Ekonomi Faiz %1’in altına düştü konut almak kolaylaştı

Faiz %1’in altına düştü konut almak kolaylaştı

01.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konut almak isteyenlerin en önemli kaynağı olan kredilerde düşme eğilimi devam ediyor. 12 bankada 120 vadedeki faiz oranları yüzde 1’in altına düşerken, bazı bankalar düzenledikleri kampanyalarla alıcılara yeni fırsatlar sunuyor

Faiz %1’in altına düştü konut almak kolaylaştı


Konut kredisinde faizler düşmeye devam ederken bazı bankalar da bu indirimleri kampanyayla destekliyor. 30 Kasım verilerine göre 120 ay vadede sabit faizle 100 bin lira kredi kullanılması durumunda en düşük faizi Şeker Finans veriyor. Şeker Finans’ın yüzde 0,83’lük faizinde aylık taksitlerse 1.319 liraya denk geliyor.
Şeker Finans’ın ardından Halkbank, yüzde 0,84 faiz uygularken, taksiti de 1.326 lira olarak alıyor. En düşük faizi sunan üçüncü finans kuruluşu ise yüzde 0,86 ile DD Mortgage olurken, aylık taksit ise 1.339 liraya denk düşüyor.
Bu üç bankayı yüzde 0,89 faiz ve 1.359 lira taksitle Ziraat Bankası ve Akbank izlerken, bu bankaları da yüzde 0,92 faiz ve 1.380 lira taksitle İNG Bank, yüzde 0,95 faiz ve 1.400 lira taksitle Finansbank takip ediyor. TEB’in yüzde 0,96 faizle 1.407 liralık aylık ödemesini, yüzde 0,97 faiz ve 1.414 lira taksitle Yapı Kredi Bankası izlerken, ardından yüzde 0,98 faiz ve 1.421 lira taksitle İş Bankası, yüzde 0,99 faiz ve 1.428 lira taksitle Garanti Bankası ve Tekstilbank takip ediyor.
Yüzde 1’in üzerinde faizle kredi kullandıran 4 bankada ise Citibank yüzde 1,01 ile 1.442 lira aylık ödeme talep ederken, Anadolubank yüzde 1,04 ile 1.463 lira, Şekerbank yüzde 1,19 faizle 1.570 lira ve HSBC de yüzde 1,20 ile 1.577 lira taksit belirlemiş durumda.

Haberin Devamı

Masraflara dikkat
Konut kredisi alacak tüketicilerin faiz oranlarının yanı sıra masraflara da dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bazı bankalarda faiz oranları düşük tutulurken, masraflar ise yüksek meblağlara denk gelebiliyor. Tersi durumda ise faiz oranları yüksek olan bankalar masrafları düşük tutabiliyor. Uzmanlar da kredi kullanacakların mutlaka çok iyi araştırma yapması gerektiğine dikkat çekiyor.

Halkbank’tan güz tarifesi
Halkbank, konut kredilerinde faiz oranlarını aşağıya çekti. Güz tarifesi kapsamındaki konut kredisinin aylık faiz oranı 60 ay vadede yüzde 0,80, 61 – 120 ay arası vadede yüzde 0,84 olarak belirlendi. Halkbank, maaşını bankadan alan çalışan, emekli ve kamu personeline ilave 1 puanlık faiz indirimiyle birlikte 60 ay vadede yüzde 0,79, 120 ay vadede yüzde 0,83 faiz oranlarından yararlanma imkânı sağlıyor. Müşteriler yılda azami 3 kez olmak üzere belirttikleri aylarda kredi ödemelerine mola da verebiliyor.
‘Ev sahibi olmak için tam zamanı’
Halkbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı İmamoğlu da ekonomi otoritelerinin almış olduğu kararlar neticesinde azalan maliyetleri yapılan faiz indirimleri ile müşterilerine yansıttıklarını belirterek, “Böylelikle müşterilerimizin daha uygun koşullarla ev sahibi olmalarına imkân sağlıyoruz” diye konuştu. İçinde bulunduğumuz dönemin ev sahibi olmak için en iyi dönem olduğunun altını çizen İmamoğlu, “Yapılan son indirimlerle 10 yıl vadeli 100 bin lira tutarlı bir konut kredisinde taksit tutarı bir yıl öncesine göre 368 lira azalmış oldu” dedi.

Haberin Devamı

Yılbaşına özel yüzde 0,78 kredi
Şeker Finans da düzenlediği yılbaşı kampanyası kapsamında, konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0,78 oranına kadar düşürdü. Buna göre, 30 yıl vadeli 50 bin lira tutarındaki Şeker Finans konut kredisinin aylık geri ödemesi 415 lira, 100 bin lira kredinin aylık geri ödemesi ise 830 lira olacak.
Şeker Finans, yeni konut sahibi olacak tüketicilerin yanı sıra daha önce farklı kurumlardan konut kredisi kullanmış olan ve mevcut Şeker Finans kampanyaları ile kredi borcunu daha uygun koşullarda yeniden yapılandırmak isteyen müşterilere özel hizmet de sunuyor.

‘Uygun kredi bulmalı’
Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, Türkiye’de 360 aya varan vadelerde düşük faiz oranı uygulayan tek konut finansman kuruluşu olduklarını belirterek, ev sahibi olmak isteyenlere de tavsiyede bulundu.
Teker, faizler ve konut fiyatlarının paralel hareket etmemesi sebebiyle konut alma sürecinde en önemli belirleyici etkenin ihtiyaçlar olması gerektiğine işaret etti. Bahadır Teker, “Konut ihtiyacı olan ailelerin her ay kira ödemek yerine kendilerine en uygun satın alma enstrümanı ile ev sahibi olmaları daha sağlıklı ve güvenli bir yol olur” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eski likör bahçesi çınar korusu olacak

Toki İştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi, eski likör bahçesini çınar korusuna dönüştürerek İstanbullular’ın hizmetine açıyor.
Dünyanın sayılı ağaç koruma ve bahçe yapılandırma firmalarından DGG International işbirliğiyle gerçekleştirilen proje çerçevesinde eski likör bahçesi, İtalya’dan getirilen 10 metre boyunda 60-70 cm çapında 16 adet ve Almanya’dan getirilen 12 metre boyunda 100-110 cm çapında 2 adet olmak üzere toplam 18 çınar ağacına törenle kavuştu.

Asırlık ağaçlar taşındı
DGG International ile ağaçların dikilmesi ve bahçede bulunan asırlık ağaçların bakımı için 4 yıllık bir anlaşma imzalayan Viatrans, çınar korusunun temellerini, 18 adet Avrupalı çınar ve bahçe içinde taşınan 7 adet asırlık çınar ağacı ile attı.
Eski likör arazisindeki çalışmalarında çevreye ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelen Viatrans, bu kapsamda 500 bin dolara mal olacak olan çınar korusu için, 40 yıl içerisinde 3 milyon ağacın taşıma işlemini gerçekleştirdi.
Çınar korusu için özel TIR’lara yüklenerek Avrupa’dan getirilen 18 çınar ağacı 7 gün süren hassas bir işlem sonucunda dikildi. Yaklaşık 10 yaşlarında olan Avrupalı çınarlar özel bir yöntem ile yetiştiriliyor. Eski likör bahçesinde olan ancak sağlıklarını kaybetmiş, 80 yaşında olan 7 adet asırlık çınar ağacı da ağaç taşıma makinası ile sağlıklarını kazanabilecekleri yeni yerlerine taşındı.

Haberin Devamı

‘Yeşil alan arttı’
Viatrans – Meydanbey Gayrimenkul Yatırım İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, Türkiye’ye ilk defa bir gayrimenkul projesi için yurtdışından özel yöntemler ile yetiştirilmiş çınar ağaçlarının getirildiğini ve bu işlem ile tüm gayrimenkul sektörüne örnek olacaklarını belirtti.
Bahçenin 11 bin metrekare olmasına rağmen, 3 bin 420 metrekare beton alan bulunduğunu belirten Özkan, “Biz kullanılmayan beton yapıların temizliği beton oranını düşürdük. Eskiden 7 bin 580 metrekare olan yeşil alanı 8 bin 434 metrekareye ulaştırdık” dedi.

Haberin Devamı

Enerji tasarrufu için çalışıyor

Sektörün önde gelen kuruluşlarından Yapı Kredi Koray GYO ve Koray İnşaat iştirakı olan YKS, ofis, rezidans, avm ve endüstriyel tesis projeleri için “Yönetim ve İşletim” hizmeti sunuyor. YKS, gayrimenkul yönetim firması olarak, uyguladığı ortak gider maliyetlerini düşürücü yöntemlerle tasarruf sağlamayı amaçlıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan YKS Genel Müdürü Bahadır Adıyaman, “Ülkemizde enerji fiyatlarının kontrolü, sürdürülebilir enerjinin sağlanması, çevre ve doğal kaynakların korunması yönleriyle enerjinin verimli kullanımı büyük önem kazanan konular arasında yerini aldı. Ayrıca, sanayileşme faaliyetlerine ve nüfusa bağlı olarak enerji talebinin yükselişi ile konunun önemi her geçen gün daha da artıyor” dedi.

‘Tüketim önemli’
Enerjiyi üretmek kadar, verimli bir şekilde tüketmenin de önemli olduğunu vurgulayan Adıyaman, şunları söyledi:
“Enerji verimliliği, binalarda yaşam standardı ve hizmet kalitesinin, endüstriyel işletmelerde ise üretim kalitesi ve miktarının düşüşüne yol açmadan, birim hizmet veya ürün miktarı başına enerji tüketiminin azaltılması anlamına gelir.
Binanın yapısı ve konumuna göre değişmekle birlikte, ısı yalıtımı yapılmamış binalarda yüzde 30-60 arası ısı kaybı oluşur. Bu kayıpları profesyonel tesis yönetimi desteği ile önleyen yatırımcılar, enerji verimliliğini arttırarak büyümeye yatırım yapabilirler.
Bizler YKS olarak, satın alma, sözleşme yönetimi ve enerji verimliliği alanlarında sunduğumuz çözümlerle yatırımcıların maliyetlerini minimize etmelerini sağlıyoruz.”

Emaar’ın yeni projesi 11 Aralık’ta satışa çıkıyor
Gayrimenkul sektöründe önemli firmalar arasında yerini alan Emaar Türkiye’nin, uzun zamandır merakla beklenen projesi Boulevardi İstanbul, 11 Aralık Salı günü yapılan lansmanın ardından satışa çıkacak. Emaar Türkiye’nin Genel Müdürü Ozan Balaban’ın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Boulevardi İstanbul basın toplantısı Boulevardi Satış Ofisi’nde düzenlenecek.
Yapılan açıklamalara göre Boulevardi İstanbul, 1000 daireden oluşacak. Çamlıca’da gerçekleştirilecek projede, 400 mağazaya ve bir de otele yer verilecek. Avrupa’nın en iyi projesi ödülünü de alan Boulevardi İstanbul’da 42 metrelik gökdelen de bulunacak.

Asmalı Evler’de konutlar sahiplerine teslim edildi
‘Her eve bir bahçe’ anlayışıyla Dekar DK tarafından Bahçeşehir’de inşa edilen Asmalı Evler Projesi’nin 64 bahçeli evden oluşan 1. etabı sahiplerine teslim edildi. Projenin 2. ve 3. etabında ise sınırlı sayıda bahçeli ev kaldı.
Asmalı Evler projesi her evin 40 ile 300 metrekare arasında değişen bahçelere sahip olması ile dikkat çekiyor. Toplam 55 bin metrekare arsa alanı içerisine inşa edilen Asmalı Evler’in 58 evden oluşan 2. etabı Haziran 2013’te, 48 evden oluşan 3. etabı ise Ekim 2013’te teslim edilecek. Projenin sosyal donatıları arasında konutlara özel bahçeler, yüzme havuzu, fitness salonu bulunuyor.

Çukurova Tower Kartal’da yükseliyor
Çukurova Gayrimenkul’ün yeni projesi Çukurova Tower’ın inşaatı hızla ilerliyor. Kartal’da hayata geçirilen proje, 36 katta 253 konuttan oluşuyor. Ekim 2014’te tamamlanması planlanan proje, Bağdat Caddesi’ne 15, köprülere 20 dakika mesafede konumlanıyor. Projede stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelere yer veriliyor. Yüzde 92’sinin yeşil alana ayrıldığı Çukurova Tower’da açık havuz, güneşlenme terası, sauna, fitness ve wellness merkezi yer alıyor.

Ödüllü projeler 20 Aralık’ta İnovasyon Konferansı’nda
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) tarafından 8 yıldır düzenlenen Endüstriyel Tasarım Yarışması’nın 2011 yılına ait ödüllü tasarımlarının prototipleri, iş dünyasındaki yenilikçi düşünceyi, ürünleri ve şirketleri desteklemeyi amaçlayan Türkiye İnovasyon Konferansı’nda sergilenecek. Dört farklı kategoride düzenlenen yarışmanın ödüllü projeleri 20 Aralık’ta açıklanacak. Yarışmanın ev, otel, restoran kullanımına yönelik “Engelliler, Yaşlılar ve Çocuklar İçin Tasarım” teması ile finale kalan projeleri de Türkiye İnovasyon Konferansı’nda görülebilecek.