Ekonomi Geçiş kolaylaşsın şart koşulmasın

Geçiş kolaylaşsın şart koşulmasın

16.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kredi ödemesi olanların aylıklarını başka bir bankaya taşımakta zorluk yaşadığını belirten emekliler bankaların promosyon için kredi kartı ve otomatik ödeme gibi şartlar koşmamasını da talep ediyor.

Geçiş kolaylaşsın şart koşulmasın

Mithat Yurdakul  - Bankalar, emeklileri promosyonla kendilerine çekmeye çalışırken, aldıkları promosyonlar piyasanın altında kalan emekliler de farklı olanaklardan yararlanmak istiyor.

Haberin Devamı

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Milliyet’e yaptığı açıklamada, özellikle kredisi bulunan emeklilerin, aylıklarını başka bir bankaya taşımakta zorluk yaşadığını belirterek, “Burada bir keyfiyet söz konusu. Yasal düzenleme yok” diye konuştu.
Çakar, banka promosyonlarında bir taban olması ve yan ürünleri kullansın veya kullanmasın, isteyen emeklinin aylığını taşıyabilmesi gerektiğini belirterek yasal düzenleme çağrısında bulundu.

Uyarıyı görünce vazgeçiyorlar

Son günlerde aylıklarını başka bankalara taşımakta zorluklar yaşayan emekliler, geçiş sürecinin kolaylaştırılmasını istiyor. Banka değişikliği için e-devlete giren bazı emekliler, kredi gibi nedenlerle borçları olmamasına rağmen, aylıkları üzerinde bloke olduğunu görüyor. Bu durumdaki bazı emeklilerin, bankalarından daha önce aldıkları ve taahhüt süresi 3 yılı bulan promosyonların geri ödemesi nedeniyle bu işlemle karşılaştığı belirtiliyor. Genellikle blokaja konu olan meblaj düşük olmasına rağmen, söz konusu uyarıyla karşılaşan pek çok aylık sahibi banka değiştirmekten vazgeçiyor.

Haberin Devamı

‘Müşteriler zorlanmamalı’

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, belli bir miktarın altında promosyon önerilmemesi gerektiğini vurgulayarak, bankaların, promosyon için kredi kartı, otomatik ödeme gibi finansal araçları şart koşmaması gerektiğini belirtti. Çakar, “Müşteriler, tüketim isteği olmayan hiçbir konuda zorlanmamalı” dedi. Çakar, banka promosyonları için yasal düzenleme çağrısında bulunduğunu söyledi.

Geçiş kolaylaşsın şart koşulmasın

Kamu bankaları da promosyon sunuyor

HALKBANK: Emekli maaşını Halkbank’tan alan veya maaşını buraya transfer edecek tüm emekliler, 3 yıllık taahhüt karşılığında promosyon alıyor. 1500 TL altında emekli maaşı alanlara 500 TL, bin 500 TL - 2 bin 500 TL arasında aylığı olanlara 625 TL, 2 bin 500 TL üzeri emekli maaşı alanlara ise 750 TL tutarında promosyon ödemesi yapılıyor.

VAKIFBANK: Emekli maaşını bankadan almakta olan müşteriler ile 3 yıl süre ile emekli aylığını VakıfBank’tan almayı taahhüt edenler için, 1500 TL altında emekli maaşı alanlara 500 TL, bin 500 TL - 2 bin 500 TL arasında aylığı olanlara 625 TL, 2 bin 500 TL üzeri emekli maaşı alanlara ise 750 TL tutarında promosyon ödemesi yapılıyor. Ödemeler 3 yıl için tek defa olarak gerçekleştiriliyor. Maaş hesabına bağlı ücretsiz HGS etiketi ve aidatsız kredi kartı da promosyon kapsamında sağlanan avantajlardan.

Haberin Devamı

ZİRAAT BANKASI: Ziraat Bankası da 1500 TL altında emekli maaşı alanlara 500 TL, bin 500 TL - 2 bin 500 TL arasında aylığı olanlara 625 TL, 2 bin 500 TL üzeri emekli maaşı alanlara ise 750 TL tutarında promosyon ödemesi yapıyor. 3 yıl için tek defa olarak ödenen promosyonlar, aylık miktarlarına göre belirleniyor.

Evden başvuru imkânı var...

QNB FİNANSBANK: Aylık 1499 TL altında maaş alanlara 4 bin 650 TL, bin 500 TL - 2 bin 499 TL arasında maaş alanlara 5 bin 800 TL, 2 bin 500 TL ve üzeri maaş alanlara 7 bin TL promosyon ödemesi yapılıyor. 3 yıllık taahhüt dışında şartı olmayan promosyonlara, cep telefonundan kod alınarak da başvrulabiliyor. 18 yaş altında emekli maaşı alan müşteriler için de anne - bababının velayetiyle promosyon ödenebiliyor.

Haberin Devamı

DENİZBANK: Bin 500 TL altı aylık alanlar tek başına 675 TL, 1 fatura talimatı vermeleri halinde 1425; bin 500 TL - 2 bin 500 TL arası maaş alanlar tek başına 850 TL, 1 fatura talimatı vermeleri halinde 1600; 2 bin 500 TL ve üzeri aylık alanlar tek başına bin TL, 1 fatura talimatı vermeleri halinde 1750 TL promosyon alıyor. 3 yıl için tek ödeme yapılıyor. Fatura talimatının 3 yıl taahhüt süresinde iptal edilmesi veya 3 ay üst üste otomatik ödenmemesi durumda alınan promosyon, borç olarak yansıtılıyor. Anne veya babasının velayetinde bulunmayan ve aylık alan 18 yaş altına da promosyon ödeniyor.

YARIN: AYLIKLARINA BLOKAJ KONAN EMEKLİLERİN HAKLARI NELER?