Ekonomi FİNANSAL BALON SÖNÜYOR BÜYÜME YÜZDE 6 OLMALI

FİNANSAL BALON SÖNÜYOR BÜYÜME YÜZDE 6 OLMALI

21.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kısıtlı finansman nedeniyle bu yıl büyümenin yüzde 4 civarında olacağını söyleyen TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, “Büyüme hızının finansal balonun sönmeye başladığı bir dönemde yüzde 6’lara çıkması gerekiyor” dedi

FİNANSAL BALON SÖNÜYOR BÜYÜME YÜZDE 6 OLMALI

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, finansman kısıtı nedeniyle bu yıl büyümenin, TÜSİAD tahminlerine yakın olarak yüzde 4 civarında gerçekleşeceğini düşündüklerini söyledi.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuşan Yılmaz, bu oranın arzu ettikleri performansın altında olduğunu belirterek, ihtiyaç olan ortalama büyüme hızının finansal balonun sönmeye başladığı bir dönemde yüzde 6’lara çıkması gerektiğini dile getirdi.

İç tasarruf oranı...
Bu büyüme hedefinin tutturulabilmesi için, üç alanda cesur ve kararlı adımların atılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, bunların, iç tasarruf oranlarının GSYH’a oranının 3 puan artırılması, çözüm sürecinin başarıya ulaşması ve arz yönlü bir dizi yapısal reform olduğunu belirtti.

‘Etkilenme devam edecek’
Yılmaz, şöyle devam etti: “Bundan sonra, küresel finansman kaynaklarının daha kısıtlı, daha doğru ifade etmek gerekirse, daha gerçekçi olacağı bir düzende yaşayacağız. Nitekim büyüklüğü ve dışa açıklık oranıyla Türkiye ekonomisi de, bu küresel geçiş dönemlerinden önemli ölçüde etkileniyor ve etkilenmeye de devam edecek. Yeni dönemde gelişen piyasa ekonomilerinin tarihi potansiyel büyümelerinden bahsetmek mümkün olmayacak. Bu kategorideki tüm ülkelerde Çin dahil, potansiyel büyüme oranları aşağı doğru revize etmek gerekecek.”

Haberin Devamı

Sert söylemlerden kaçınılması gerek

Muharrem Yılmaz faili meçhul ve aydınlatılmamış suikastler konusuna değinerek şunları söyledi: “Türkiye’nin uzun bir faili meçhul veya aydınlatılmamış siyasi suikastler ve kıyımlar listesi var. Hrant Dink’in ailesinin umutsuzluk haykırışlarına duyarsız kalmak mümkün değil. Türkiye’nin demokratikleşme paketini, yeni anayasayı, Kürt sorununun çözümünü konuştuğu bir dönemde, karanlıkta kalan bu acı olayları aydınlığa kavuşturarak, bu ağır yükten de kurtulması gerektiğini belirtmek isteriz” dedi. Toplumu yoran, ayrışma ve kutuplaşma kaygıları yaratan sert söylem ve gerginliklerden kaçınılması gerektiğini de vurgulayan Yılmaz, “TÜSİAD, Türkiye’nin güçlü bir atılıma imza atabilmesi için gereken en geniş desteği sunmaya devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

YILMAZ: Darbe zehirdir, panzehiri demokrasidir

Muharrem Yılmaz, Türkiye’nin izlediği dış politikaya yönelik olarak ise, “Birçok ülkenin, Türkiye’ye düşman olduğu söylemi ve başta Batı dünyası olmak üzere çevremizdeki ülkelere yönelik kullanılan sert üslup, Türkiye’nin uluslararası toplum nazarında sözünün ağırlığını azaltıyor” dedi. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Türk dış politikasının, ülkemizi ihtilafların değil çözümün tarafı olarak konumlandıran ve köklü barışçı gelenekleriyle uyumlu bir eksende yönetilmesini bekliyoruz, ümit ediyoruz. Arap Baharı’yla yeşermeye başlayan demokrasi umutları maalesef Mısır’da yapılan ve hepimizi hayal kırıklığına uğratan darbeyle büyük yara aldı.
Hükümetin verdiği ilkesel tepkiyi, yürekten destekliyoruz. Darbe zehirdir, panzehri ise demokrasidir. Arap Baharı’nın rüzgârları Suriye’yi etkilemeye başladığında ise, Türkiye bu sürecin barışçıl bir şekilde yönetilmesi için, çok gayret sarf etti.
Fakat ne yazık ki, iç savaş engellenemedi ve kriz bu boyuta vardığında, izlenen siyaset etkili olamadığı gibi Türkiye’nin, savaşın bir tarafı gibi görülmesine de yol açtı. Umudumuz, askeri bir müdahale olmaksızın Suriye’de kalıcı bir çözümün sağlanabilmesidir.”

İZLENİM

AK Parti’den çelenk, Fazıl Say için tepki

Haberin Devamı

* TÜSİAD YİK toplantısının basına kapalı bölümünün gündemini, besteci ve piyanist Fazıl Say’ın yargılandığı davada tekrar 10 ay hapis cezasına çarptırılması oluşturdu. TÜSİAD üyeleri bu kararı eleştirdiler.
*Basına kapalı bölümde konuşulan diğer konular arasında ise, burjuvazi-demokrasi ilişkisi, Türkiye’nin AB üyeliği vardı.
* YİK’teki açılış konuşmalarının ardından KONDA Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır “Toplumsal Eğilime Yönelik Değerlendirmeler”, Ekonomist Uğur Gürses ise “Ekonomik Gelişmeler” başlıklı birer sunum yaptı.
* Toplantıda ayrıca, Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen “Dış Politika” ve Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Keyman ise “Demokratikleşme Bağlamında Siyasi Reformlar” konularında görüşlerini paylaştı.
* Öte yandan TÜSİAD yönetimi, YİK öncesindeki gece Sakıp Sabancı Müzesi’nde bir kokteyl düzenledi. TÜSİAD üyelerinin katıldığı gecede AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu’nun gönderdiği çelenk dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye alışılmışın çok dışında bir görüntü sergiliyor

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Erkut Yücaoğlu ise yaptığı konuşmada, “Türkiye, Suriye’nin helikopterini düşürmüştür ve haklıdır. Fakat genel anlamda Türkiye, dış politikadaki sert konuşma üslubu, esneklikten uzak ve hatta bazen çatışmalara açık kapı bırakan tutumuyla, alışılmışın çok dışında bir görüntü sergiliyor” dedi.
Gelinen noktada, Türkiye’nin siyaset, ekonomi ve dış politika alanlarında anlatacak yeni bir hikayesinin hemen hemen kalmadığını vurgulayan Yücaoğlu, “Oysa ekonomi, siyaset ve toplumsal gelişme umut istiyor, olumlu hikaye istiyor. Dış politikada denge ve esnekliği elden bırakmamamız gerekiyor. Özellikle silah kullanımına dayalı her türlü müdahalenin dışında kalmaya özen göstermeliyiz” diye konuştu.
Gezi Parkı olaylarına da değinen Yücaoğlu, artarak devam eden tepkinin yarattığı gerilimin, şiddete eğilimli bazı gruplar tarafından kullanılıp çevreye zarar verildiğini anlattı.