Ekonomi FORD FABRİKAYI ÜÇLEDİ

FORD FABRİKAYI ÜÇLEDİ

20.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ford Otosan, kendi geliştireceği yeni küçük ticari araç için 110 bin kapasiteli yeni fabrika kuruyor. Yakında temeli atılacak olan tesisle şirketin fabrika sayısı 3’e çıkacak

FORD FABRİKAYI ÜÇLEDİ

Bir yandan yeni nesil Ford Transit’in üretimi için hazırlıklara devam eden Ford Otosan, diğer yandan Tofaş’ın ürettiği Minicargo’ya rakip olacak yeni hafif ticari aracı için düğmeye bastı. Şirket, Gölcük’teki fabrikasının yanına bu yeni hafif ticari aracın üretimi için 110 bin adetlik yeni bir fabrika daha inşa edecek. Fabrika sayısını üçe, üretim kapasitesini de toplam 445 bine çıkarmış olacak.
Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, yeni fabrikanın sadece yeni geliştirilecek küçük hafif ticari aracın üretimi için kullanılacağını belirterek, temelin çok yakın zamanda atılacağını açıkladı. Türkiye’de tasarlanıp geliştirilecek olan araç için Ar-Ge teşviğine başvurduklarını aktaran Otay, “Başvurunun sonucunun birkaç hafta içinde alınacağını umuyoruz. İmzadan çıkar çıkmaz hemen yeni fabrikanın temelini atacağız” dedi.

1.000-1500 ek istihdam
Yeni fabrika için gerekli olan ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunun da alındığını vurgulayan Nuri Otay, “Bu fabrikayla birlikte 1000-1500 kişiyi daha istihdam edeceğiz” diye konuştu.
Fabrika yatırımının, üç yıla yayılmış olan ve bu yıl içinde üçte ikisi tamamlanacak 1 milyar dolarlık yatırım miktarına dahil olduğunu söyleyen Otay, “Söz konusu küçük ticari araç için tesis ve makine yatırımına yönelik 205 milyon euro’luk (260 milyon dolar) bir kaynak ayırmıştık. Fabrikanın maliyetini de bu miktarın içinden karşılayacağız. Ancak bu bedele geliştirme maliyetleri dahil değil” dedi. Otay, Ar-Ge personeli sayısının 1.300 kişiye çıkacağını belirtti.

Ford Otosan önermişti
Son yıllarda yaptığı yatırımlarla Ford’un üç önemli geliştirme merkezinden biri haline gelen Ford Otosan, 2013’te üretimine başlamayı planladığı küçük sınıf ticari aracın projesini A’dan Z’ye kendisi tasarlayıp geliştirecek. Aracın üçte ikisi ihraç edilecek. Otay, daha önce, hafif ticari araçlarda yeni bir sınıf yaratacak olan projenin Ford’a kendileri tarafından teklif edildiğini belirtmişti. Otay, şunları söylemişti:
“Daha önce Transit Connect fikrini de biz ortaya atmıştık. Bu yeni araçta da aynısı oldu. Fizibilite çalışmaları sonrasında Ford’a yeni bir ticari araç yaratabileceğimizi aktardık. A’dan Z’ye geliştirebileceğimizi söyledik. Böylece bu projeyi aldık. Ford Otosan’ın Ar-Ge yetenekleri ve Türkiye’deki güçlü ticari araç pazarı, Ford’un ikna olmasındaki en önemli nedenler.”

Haberin Devamı

FORD FABRİKAYI ÜÇLEDİ

10’uncu kez lider oldu
Geçen yıl toplam satışlarda liderliği kaptırmayan Ford Otosan, 10. yılda da “En çok satan marka” ünvanını elde etti. 2011 yılında tüm sınıflarda toplam 141 bin 633 adet araç satışı gerçekleştiren Ford, böylece toplam pazarda yüzde 15.6’lık paya ulaştı. Türkiye, Avrupa’da Ford’un pazar payının en yüksek olduğu ülke haline gelirken, toplam satış adedinde de Fransa ve İspanya’yı geride bırakıp İngiltere, Almanya ve İtalya’nın ardından markanın Avrupa’daki 4’üncü büyük pazarı oldu.
Bu sonuçlarla Türkiye’nin 63 ilinde de en çok satan marka olan Ford, ayrıca başka rekorlar da kırmayı başardı. 2011’de yeni pazarlara açılan, beş kıtada 70 ülkeye araç ve parça ihracatı yaparak yaklaşık 3.4 milyar dolar ciro elde eden Ford, sektörün ihracat şampiyonluğunu elde etti. Üretimini bir önceki yıla göre yüzde 22 artırarak 295 bin 847 adetlik üretim gerçekleştiren Ford Otosan, kapasite kullanım oranını da yüzde 90’a çıkardı. Şirketin çalışan sayısı da, 2011’de yüzde 14 artışla 9 bin 581 kişiye yükseldi.

Haberin Devamı

FORD FABRİKAYI ÜÇLEDİ

‘Fiat destek verecek yerliyi TOFAŞ yapacak’
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, yerli marka otomobil konusunda ortakları Fiat ile çok yakın çalışma içinde bulunduklarını belirterek, “Bu çalışmada kendilerinden teknik destek istedik ve bunu bize sağlayacaklarını belirttiler. Bu otomobil Tofaş tarafından yapılacaktır” dedi.
TÜSİAD’ın, 42. Olağan Genel Kurulu’nda “yerli otomobile” ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve konuya açıklık getirmek istediğini belirten Koç, Tofaş’ta yerli otomobil konusunda ortakları Fiat’la çok yakın çalışma içerisinde olduklarının altını çizdi. Bu çalışmada kendilerinden teknik destek istediklerini aktaran Koç, “Bunu bize sağlayacaklarını belirttiler. Bu otomobil Tofaş tarafından yapılacak. Kesinlikle ne Palio ne de Albea platformu kullanılacak. Yepyeni bir platform olacaktır. Bununla ilgili çalışmalar devam etmekte” dedi.

“Takvim veremeyeceğim”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, “Bir takvim var mı?” sorusuna karşılık da “Şu anda takvim veremeyeceğim. Hayır” yanıtını verdi.
Hükümetle bu konuya ilişkin temaslarına da değinen Koç, “Hükümetle bu konuyla ilgili temaslarımız var. OSD (Otomotiv Sanayii Derneği) üzerinden bu işin nasıl olacağına dair kendilerine önerilerimizi de sunduk. Dolayısıyla çok yakın bir şekilde çalışma içerisindeyiz” dedi. Mustafa Koç, üretilecek otomobile ilişkin şu anda en ufak bir detay verme durumunda olmadıklarını ifade ederek, maliyet rakamlarının daha çıkmadığını da kaydetti.
Koç, yerli otomobilin fiyatına ilişkin olarak ise, “Büyük bir ihtimalle herkesin alabileceği bir araba olacak” dedi. Koç, özellikle ortakları Ford ve Fiat’la, hem profosyenel bazda hem de aile olarak fevkalade iyi ilişkiler içerisinde olduklarını da ifade etti.