Ekonomi Fazla mesaiye yüzde 87'lik zam! Dikkat çeken 'enflasyon' detayı!

Fazla mesaiye yüzde 87'lik zam! Dikkat çeken 'enflasyon' detayı!

19.10.2023 - 07:30 | Son Güncellenme:

Merkezi yönetim bütçe kanunu teklifine göre memurun yeni yılda fazla mesai ücreti yüzde 87 oranında artış gösterecek. Mesai ücretlerine yapılan zam diğer sektörleri de etkiler mi? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.

Fazla mesaiye yüzde 87lik zam Dikkat çeken enflasyon detayı

Milliyet.com.tr/ Memurların saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 87 artacak. Peki mesai ücretlerine yapılan zam diğer sektörleri de etkiler mi? Ekonomist Muhammet Bayram cevapladı.

Haberin Devamı

‘ASIL AMAÇ ALIM GÜCÜNÜN ARTIRILMASI’

Bayram açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Meclis’e sunulan bütçe kanunu teklifine göre memura yeni yılda mesai ücreti artışı yapılacak. Bu bir yıllık kümülatif bir artış olduğu için yüzde 87 oranında artış yapılacağı söylendi.

Mesai ücretleri devlet memurlarımızın mesaileri haricinde yaptığı çalışmalara ilişkin verilen bir tutar. Ek mesai, fazla mesai devlet adına fazladan verilen bir tutar olduğu için Hazine’ye maliyettir. Ancak şu anda özellikle EYT yasası kapsamında SGK’da çalışanlara bir ek mesai artışı yapılmıştı. Burada bütün memurlara ilişkin bir düzenleme yapılıyor. Asıl amaç memurların refah düzeyi ve alım gücünün artırılmasıdır.

‘ASIL ZAM SENE BAŞINDA’

Haberin Devamı

Yapılacak yüzde 87’lik mesai zammı gayet yeterli olup, asıl zammın ise sene başında yapılacağını söyleyebiliriz. Asıl zammın sene başında yapılmasıyla birlikte memurlarımız yüzde 50’ye yakın bir zam alacaktır.

'ENFLASYONUN ÇOK ÜZERİNDE ARTIŞLAR YAPILIYOR’

Memurlarımıza yapılan zamlar her zaman enflasyonun üzerinde oldu. Enflasyon farkı, toplu sözleşme farkı ve refah payı artışı yapıldı. Burada asıl amaç enflasyona karşı ezdirilmeyip gelecekteki enflasyonun da memurlarımızın göğüsleyebilmesi adına enflasyonun çok üzerinde maaş artışları yapılıyor.

ENFLASYON+TOPLU SÖZLEŞME+REFAH PAYI İLE BİRLİKTE ZAM ORANI NE OLACAK?

Memurlarımıza sene başı itibarıyla enflasyon farkı + toplu sözleşme zammı farkı (bunu refah payı olarak da düşünebiliriz) + refah payı verilecek. Yani iki kere refah payı olacağını düşünebiliriz. Peki bunun sebebi ne? Haziran ayında yüzde 6 toplu sözleşme zammı verilmişti. 2024 yılı Ocak ayında toplu sözleşme farkı yüzde 15 olacak. Aradaki dokuz puanlık fark refah payı, yani toplu sözleşmeden kaynaklı bir artıştır.

Şöyle örnek verelim: Temmuz ağustos ve eylülün kümülatif enflasyon farkı yüzde 25.11’dir. Bu zam üzerinden memur ve memur emeklilerinin maaşları hesaplanıyor. Haziran ayında verilen toplu sözleşme zammından (yüzde 6) yüzde 25.11 çıkarılıyor. Kabaca yüzde 19 kalıyor. Bu seviyeye de Ocak 2024’te verilecek yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ekleniyor. Toplamda yüzde 34’lük bir artış oluyor. Burada 9 puanlık fark refah payı artışıdır. Normalde temmuz, ağustos ve eylül aylarındaki enflasyon farkı yüzde 25.11’di. Bu oranın yüzde 9 üzerinde zaten bir maaş artışı şimdiden hak edilmiş oldu.

Haberin Devamı

Memur-Sen’in ve Kamu-Sen'in yaptığı görüşmeler neticesinde daha önceden de bunu söylemiştik. Burada maaş farklarının değil, sosyal hakların konuşulması gerektiğini söylemiştik. Zaten devletimiz toplu sözleşme zammını artırarak refah payı düzenlemesi yapıyor.

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Memurlarımıza sene sonu itibarıyla yüzde 50’ye varan bir artış yapılacak. Bu enflasyon farkının yüzde 40 seviyelerinde olmasına rağmen bir artış olacak. En düşük memur maaşı 33 bin TL seviyesine gelecek. En düşük memur emeklisinin maaşı ise şu an halihazırda 9876 TL olarak ödeniyor. O da 15 bin TL seviyesine yaklaşacaktır diye düşünüyorum.”