayı çekersiniz. Oluşturulacak heyet, ekip neyse sondajları birlikte yapacaklar, ne çıkıyorsa Güney Kıbrıs nüfusuna göre, Kuzey de nüfusuna göre hakkını alacak. En ufak bir taviz veremeyiz. Bundan sonra da Akdeniz’deki kaynaklar üzerinde ülkemizin ve KKTC haklarını koruma noktasında aynı kararlılığı göstereceğiz.”

Yabancı yatırımcılar her gün görüşmeye geliyor

- “Bu ülke terörün her çeşidiyle mücadele edebilme, hem de ekonomik büyümesini sürdürebilme gücüne ve imkanına sahip. Afrin’de elde ettiğimiz başarı bunun ispatlarından biri. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3 bin 655’dir. Yurtiçinde 2 günde yapılan operasyonlarda da 23 terörist etkisiz hale getirildi. Huzuru temin etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.

Haberin Devamı

Yüzde 6 - 7 büyümeye ulaşacak olmamız ispatıdır. Terör bittiği anda Doğu ve Güneydoğu’da yatımların nasıl arttığını göreceğiz. Terör olan yere yatırım gitmez, yatırımcı hiç gitmez. Diyarbakır’da 80 bin kişi katılımıyla miting yaptık. Yakılan yıkılan o canım güzelim Suriçi’nde törenleri yaptık. Orada da resmi rakam 15 bin civarındaki katılımcıyla mağaza ve evlerinin açılışını yaptık. Onlar yıktı, biz yeniden inşa ve ihya ettik.

- Ekonomimiz dövizde zaman zaman yaşanan ve hiçbir rasyonel temeli olmayan dalgalanmalara rağmen hedeflerimize uygun şekilde gelişmeyi sürdürüyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının açık provokasyon kokan hamlelerine rağmen uluslararası yatırımcılar her gün ülkemizi ziyaret edip yeni yatırım görüşmelerini yapıyor.

Türkiye artık bölgesinin ve dünyanın yükselen bir gücüdür. Zirveye ulaşana kadar da durmayacaktır.”

Terör tehdidi ile kararlı mücadele

Başbakan Binali Yıldırım törende, Türkiye’nin teröre karşı tavrının net olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

- “Ülkemize yönelen her terör tehdidini aynı kararlılıkla bertaraf edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. PKK, FETÖ, DEAŞ hiçbirinin farkı yok. Hepsi terör örgütüdür, mücadelemiz de kararlı şekilde sürecektir. Terörle işbirliği yapan destekleyen ülkelere soruyorum; teröre arka çıkarak bütün insanlığın geleceğini tehdit altına attığınızı düşünemiyor musunuz? Sizler tutarsız ve sorumsuz hareket ederken biz Türkiye olarak teröre karşı kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz.

- Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda elektrik üretimini çeşitlendirme açısından yüzde 10’unu nükleer kaynaktan sağlamaktır. Dünyada önümüzdeki yıllarda enerji üzerine birçok anlaşmazlıklar olacak. Türkiye’nin coğrafi konumu daha da önemli hale geliyor.”

Türkiye’de her yere doğalgaz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak törende şunları kaydetti:

- “Artvin, Şırnak ve Hakkâri’deki çalışmalarımızda da son aşamaya geldik. Yılın ikinci yarısında bu illerimize doğalgazı sağlamış olacağız. Sadece şehir merkezlerine değil, ilçe, belde, kasaba, köy demeden, Türkiye’nin en ücra köşesine dahi ulaşarak, vatandaşlarımızın rahatı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz..

- Memleketimizin her köşesine ulaşmanın gayreti ile 2017’de hem kamu hem de özel sektör eliyle 13 bin kilometreyi bulan doğal gaz boru hattı inşa ettik. Arkadaşlarımızın yoğun çalışmaları ile Türkiye’yi bir uçtan diğer uca yaklaşık 8 defa kat ederek önemli bir yatırım başarısına imza attık. 2017 ve 2018’de toplam 3 milyar TL’lik iletim ve dağıtım yatırımlarıyla daha gelişmiş bir doğal gaz altyapısına sahip olacağız.”