Ekonomi FİKİRTEPE, ATAŞEHİR’İ GERİDE BIRAKIR

FİKİRTEPE, ATAŞEHİR’İ GERİDE BIRAKIR

06.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fikirtepe’de 4 adada proje geliştiren Teknik Yapı, bölgenin en büyük firması konumuna geldi. Nazmi Durbakayım, hazır olan 1 adada ruhsatı alınca hemen satışa çıkacaklarını belirtirken, bölgenin Ataşehir’i bile geçeceğini söyledi

FİKİRTEPE, ATAŞEHİR’İ GERİDE BIRAKIR

Teknik Yapı, yeni imar planı hazırlanan Fikirtepe’de dört ayrı projenin çalışmalarına başladı. Teknik Yapı, toplam 22 adadan oluşan dört ayrı imar adasında proje gerçekleştirmeyi planlıyor. Firma yaklaşık 55 bin 500 bin metrekarelik bir alanda 555 bin metrekarelik inşaat gerçekleştirecek.
Yaklaşık 2 yıldır 1.056 malikle görüşüldüğü bilgisini veren Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, dört adayı oluşturan kat maliklerinin yüzde 85 ile sözleşme imzalandığını açıkladı. Durbakayım bir adada yüzde 100 oranında sözleşme imzalandığını, diğer 3 adada ise bu oranın yüzde 85 seviyelerinde olduğunu söyledi. Bugüne kadar Fikirtepe’de yer alan 50 adanın hemen hemen hepsinden görüşme teklifi geldiğini söyleyen Durbakayım, bu adalardan sadece kendi aralarında en az yüzde 80 oranında fikir birliği yapmış olanlarla anlaşma masasına oturulduğunu vurguladı.
Henüz planlama aşamasında olan diğer bölgelerle birlikte 3 bin 150 adet bağımsız üniteden oluşan karma projeler yapacaklarını belirten Nazmi Durbakayım, “Kat malikleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Üçte iki çoğunluğu sağladığımız her projede ruhsat girişimlerini başlatıyoruz” dedi.

Fiyatlar belirlenecek
Projelerle ilgili metrekare bazında fiyatlandırma çalışmasının devam ettiğini söyleyen Durbakayım, belirlenecek fiyatın Teknik Yapı farkını ortaya koyacağını söyledi. Durbakayım, şunları söyledi:
“Bugüne kadar Teknik Yapı’dan daire alan ve kazanç sağlamayan tek bir kişi olmadığı düşünülürse, belirlenecek rakamın yatırım yapmak isteyenler için de çok uygun olacağını söyleyebiliriz. Ancak Fikirtepe’deki metrekare fiyatlarının Ataşehir’den daha iyi olacağını söylemek mümkün.”

Haberin Devamı

‘Yeni merkez olacak’
Kadıköy’deki mevcut yapılaşmanın sağlıksız olması ve dönüşümün yavaş ilerlediğini belirten Nazmi Durbakayım, daire sahiplerinin aynı bölgede yeni bir merkez olması beklenen Fikirtepe’ye yöneldiğini söyledi.
Durbakayım, Kadıköylülerin Fikirtepe’de katma değer yaratacak projelere çok sıcak baktığını belirtti.

40 milyar liralık ekonomi
Kentsel dönüşüme sahne olacak Fikirtepe’de, 5 yılda yaklaşık 30 milyarlık bir ekonomi yaratılacağına dikkat çeken Nazmi Durbakayım, istihdam ve dolaylı katma değerlerle birlikte bu rakamın 40 milyar liraya kadar çıkabileceğini belirtti.
Fikirtepe’deki gelişmeleri değerlendiren Durbakayım, sürecin çok sağlıklı işlediğini ve gerçek anlamda bir kentsel dönüşüm yaşandığına işaret etti.
Fikirtepe’deki dönüşümün Türk ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacağına değinen Nazmi Durbakayım, şu bilgileri verdi:
“Yaklaşık 34 milyon metrekare büyüklüğündeki Kadıköy’ün yüzde dört büyüklüğüne sahip Fikirtepe sil baştan yeniden inşa edilecek. 5 yılda tamamlanmasını öngördüğümüz bu önemli dönüşüm ile birlikte yaklaşık 30 milyar liralık bir ekonomik büyüklük ortaya çıkacaktır.
Projelerde çalışacak insanların istihdamı, inşaat yan sanayindeki canlanmayla birlikte bölgedeki ekonomik büyüklüğün 40 milyar liraya kadar yükselmesini bekliyoruz.”

Haberin Devamı

İlk adada her şey hazır
Teknik Yapı, kat maliklerinin tamamı ile sözleşme imzalanan imar adasında yükselecek yeni projesini 11 bin 504 metrekarelik arsa üzerinde gerçekleştirilecek. E- 100 otobanına paralel konumda yer alan projede yaklaşık 650 daire yapılması planlanıyor. Karma projede konut, home-ofis ve ticari birimler olacak. Mimari tasarımını Eren Yorulmazer yapacak.

Kurtköy’ü üs seçtiler 3. proje için hazırlık başladı
Erguvan İnşaat ve Demirbaş Yapı ortaklığı Kurtköy’ü üst seçti. Ayrı ayrı birçok proje gerçekleştiren iki genç girişimci bundan böyle ortak projeler gerçekleştirecek. Eylülde bölgedeki 2’nci projesini satışa sunacak olan ortaklık, 3’üncü proje için ise çalışmalarını sürdürüyor.
Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Maraşlı ve Demirbaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Demirbaş, bölgedeki ilk projeleri W Bahçe Kurtköy’ün başarısıyla Kurtköy’de yeni projeler üretmek için devam kararı aldı. W Bahçe Kurtköy’de hemen hemen satışları tamamlayan ortaklık, eylül ayında satışa çıkartmayı planladığı yeni projesinin çalışmalarını da tamamlamak üzere. Erguvan İnşaat - Demirbaş Yapı ortaklığı, Kurtköy’ün ilk loft konseptine sahip projesini inşa edecek.
2014 Mart’ında Kurtköy’de 3’üncü projesini satışa sunmayı hedefleyen ortaklık Kurtköy’de konut projelerinin yanı sıra ticari yapılar ve alışveriş merkezi projeleri de geliştirecek.
Kurtköy’ün elit bir bölge olduğuna dikkat çeken Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Maraşlı, “Kurtköy’ün gelişmekte olan, ulaşım kolaylığına sahip, temiz havası ile İstanbulluların ilgisini çeken bir bölge olduğunu düşünüyorum” dedi.
Demirbaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Demirbaş da, Kurtköy’de konsept projelerde yer alan konut sayısının bin 500 – 2 bin civarında olduğunu kaydederek, “Yeni yatırımlarla on binlerce beyaz ve mavi yakalının çalışacağı Kurtköy’de nitelikli projelere ihtiyaç var” diye konuştu.

Haberin Devamı

KLK Yapı’dan yılın son çeyreğinde yeni proje
Mayıs ayında Valle Lacus’u tanıtan KLK Yapı, farklı konseptteki villa projesinin ardından 2013 yılının son çeyreğinde yeni projesini satışa çıkarmaya hazırlanıyor. KLK Yapı’nın 2. projesi de İstanbul Avrupa yakasında Basın Ekspres Yolu üzerinde gerçekleşecek. Karma proje olarak planlanan proje, bulvar mağazaları ve rezidanstan oluşacak. 2013 yılının son çeyreğinde satışa çıkacak olan proje 2 yıl içinde teslim edilecek.
1943 yılında Adana’da kurulan Kulak İnşaat’ın, 2012 yılı itibari ile yüzde yüz Kulak İnşaat iştiraki olan KLK Yapı şirketini sadece gayrimenkul geliştirme ve yatırım üzerine kurduğunu anlatan KLK Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kulak, ilk yatırımı yapmak için, kaliteli ve özel bir yaşam sunan villalar projesi ile Büyükçekmece bölgesini seçtiklerini söyledi.

Tripleks villalar yaptı
Valle Lacus projesinin gördüğü ilgiden son derece memnun olduklarını belirten Kulak, “Proje gerek bulunduğu bölge, gerekse mimari yapısıyla hem yatırımcıdan hem de yaşam kalitesini yükseltmek isteyen alıcılardan talep aldı” dedi. Kulak, firmanın yeni projesi içinse çok heyecanlı oldukları ifade etti.
Valle Lacus projesi ile ilgili bilgi veren Kulak, şunları söyledi:
“İstanbul’u yakından tanıyoruz. İlk projemizde, belirli gelir seviyesindeki insanımıza konut olarak hizmet vermek istedik. Yaklaşık 750 metrekare net alanlı tripleks villalar yapmaya karar verdik. Her villanın 2 dönüm bahçesinin yanında birde iç bahçe olsun istedik. Son teknolojinin kullanıldığı ancak uygun fiyatlarda tasarladığımız projenin beğenilmesinden son derece memnunuz.”

Haberin Devamı

Toplam 44 villa bulunuyor
Valle Lacus, 110 dönümlük alanda birbirinden bağımsız 2 bin metrekarelik bahçe içinde, her birinin kendi özel havuzu bulunan 44 adet villadan oluşuyor. Örnek villası tamamlandı ve ilgilenenlerin beğenisine sunuldu. Fiyatların 1.3 milyon dolardan başlayacağı projenin toplam maliyeti 45 milyon dolar. Projenin 24 ayda bitirilip teslim edilmesi planlanıyor

Haberin Devamı

Bodrum’daki bahçeyi dikey olarak tasarladı
Akdeniz ve Ege Denizi’nin birleştiği deniz manzarasını dikey bahçeler ile tamamlayan Swissotel Resort Bodrum Beac, dünyanın 2. en büyük dikey bahçe projesiyle öne çıkıyor. Çağdaş Holding tarafından hayata geçirilen proje dikey bahçelerle kazanılan 1.584 metrekarelik yeşil alanıyla Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise 2. en büyük dikey bahçe projesine ev sahipliği yapıyor.
Yapımı 3,5 ayda tamamlanan dikey bahçeler doğaya katkı ve göze hitabın dışında klima ünitelerinin saklandığı tampon bölgenin dış kabuğunu oluşturuyor. Doğanın sunduğu çok geniş çaplı, renk, doku farklılıklarından özenle seçilmiş, Bodrum iklimine uygun tercih edilen pittosporum tobira ‘nana’, hedera helix, gazania rigens, carex morrowi ve daha birçok bitki, rezidanslara zenginlik katıyor.
Alışılmışın dışında bir tarzda saksısız ve topraksız olarak yeni yaşam koşullarına adapte edilen dikey bahçeler, entegre edilen otomatik sulama ve gübreleme sistemiyle ihtiyaç duyduğu su ve besine uzaktan kontrolle tek bir merkezden ulaşılabilecek.

Alman bakan, TOKİ hakkında brifing aldı
Almanya’nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya’nın, Ekonomi, Enerji, Sanayi, Orta Ölçekli İşletmeler ve Sanatkârlar Bakanı Garrelt Duin, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nı (TOKİ) ziyaret etti. TOKİ hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, 2003 yılıdan bugüne kadar 600 bin konut ile yaklaşık 5 bin sosyal donatı inşa ettiklerini söyledi.
Karabel, İdarenin Hazine’den kaynak almadığına dikkat çekti. TOKİ’nin kamuya ait kıymetli arsaları, kıymeti karşılığında alıp, gelir getirici projeler geliştirdiğini söyleyen Karabel, alt gelir grubuna yönelik projelerin yapıldığını belirtti.

Akfen’den Moskova’ya ekonomik otel yatırımı
Ekonomik şehir otelciliği yatırımlarına devam eden Akfen GYO, Rusya’nın önemli merkezlerinde gerçekleştirdiği otel yatırımlarının ardından başkent Moskova’da 317 odalı İbis Otel’in inşaatına 2013’te başlayacak.
Akfen GYO Genel Müdürü Vedat Tural, şirket hedefleri doğrultusunda büyümeye devam ettiklerini söyledi. Tural, “Moskava’da yapılan yeni yatırımla birlikte Akfen GYO’nun kendisi ve bağlı ortaklıkları ile Türkiye, KKTC ve Rusya’da işletmede olan otel sayısı 16, yatırımı devam eden otel projelerinin sayısı ise 4 oldu. Söz konusu projenin tamamlanması ile birlikte şirketin 4’ü Rusya’ da olmak üzere toplam 20 oteli işletmeye geçmiş olacak” dedi.

ARKIMEET 2013 için geri sayım başladı
Tarihi ve mimari dokusuyla kendini tüm dünyaya hayran bırakan İstanbul, Türkiye'deki en büyük mimarlık platformu olarak hayata geçen ARKIMEET’e ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. "ARCHITECTS MEET in ISTANBUL" sloganıyla VitrA'nın sponsorluğunda gerçekleşecek olan etkinlik, 7-8 Ekim 2013 tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenecek.
Türkiye’den ve dünyadan önde gelen birçok mimarı buluşturacak etkinliğin ana teması ‘BYPASS’ olarak belirlendi. Kente ve kentliye dair sorunların ve bu sorunlara cevap olarak üretilen çözümlerin ele alınacağı etkinlikte mimarlık tüm boyutlarıyla ele alınacak.
Yapı ve mimarlık sektörünün merakla beklediği Arkitera İşveren Ödülü, Arkitera Genç Mimar Ödülü ve RAF Yapı Malzemesi Ödülü de bu yıl ARKIMEET 2013 kapsamında sahiplerini bulacak.

Projenin yüzde 20’si lansman öncesi satıldı
Mega İnşaat’ın Kağıthane bölgesinde inşasına başladığı 103hane projesinin yüzde 20’lik kısmı lansman öncesi satıldı.
Pazarlama Direktörü Aşkın Önen’in yaptığı açıklamada, “Projemiz zaten uzun zamandır beklenen bir proje idi. Teknik bazı aksaklılar yüzünden lansmanı geciken projemiz lansman öncesi satışlarına 26 Ağustos tarihinde başladı. Çok kısa sürede projenin yüzde 20’lik kısmının satışı tamamlandı” dedi. Lansman öncesi liste fiyatından yüzde 3 indirim yaptıklarını belirten Kağıthane bölgesinde talep patlaması yaşadığını belirten Önen, eylül ayı sonuna kadar bu oranda indirimle satışa devam edeceklerini söyledi.