Ekonomi Fenomenler için yeni hazırlık! AK Parti önemli bir düzenlemeyi gündemine aldı

Fenomenler için yeni hazırlık! AK Parti önemli bir düzenlemeyi gündemine aldı

08.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti, son günlerde Dilan Polat gibi kara para aklama suçuyla gündemde olan yüzlerce fenomeni de ilgilendiren önemli bir düzenlemeyi gündemine aldı.

Fenomenler için yeni hazırlık AK Parti önemli bir düzenlemeyi gündemine aldı

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara - AK Parti, geçtiğimiz mart ayında Meclis’ten geçen 7. yargı paketinin ardından Adalet Bakanlığı’nı ilgilendiren yeni bir torba yasa üzerinde çalışmaya başladı.

Haberin Devamı

Yeni yılda yerel seçimler öncesi Meclis Başkanlığı’na sunulması ve 40 maddeyi aşması beklenen yeni yargı paketinde, “kara para aklama” suçuna karıştıkları iddia edilen sosyal medya fenomenleri ile ilgili çok önemli bir düzenleme üzerinde çalışıldığı öğrenildi.

Buna göre kara para akladığı tespit edilen fenomenlerle ilgili soruşturma sürecinin daha hızlı yürütülmesi için Ceza Muhakemesi Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılması planlanıyor. Bu kapsamda, soruşturma süreci başladıktan sonra MASAK raporu beklenmeden fenomenlerin şirket ya da mal varlıklarına geçici tedbir konulması gündemde.

MASAK RAPORU BEKLENMEDEN

AK Parti kurmayları, çalışmayla ilgili, “Görünürde yasal ticari bir faaliyetmiş izlenimini veren işler yapılıyor ama arka planda terörün finansmanı ve kara para aklanmasına yönelik bir faaliyet yürütülüyor. Soruşturmayla beraber suça konu edilen veya suçtan elde edilen bir malvarlığı ortaya çıkıyor. Dilan Polat olayında olduğu gibi bu bir şirket ama biliyoruz ki normal bir satış, ticari bir faaliyet yok ortada. Aslında sürekli ortada dönen havaleler, kara para aklama, yüksek faturalar ve gerçeğe aykırı belge düzenlemesi var. Bu suçlardaki esas konu, soruşturma işleminin hızlandırılması. Süreç nasıl işliyor? İhbar geliyor, soruşturma başlatılıyor, MASAK’a yazı yazılıyor. MASAK raporu gelince harekete geçiliyor. Bunlar saatlik, saniyelik para işlemleri. Böyle bir şüphe ortaya çıktığında doğrudan tedbir uygulanabilmeli. MASAK’a bu durumu hızlandırmak için belli bir süre de verilebilir. Mesela ‘15 gün ya da 1 ay içinde MASAK raporu doğrultusunda karar yeniden gözden geçirilebilir’ denilir” değerlendirmesini yapıyor.