Ekonomi Facebook senkronizasyonu açık olanlara fatura şoku

Facebook senkronizasyonu açık olanlara fatura şoku

14.11.2012 - 15:44 | Son Güncellenme:

iPhone kullanıcıları iOS 6 yazılım güncellemesi yaptıktan sonra gönderdiği toplu mesajların MMS olarak ücretlendirildiği için gelen kabarık cep faturalarından şikayet etti. Gsm operatörleri İphone kullanıcılarını “Facebook sekranizasyonuz açık ve rehberinizdeki kişi Facebook hesabınızda da ekli ise gönderdiğiniz kısa mesajlar otomatik olarak multimedya mesajı olarak gönderiliyor” şeklinde uyardı.

Facebook senkronizasyonu açık olanlara fatura şoku

iPhone kullanıcıları 400 TL’ye varan cep faturaları ile karşılaşınca GSM operatörlerini topa tuttu. “Özel günlerde gönderdiğim toplu mesajlar kısa mesaj yerine multimedya mesajı olarak ücretlendirilmiş” şeklinde gelen şikayetleri inceleyen Şikayetvar.com şikayetçilerin gsm operatörleri ile görüştüğünde kabarık gelen cep faturaların nedenini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Genellikle iPhone kullanıcılarının kabarık faturalardan şikayet ettiğini kaydeden uzmanlar, “iPhone iOS 6 yazılım güncellemesi yapan kullanıcılardan bu konuda çok fazla şikayet alıyoruz. Cep telefonunda Facebook senkronizasyonu açık olan kişiler dikkat etmeli. Çünkü kısa mesaj gönderdiği kişi Iphone kullanıcısının hem telefon rehberinde hem de Facebook hesabında ekli ise gönderilen mesaj bu hesapta ekli olan kişilere otomatik olarak multimedya mesajı olarak gönderiliyor. Multimedya mesaj yani MMS teknolojisi sayesinde metnin içerisine resim, müzik ve video dosyaları eklemek mümkün. Bu nedenle kısa mesaja göre daha farklı ücretlendirilmekte. Gelen şikayetler tamamen cihaz ile alakalı bir sorun. Iphone kullanıcıları benzer sorunları yaşamamak için telefon ayarlarından sırası ile menüye girip oradan telefon ayarlarından Facebook’u bulup buradan kişileri kapalı durumuna getirmeli. ” diyerek sürpriz faturalara karşı uyardı. Özel günlerde birçok kişiye aynı anda mesaj gönderen ve sonrasında sürpriz cep faturaları ile karşılaşan kişiler ise şikayetlerini şöyle aktardı:

Haberin Devamı

220 TL’lik MMS Faturası

“iPhone telefonumdan her zamanki bayram smsleri gönderdiğim de fazladan 220 TL’lik MMS faturası geldi. Gsm operatörü bu durumun telefondan kaynaklandığını , Iphonelerin otomatik olarak smsleri mms’e çevirip kayıtlı facebook adreslerine de gönderdiklerini söyledi. En fazla yüzde 4 aylık faizle faturayı taksitlendirebileceklerini söylediler. Yani insanların haberi bile olmadan yapılan hatadan açıkça nemalanıyorlar ve bu konuda bir şey yapmalarının söz konusu olmadığını söylüyorlar.”

Kullanmadığı Hizmete 400 TL Ödeyecek

“Güncel faturama baktığımda 400 TL gibi anormal bir rakamla karşılaştım. Gsm operatörüm sorunun iPhone ’dan kaynaklandığını, bu faturayı da ödemek zorunda olduğumu söyledi. Mesajlarımın mms olarak ücretlendirileceği neden bildirilmiyor? Önceleri karakter sayısı belli bir rakamı aştığında mms tarifesi üzerinden ücretlendirilecektir denilmesine rağmen şimdi gsm operatörü bildirmek zorunda değiliz diyorlar. Kısacası yıllardır ihtiyaç duymadığım bir mms yüzünden bugün operatörüm benden 400 TL alacakmış.”

Haberin Devamı

Gelen Fatura Şok Etti

“Kurban bayram mesajı kullanmak için 500 SMS paketi aldım ve smslerimi göndermeye başladım. Tam olarak hatırlamakla beraber 80 küsuratlı mesaj gönderdim. SMS kullanım hakkı bitti ve faturam geldi. 6 TL'lik bir fiyat farkı beklerken şok oldum çünkü faturama fark 83 TL şeklinde yansımış.”

İphone Kullanıcıları Tepkili

“Paket tarifemden dolayı 1000 SMS ücretsiz gönderebiliyorum. Bu sebeple ben de bayramlarda çevreme SMS yolluyorum. Son kurban bayramında da aynısını yaptım. Daha sonra gelen 290tl lik fatura ile şok oldum ve müşteri temsilcisini aradım.O da bayramda çektiğim mesajların bir kısmının MMS olarak gittiğini bunda kendilerinin bir hatasının olmadığını cihaz sorunlu bir problem yaşandığını iddia etti. Iphone yeni sürümü yükleyen birçok kullanıcıda aynı sorun yaşanıyormuş.”

Şikayetvar.com