Ekonomi Eski şekerci yeni emlakçının 860 milyon dolarlık planı

Eski şekerci yeni emlakçının 860 milyon dolarlık planı

30.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kent Gıda markasıyla bilinen Tahinciğlu Holding, gayrimenkuldeki ağırlığını artırma kararı aldı. 2014’e kadar 860 milyon dolarlık yatırım yapma kararı alan şirketin gündeminde hem ofis hem konut projeleri var

Eski şekerci yeni emlakçının 860 milyon dolarlık planı

Daha çok 2009 yılında tamamını elinden çıkardığı Kent Gıda markasıyla tanınan Tahincioğlu Holding, 50 yılı aşkın birikimini önemli bir oranda gayrimenkule yönlendirme kararı aldı. İş hayatında bulunduğu son 25 yıllık dilimde ise 1 milyon metrekarelik inşaat yaparak sektörde varlık gösteren, aynı zamanda enerji, hizmet ve finans alanlarında da yer alan holding, Tahincioğlu Gayrimenkul çatısı altında 2014 yılına kadar 860 milyon dolarlık yatırım planlıyor. Bir diğer planı gayrimenkul yatırım ortaklığı’na (GYO) dönüşerek halka açılmak olan şirket, bu nedenle geliştirdiği projelerin bir kısmını kiralayarak portföyünde tutmayı stratejilerinden biri olarak belirledi. Şirket, şu anda İstanbul’da Göztepe ve Ataşehir’de toplamda üç ofis, Çengelköy ve Seyrantepe’de konut projelerinin yanı sıra Hatay’da AVM projelerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Avrupa’da ofis planı
2014 hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirten İstanbul Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, toplamda 860 milyon doları bulacak yatırımlar hakkında konuştu. Tahincioğlu, şunları anlattı: “Şu anda Anadolu yakasında Kozyatağı’nda bir tanesini tamamlamış, diğerleri Göztepe ve Ataşehir’de üzerinde çalışmalarını sürdürdüğümüz dört ofis projemiz söz konusu. Ayrıca Avrupa yakasında da henüz görüşme aşamasında olduğumuz ve teklif verdiğimiz ofis projelerimiz de mevcut. Bunlar da sonuçlanırsa yatırım portföyümüz daha da büyüyecek. Ayrıca önümüzdeki yıllarda konut projelerinde de aktif rol almayı düşünüyoruz. Bu projelerin ilk örneği, Çengelköy’de başlayacağımız konut projesi olacak ve akabinde hemen Seyrantepe’deki konut projemiz devreye girecek. Toplamda 860 milyon dolarlık planımız var. “Tahincioğlu, ayrıca Hatay’ın Antakya ilçesinde 40 bin metrekarelik AVM projesini de geliştirdiklerini belirtti.

KONUTTA SEÇİCİ OLACAK TİCARİYE ODAKLANACAK
Özcan Tahincioğlu’nun dikkat çektiği konulardan biri, İstanbul’daki yapıların yaklaşık yüzde 50’sinin ruhsatsız olması yönünde. Bir diğer tespit olarak ciddi konut ihtiyacını gösteren Tahincioğlu, konjonktüre de dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Hükümetin ekonomiyi soğutmak için aldığı tedbirler tabii ki gayrimenkul sektörüne de yansımakta, konut finansmanı anlamında birtakım zorluklar yaratmakta. Biz grup olarak bu anlamda konutta biraz daha seçici gitmek niyetindeyiz. Seri üretim anlamında büyük projelere ince eleyip sık dokuyarak bakıyoruz. Konut anlamında yatırımları kılı kırk yararak yapıyoruz, ticari gayrimenkule odaklanıyoruz.”


Eski şekerci yeni emlakçının 860 milyon dolarlık planı




Eski şekerci yeni emlakçının 860 milyon dolarlık planı


Duvarları hafifletmek için alçı üreticilerinden öneri

ALÇIDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tunaman, ‘alçı levha sistemleri’ isimli malzemeyle hafif duvarlar üretebilmenin mümkün olduğunu belirterek, bunu, deprem riskine karşı da ciddi bir önlem olarak gösterdi

Türkiye’nin deprem kuşağında yer alması farklı meslek örgütlerinin çözüm arayışlarına bir yenisini ekledi. Türkiye Alçı Üreticileri Derneği (ALÇIDER) de bunlardan biri. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tunaman, binaların hafifletilmesi gerektiğini söyleyerek, taşıyıcı sistemler haricinde kullanılacak malzemelerin binaları rahatlacağını ve deprem riskine karşı koruyacağını belirtti.
Bu noktadan alçıdan üretilmiş hafif duvar sistemlerinin ana unsur olarak kullanılabileceğine dikkat çeken Tunaman, ‘alçı levha sistemleri’ isimli malzemenin yapım açısından yarattığı hıza da dikkat çekerek, “Altı kat daha hafiflik yaraıtğı kadar duvarlar üç kat daha hızlı yapılabiliyor. Deprem hasarını önlemek için hafif duvar sistemlerinin özellikle konutlarda yaygınlaşması gerekiyor” dedi.

Konutlarda yaygınlaşmalı
Diğer yandan, Türkiye’deki alçı sektörünün 500 milyon dolar civarında bir cirosu olduğunu belirten Tunaman, özellikle iç mekanlarda yer alan duvarların depremde can ve mal kaybını azaltacak şekilde hafif duvarlardan yapılması gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’de iş ve alışveriş merkezlerinde hafif duvar sistemleri başarıyla uygulanmasına rağmen, konut olarak inşa edilen binalarda yeterli seviyede uygulanmadığını söyleyen Tunaman, “Dileğimiz yasa ve yönetmeliklerimizde gerekli değişikliklerin yapılarak, hafif duvar sistemlerinin bir an önce yapılarda uygulanmasının sağlanmasıdır” diye konuştu.

ABD VE ALMANYA DA KULLANIYOR
Mehmet Tunaman, alçı levha sistemleri, bir diğer deyişle hafif duvarların günümüzde ABD, Almanya ve İngiltere’de standart uygulamalar olarak kabul gördüğüne dikkat çekti. Alçı levha sistemlerinin yüksek değerde performans, tasarım, kalite aranan ve fiziksel özelliklere sahip bina tasarımlarında yaygın olarak kullanıldığını belirten Tunaman’ın altını çizdiği kullanım alanları ise şöyle:

Bölme duvarlar (taşıyıcı veya perde olmayan)
Prefabrike uygulamalar
Asma tavan ve tavan giydirmeler
Duvar giydirmeler
Zemin uygulamaları
Kolon, kiriş, kanal gibi kaplamalar
Şaft duvarları
Cephe duvarları




Akıllı bir şehir için ‘akıllı operasyon merkezi’

Bugünün olduğu kadar geleceğin kentlerinde de sorun yaşanmaması için çözüm geliştiren isimlerden biri de IBM oldu. Firma, kurduğu ‘akıllı şehirler için akıllı operasyonlar merkezi’yle kentlerin yaşamsal ihtiyaçlarını tek bir noktadan yönetmek ve olası sorunlara karşı anında müdahale edebilmeyi amçladı. Merkezle şehirlerdeki ulaşım, su, bina ve kamu güvenliği gibi sistemler ve hizmetlerle ilgili bilgilerin doğru toparlanması, analiz edilmesi ve şehir idarecilerinin eylem süreçlerine katılması sağlanıyor. IBM, bu teknoloji merkezi şehir yöneticilerinin bilgi ve iş analitiğini kullanarak daha yerinde kararlar verebilmelerini sağlıyor.

Haberin Devamı



2 bin akıllı proje

Akıllı dünya ve akıllı şehir vizyonunu duyurdukları 2008’den beri 2 binin üzerinde akıllı şehir ve projeye imza attıklarına dikkat çeken IBM İş Danışmanlığı Bölüm Müdürü Tansu Yeğen, bu çalışmayı da bu yöndeki son örneklerden biri olarak göstererek, şöyle konuştu: “IBM, küresel çapta, her boyuttaki şehir için ölçeklenebilen en iyi uygulamaları ve çözümleri gerçekleştiriyor. Bu proje ise son örneğimiz. Bu teknoloji merkezi, analitik araçların sunduğu derin kavrayışlarla, şehir yöneticilerine şehir sistemlerinin belirli durumlarda nasıl tepki vereceğine ilişkin daha düzenli karar alma süreçleri sağlayacak. Bu girişim şehir yönetiminin geleceği açısından çok önemli bir gelişmedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eski şekerci yeni emlakçının 860 milyon dolarlık planı


‘Fikirtepe’de dönüşüm uçtu, biz şu anda yokuz’

Kent Plus markasıyla konut projelerinde bilinirlik sağlayan ve en son Ataşehir’de gerçekleştirdiği 1.150 konutluk Brandium Ataşehir projesi ile dikkatleri üzerine çeken Emay İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çağlar, Kadıköy Fikirtepe’de uygulanan kentsel dönüşüm projesi hakkında konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Fikirtepe’de 1 milyon 300 bin metrekarelik alan da uygulanacak kentsel dönüşümde beklentilerin giderek yükseldiğine dikkat çeken Çağlar, bu ortamda planlamaların yapılarak onaylanmasını iyi bir gelişme olarak bulurken, olumsuz bir durum olarak, “Bölgede parsellerin birleştirilmesiyle emsal değerin yükselecek. Katların yükseltilmesiyle bir rant oluşuyor. Bunun bölge sakinleri başta olmak üzere herkes tarafından paylaşılması gerek” dedi.
Bir diğer eleştirisini ise, “Dönüşümde hızlı davranılmadığı için zaman kaybediliyor ve sürekli konuşulduğu için beklentiler yükseliyor” sözleriyle dile getiren Çağlar, “Zaman içinde insanların, müteahhitlerin ve kurumların beklentileri yükseldi. Birden fazla beklenti oluştu ve hesaplar karıştı. TOKİ ile çalışırken yüzde 40-50 arsa payı en üst limit olurken, , burada ise arsa payı noktasında ilk teklif aşamasında oranlar yüzde 50 - 60’lardan başlıyor. Şu anda Fikirtepe uçuyor. Burada çok başarılı bir sonuç oluşacağı fikrinde değilim. Oraya devlet yada TOKİ el atıp bir otorite ile konunun ele alınması gerek. Şu andaki akışıyla biz Fikirtepe’de yokuz ” diye konuştu.


Haberin Devamı



Rönesans Türkmenistan’da üç bakanlığı inşa edecek

Türkiye’de ve Rusya’da geliştirdiği 31 ticari gayrimenkule sahip olan ve inşaat taahhüt sektöründe dünyanın sayılı firmalara arasında yer alan Rönesans Holding, Türkmenistan’da üç bakanlık binası inşa edecek. Şirket, Demiryolları, Karayolları ve Ulaşım Araçları bakanlıklarına ait binaları yapacak. Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak ve Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Avni Akvardar ’ın Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov tarafından kabul edildiği toplantıda Rönesans Holding’in ülkede devam eden projeleri de ele alındı.
Devlet Başkanı Berdimuhamedov, dünyanın ileri gelen iş çevreleri ile aynı zamanda ülkedeki kalkınma hamlelerine aktif katılan Türk şirketleri ile işbirliğini geliştirdiklerini kaydetti. Ilıcak’ın Türkmen lider Berdimuhamedov’a, Demiryolları Bakanlığı, Karayolları Bakanlığı ve Ulaşım Araçları Bakanlıklarının idari binalarının projelerini sunarak detaylı bilgi verdiği toplantıdan çıkan sonuca göre, önümüzdeki üç ay içinde başlatılacak inşaatların iki ay içinde tamamlanması öngörülüyor.

Haberin Devamı


Eski şekerci yeni emlakçının 860 milyon dolarlık planı


Loca İstanbul

Gül İnşaat tarafından Bahçeşehir’de 14 dönümlük arazi üzerine geliştirilen Loca İstanbul projesi 59 bin metrekarelik inşaat alanına sahip. Ekim 2010’dan bu yana yaşamın devam ettiği proje 140 konut, 29 home ofis, 64 adet cadde dükkan ve 3 bin metrekarelik mağazadan meydana geliyor.

Yazarlar