Ekonomi Final bereketi

Final bereketi

06.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Başarılı bir organizasyona sahne olan UEFA finali Bakü’de Tekfen’in rekor sürede inşa ettiği statta yapıldı. Tekfen, maçın ardından ülkede bir sanayi tesisi daha yapmak için anlaşma imzaladı

Final bereketi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de oynanan Chelsea ve Arsenal arasındaki UEFA Avrupa Ligi final maçı Tekfen Holding’e uğurlu geldi...

Haberin Devamı

Bilindiği gibi maçın oynandığı Bakü Olimpiyat Stadı’nı Tekfen İnşaat yapmıştı.

Bu vesileyle Tekfen yönetimi maçı izlemek için ‘full kadro’ tribündeki yerini aldı. Heyecanlı geçen ve başarılı bir organizasyona sahne olan maçın ardından Tekfen Azerbaycan’da yeni bir proje daha üstlendi.

Holding, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile günlük 1.200 ton amonyak ve 2.000 ton üre kapasiteli yeni bir üretim tesisi yapımını ve ürün pazarlamayı da kapsayacak bir stratejik ortaklık için mutabakat zaptı imzaladı.

Uzun yıllar SOCAR’ın petrokimya ve gaz yatırımlarının müteahhitliğini üstlenen Tekfen İnşaat, bu işbirliği ile sanayi üretimine de geçiş yaptı.

Tesiste üretilecek ürünler, grup bünyesindeki Toros Tarım’ın bayi ağıyla pazarlanacak ve Tekfen Holding, çalışmalar sonucunda belirlenecek bir paya sahip olarak projede yatırımcı kimliğiyle de yer alacak.

Haberin Devamı

Yeni projeler yolda

Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, “Azerbaycan’da 20’nin üzerinde proje tamamladık. Yeni fırsatları değerlendirmeye hazırız” dedi.

Bakü Olimpiyat Stadı’nı, 24 ay gibi sektör için rekor sayılabilecek zamanda ve kazasız tamamladıklarını hatırlatan Gigin, yapımı devam eden Azerbaycan Vergi Bakanlığı Yeni Yönetim Binası’nın da, tasarım ve mimarisiyle örnek bir proje olduğunu söyledi. Gigin, şunları söyledi:

“Mutabakat zaptı imzalanan yeni projede de, hem tüm mühendislik ve yapım işlerini üstleneceğiz, hem yatırımcı kimliğimizle yer alacağız. Grup şirketimiz Toros Tarım aracılığıyla burada üretilecek ürünlerin pazarlamasını da yapacağız.”

Gigin, Azerbaycan Enerji Bakanlığı ile yenilenebilir enerji üzerine bir proje için çalıştıklarını da söyledi.

Dünya Kupası sırada

Toplam 617 bin metrekare alanda 24 ay gibi rekor sürede inşa edilen, tasarım ve inşası Tekfen İnşaat’a ait Bakü Olimpiyat Stadı, 68 bin kişilik kapasiteye sahip. Projenin tasarımında, Bakü’nun iki önemli tarihi sembolü, Kız Kulesi ve Sheiki Khan Sarayı’ndan esinlenildi. Kız Kulesi’nin silindirik formu ile Sheiki Khan Sarayı’nın vitraylarındaki desenler stadın dairesel yapısına esin kaynağı oldu.

Haberin Devamı

Tekfen İnşaat’ın Katar’da yapımına devam ettiği Al Thumama Stadyumu, 2022 FIFA Dünya Kupası Katar’ın 8 stadyumundan biri olacak. Mimarisi Katar’da “Gahfiya” denilen bir şapkayı anımsatacak şekilde tasarlanan bu stadyum, tamamen kapalı ve soğutmalı şekilde inşa edilecek. 2022 Dünya Kupası’nda grup ve çeyrek final maçlarına ev sahipliği yapacak olan stadyum 40 bin kişilik.

Final bereketi

20 ayrı işi birden yapıyor

Tekfen Holding’in Taahhüt Grubu’ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Levent Kafkaslı Tekfen İnşaat’ın, gerçekleştirdiği projelerle Türk inşaat sektörünün geldiği noktayı gösterdiğini söyledi.

Azerbaycan’da SOCAR’ın tüm faaliyetlerini sürdürdüğü SOCAR Tower ve finalin oynandığı Bakü Olimpiyat Stadı’nın yanı sıra Azerbaycan Vergi Bakanlığı Yeni Yönetim Binası inşaatının devam ettiğini hatırlatan Kafkaslı, şunları söyledi:

“2019 Nisan sonu itibariyle kalan iş miktarımız 2.2 milyar dolar. Ortadoğu, Kafkasya ve Türkiye’de 20 projenin yapımını sürdürüyoruz.”