Ekonomi G20’de gündem enerji ve iklim

G20’de gündem enerji ve iklim

27.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14. G20 Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Japonya’ya gitti. Erdoğan, ardından Çin Halk Cumhuriyeti’ne resmi bir ziyarette bulunacak.

G20’de gündem enerji ve iklim

G20 Zirvesi’nde büyüme, altyapı, uluslararası finansal mimari, mali düzenlemeler, yolsuzlukla mücadele, kalkınma, istihdam, ticaret ve yatırım, kaynak verimliliği ve deniz plastik çöpleri ile dijital ekonomi, sağlık, tarım, enerji, iklim değişikliği ve yolsuzlukla mücadele gibi gündem maddeleri ele alınacak.

Haberin Devamı

Küresel ekonomi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan ziyaretlere ilişkin yapılan açıklamada, “Küresel ekonomik istikrarın temin ve teşviki amacıyla gayriresmi bir görüş alışverişi ortamının sağlanması” için kurulan G20’nin dönem başkanlığını Japonya’nın yürüttüğü hatırlatıldı.

Liderlerle görüşme

Erdoğan’ın, zirve kapsamındaki oturumlarda G20 liderleriyle bir araya gelmesi, katılımcı bazı devlet ve hükümet başkanları ve uluslararası örgüt temsilcileriyle ikili görüşmelerde bulunması öngörülüyor. Edinilen bilgiye göre Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile cumartesi günü görüşecek. Görüşme saati ise henüz netleşmedi.

Akkuyu projesi

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir araya gelecek.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın Putin görüşmesinde, S-400 savunma sisteminin teslimat süreci başta olmak üzere iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler masaya yatırılacak. Erdoğan ve Putin, Suriye’deki son gelişmeler ile Akkuyu Nükleer projesine ilişkin de görüşecek.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G20 Zirvesi’nin ardından Çin’e geçeceğini belirtti. Twitter hesabından açıklama yapan Altun, “Türkiye, ulusal çıkarlarını sürdürmek ve küresel barış bağlamında stratejik platformlardan istifade etmek için bütün uluslararası siyasi, ekonomik ve küresel ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin’in başkenti Pekin’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek için görüş alışverişinde bulunacağını bildirdi.

ÇİN'E GEÇECEK

Erdoğan, Japonya’da G20 Zirvesi ve diğer programlarının ardından, 2 Temmuz’da Çin Halk Cumhuriyeti’ne resmi ziyarette bulunacak. Japonya ve Çin Halk Cumhuriyeti ziyaretleri sırasında bölgesel ve uluslararası gündemdeki konular ile ikili ilişkilerin daha ileri taşınmasına imkan verecek görüşmeler yapılması planlanıyor.