Ekonomi Et fiyatları 50 kuruş ile 1 lira arasında arttı

Et fiyatları 50 kuruş ile 1 lira arasında arttı

01.07.2010 - 12:16 | Son Güncellenme:

.

Et fiyatları 50 kuruş ile 1 lira arasında arttı

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, spekülatif hareketler nedeniyle karkas et fiyatlarının 50 kuruş ile 1 lira arasında arttığını belirterek, “Bu hareketi kırmak için sıfır gümrükle 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini aldık. Bu harekete müsaade etmeyeceğiz” dedi.
Ulubaş, AA muhabirine, et fiyatlarında artış, Bakanlar Kurulu’nun EBK’ya 100 bin ton canlı sığır ithalatı izni vermesi gibi konularda açıklamalarda bulundu.
Et fiyatlarının daha önce de bazı kişiler tarafından speküle edildiğini belirten Ulubaş, bu hareketi kırabilmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve daha sonra Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı kararla EBK’nın kasaplık ve besilik canlı sığır ithaliyle görevlendirildiğini anlattı. Bunun üzerine daha bir tek hayvan dahi Türkiye’ye girmeden karkas etin fiyatı kilogram fiyatının 18 liradan 13-13,5 lira civarına gerilediğini ifade eden Ulubaş, bu durumun 1 ay boyunca devam ettiğini söyledi.
Bu süreçte 8 bin ton canlı kasaplık sığır, 4 bin ton besilik sığır ithalatı için iki ihale gerçekleştirdiklerini hatırlatan Ulubaş, 20 Mayıs’ta yapılan 8 bin ton canlı kasaplık sığır ihalesinden 15 gün sonra hayvanların Türkiye’ye gelmeye başladığını ve Sakarya kombinasında kesimlerinin yapıldığını kaydetti.
Söz konusu dönemde medyanın eksik bilgilendirildiğini, bu nedenle “bir kez geldi bir daha hayvan girişi olmadı” gibi bir hava oluştuğunu anlatan Ulubaş, “Halbuki ilk geldiği günden bu yana 3 bin baş sığır girişi oldu ve kesildi. Bu hayvanların etleri Afyonkarahisar, Ankara, Sakarya, İstanbul, İzmit , Kastamonu, Zonguldak, Bartın, Tekirdağ’da marketlere, kasaplara verildi, tüketicilerle buluşturuldu. Bugün itibariyle günlük 400-500 hayvan giriyor, 2 gün bekletip kesiyoruz. Tüketiciye ulaşması için marketlere ve kasaplara veriyoruz. Şu ana kadar et ürünleri üretenlere vermedik” diye konuştu.

Haberin Devamı

“SPEKÜLATİF HAREKETLER”
“Et fiyatlarında artış var mı” sorusu üzerine Ulubaş, piyasada bir rahatlama varken, basına yanlış bilgi verildiğini, “EBK ithalat için 70-80 hayvan getirdi, arkası yok” denildiğini ve spekülatif bir hareket başlatma çabası içine girenler olduğunu söyledi.
Ulubaş, şöyle devam etti:
“Daha önce de spekülatif hareket başlatanlar Doğu’da, Orta Anadolu’nun doğu kısmındaki bölgelerde kasaplık hayvanlara hayvanlara fazla fiyat vererek üçer beşer tosun alıp, ’fiyatlar artacak’ demeye başladılar. Besiye alınacak danaların da fiyatlarını yükseltmeye başladılar. Bu şekilde, bugün itibariyle gördük ki 50 kuruş ile 1 lira arasında karkas fiyatlarında artış oluştu. Eğer ülkede yeteri kadar kasaplık hayvan olmasaydı, EBK daha bir tek hayvan bile getirmeden fiyatlar 18 liradan 13 liraya düşmezdi. Şimdi de psikolojik olarak serbest piyasanın dengesini bozmaya çalışıyorlar.”

Haberin Devamı

“YÜKSEK ÜCRET ÖDEYEREK HAYVAN ALIMI YAPILIYOR”
Türkiye’de 1000 başın üzerinde sığır olan 50’nin üzerinde işletme bulunduğunu, 30-50 bin baş sığıra ulaşmış işletmeler olduğunu kaydeden Ulubaş, “spekülatif hareketi başlatanların ellerindeki hayvanları daha yüksek fiyata satabilmek için değişik yerlerden yüksek ücret ödeyerek hayvan alıp spekülatif hareketi devam ettirmeye çalıştıklarını” kaydetti.
“Bu psikolojiktir, serbest piyasanın dengesini bozmak için yapılıyor” diyen Ulubaş, “bu hareketi kırmak için 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat yetkisini sıfır gümrükle aldıklarını, bu harekete müsaade etmeyeceklerini” ifade etti.
Bakanlar Kurulu’nun bu kararından sonra piyasaların psikolojik olarak dengesini bulacağı kanaatini taşıdıklarını anlatan Ulubaş, “Bu hareketin tüketiciler aleyhine gelişmesini önleyeceğiz, üretici aleyhine dönüşmesini de önleyeceğiz. Piyasa dengelendiğinde ithalatı durduracağız. Piyasa tüketici aleyhine bozulmazsa üreticinin de dengesinin bozulmaması için ithalatı durduracağız ama böyle devam ederse bu spekülatif hareketi kesinlikle kıracağız” diye konuştu.
EBK Genel Müdürü, şu anda Uruguay’dan yüklenmiş iki ayrı gemideki 8 bin 250 ve 3 bin 500 baş sığırın Türkiye’ye gelmekte olduğunu, bu sığırların da kesimleri yapılarak tüketicilere ulaştırılacağını söyledi.

Haberin Devamı

“KESİLMİŞ ET GETİRMEYECEĞİZ”
Ulubaş, “Bugüne kadar dışarıdan kesilmiş 1 kilogram et getirmediklerini, bundan sonra da getirmeyeceklerini” belirterek, 100 bin ton canlı kasaplık ve besilik sığır ithalat izni verilen Bakanlar Kurulu kararında da bu yönde bir izin olmadığını, daha önce verilmiş yetkiyi de kullanmayacaklarını bildirdi.
Dünyada 180 ülke varken 13 ülkeden ithalat yaptıklarının altını çizen Ulubaş, ithalat yaptıkları ülkelerin Dünya Sağlık Örgütü’nün “bu ülkelerde hastalık yok, sıkıntı yok” diye kabul ettiği ülkeler, ithal edilen sığırların da hayvancılık otoritelerinin en lezzetli ete sahip olduğunu, en kaliteli besi ırkı olduğunu ifade ettiği sığırlar olduğunu anlattı.
Ulubaş, getirilen bu hayvanların İslami usullere göre kesildiğini, soğutulduğunu ve halen EBK satış mağazalarında, kasaplarda satıldığını belirtti.

Haberin Devamı

“İTHAL ETE RAĞBET ÇOK”
EBK Genel Müdürü, “Bu etlere rağbet olmadığı doğru değil. Aksine çok rağbet var. Kasaplar, besiciler bizden bu etleri alabilmek için sıraya girdiler. Tüketicilerin de çok memnun olduğunu söylüyorlar” diye konuştu.
“Küçükbaş hayvan ithalatına” yönelik soru üzerine Ulubaş, kendisine böyle bir talimat gelmediğini belirterek, “Bu kurum devletin bir kurumudur. Devletin verdiği görevleri yürütmekle mükelleftir. Öyle bir görev bize tevdi edilirse onu da milletimiz adına en iyi şekilde yaparız” dedi.
“Ölmüş hayvanların kesime götürüldüğü iddiaları ve bu konudaki görüntülere” ilişkin soruya ise Ulubaş, “Onlar doğru değil. Mahkemeye verdik, suç duyurusunda bulunduk” yanıtını verdi.
Yaralanan bazı hayvanlar olduğunu, bu hayvanları sürükleyerek götürmek doğru olmadığı için yükleyiciyle kaldırılıp römorka konulduğunu belirterek, “Hayvan ayağının birini vurmuş, zedelemiş. Bu bugün de olabilir, yarın da. Dışarıdan gelende de olur, ülkemizde de beslenen hayvanlarda. Kesinlikle öyle bir olay yok. Burası devlet kapısı. Devlet, ölmüş bir hayvan olsa tutanağı tutar, onu düşer, ondan sonra bunu zayiat olarak gösterir. (ölü hayvanların kesilmesi) Böyle birşey olmadı, olamaz” diye konuştu.

Yazarlar