Ekonomi Fizik eğitimi aldı ‘yoğurtçu’ oldu

Fizik eğitimi aldı ‘yoğurtçu’ oldu

29.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tahir Haytoğlu fizik eğitimi almasına karşın dondurulmuş yoğurtta girişimci oldu. Bir fuarda tattığı ci gusta!’yı Türkiye’ye getirdi

Fizik eğitimi aldı ‘yoğurtçu’ oldu

İtalyan dondurma ve dondurulmuş yoğurt markası ci gusta!’yı Türkiye’ye getiren bir girişimci Tahir Haytoğlu... ODTÜ’de Fizik eğitimi almasına karşın girişimciliği seçmiş bir isim. 14 yıl profesyonel olarak çalıştıktan sonra ekolojik tekstil alanındaki yatırımıyla girişimciliğe adım atmış. Girişimlerini, dondurma ve yoğurtla devam ettiriyor.
Haytoğlu, tekstil yanında gıdada da girişimciliği düşünürken yurtdışında ziyaret ettiği bir fuarla bu alana girmeye karar vermiş. Haytoğlu, “Fuardan çıkarken bana ‘frozen’ yoğurt ikram ettiler, çok beğendim ve bu markayı Türkiye’ye getirmeye karar verdim” diyor.

12 yeni ürün
Haytoğlu, ci gusta! markasının Türkiye’de çok bilinmemesi nedeniyle ilk başta AVM’lerde yer bulmakta zorlanmış ancak frozen yoğurt severlerin dikkatini çekmeyi başarmış. AVM yerine cadde mağazalarla büyüme kararı almış. Frozen yoğurt ve dondurmalarının ucuz soğuk kremlerle karıştırılmasından da şikayetçi.
Haytoğlu, ci gusta! konseptinin özelliklerini şöyle anlatıyor: “Ev yapımı tadında, düşük kalorili ve sağlıklı gerçek İtalyan gelato, soft gelato ve frozen yogurdun yanı sıra, İtalyan kahve menüsü, kahve ve frozen yogurt ile yapılan buzlu içecekler, taze meyve ve soft gelato ile yapılan meyveli, buzlu içecekler, İtalyan tatlılarımız var. Herkese hitap ediyoruz.”
Şu anda Türkiye’de yolun başında olan marka, gelecek yıl için bayi sayısını artırma hedefi koydu. Konseptini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor. Haytoğlu, ci gusta! olarak her yıl en az 12 yeni ürünü gamlarına kattıklarını, geçen yıl sade, mangolu, mascarponeli, narlı ve karpuzlu frozen yoğurt ürünlerinin ilgi gördüğünü belirtiyor.
Türkiye’de sektörün büyüklüğünün 4 milyar dolar olduğunu dile getiren Haytoğlu, ”Yılda 350-400 bin ton civarında dondurma tüketiliyor. Son beş yılda sektör yaklaşık iki kat artış gösterdi” diyor.

Haberin Devamı

Kişi başı dondurma tüketimi 5 kilogram

Haytoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’de dondurma sektörü Avrupa ve Amerika’ya göre hala çok küçük. Amerika’da kişi başı dondurma tüketimi 20 kilogram, İsveç’te 12 kilogram iken Türkiye’de bu rakam yaklaşık 5 kilogram civarında. Haytoğlu, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Frozen yoğurt Türk pazarı için yeni bir ürün ve henüz klasik dondurma pazarına nazaran payı çok küçük. Türkiye’de genel olarak klasik dondurma tüketimi çok daha yaygın. Frozen yoğurt, özellikle büyük şehirlerde eğitim seviyesi ve alım gücü daha iyi olan tüketiciler tarafından ciddi olarak tercih edilmeye başlandı. Anadolu’da da yenilikçi ve cesur girişimcilerin de frozen yoğurda karşı ilgileri artıyor.”

Haberin Devamı

Yazılım fikirlerini yurtdışına açıyor

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Girişimcilik Eğitim ve İnkübasyon Merkezi (GEMİM) projesi, genç girişimcileri eğitip, yönlendiriyor. Ürünlerinin uluslararası pazarlarda yer alabilmesi için yatırımcılar ve sanayicilerle biraraya getiriyor.
Henüz fikir aşamasındaki girişimciler ve şirketleşmiş ancak 36 aydan daha genç girişimlerin dahil olabildiği proje, özellikle yazılım konusundaki iş fikirlerine yönelik olarak tasarlandı. GEMİM, farklı yazılım alanlarında açtığı proje çağrıları ile inovatif fikir ve ürün sahi plerini merkezine davet ediyor. Girişimciler internet üzerinden form doldurarak başvurularını yapabiliyorlar. Her çağrıda en az 10 firma ya da 20 girişimci seçiliyor. GEMİM, ürünlerinin dünya çapında pazarlanabilmesi için girişimcilere destek oluyor. Satış ve pazarlama konusunda yönlendirmeler yapıyor.

Türk işadamına onur nişanı

Türk işadamı Mehmet Kurt, Londra şehrinin verdiği en yüksek şeref ödülü olan City of London Onursal Özgürlük Nişanı’na layık görüldü. Ödül, kraliyet ailesi mensupları, devlet liderleri ve dünya çapında üne sahip çeşitli şahıslara veriliyor.
Uzun yıllardan beri İngiltere ile Türkiye arasındaki ticaret bağlarının güçlenmesine yardımcı olan Kurt, yakın zamanda İngiltere’nin önde gelen tarihi at çiftliklerinden Kingwood’u satın almış ve atlara olan ilgisi ile tanınan Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Şeyh Muhammed’e de komşu olmuştu. Kurt aynı zamanda gıda, su ve enerji kıtlığı gibi küresel konuları ele alan ve siyasi kanaat önderlerini bir araya getiren önemli organizasyonlar gerçekleştiriyor. Adana Ceyhan doğumlu olan Mehmet Kurt, Türkiye’de kurduğu aile şirketini de kısa sürede genişleterek gıda, tekstil, medya, enerji, savunma ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteren uluslararası bir kuruluş haline getirdi.