Ekonomi Geleceğin yazılımcıları kodlamaya başladı

Geleceğin yazılımcıları kodlamaya başladı

30.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen “Reeder ile Kızlar Kodlar” projesi kapsamında çevrimiçi eğitimlerle mesleki ve teknik Anadolu liselerinde öğrenim gören 2 bin 680 kız öğrenciye ulaşma hedefi gerçekleştirildi. Yüz yüze eğitimlerde ise 278 kız öğrenciye ulaşıldı.

Geleceğin yazılımcıları kodlamaya başladı

Yeni nesil teknoloji ürünleri şirketi Reeder toplumda, kadının kalkınmadaki rolü hakkında farkındalık oluşturmayı ve bunu yaygınlaştırmayı bir amaç edinerek kadın çalışan oranını yüzde 55’e, kadın hissedar oranını ise yüzde 63’e yükseltti. Reeder bu yaklaşımı toplumda da yaygınlaştırmak hedefiyle Mili Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirdiği “Kızlar Kodlar” projesi kapsamında mesleki ve teknik eğitim Anadolu liselerinde öğrenim gören binlerce kız öğrenciye, mesleklerinde yazılım kullanma becerilerini artırmak amacıyla kodlama eğitimleri sağlıyor. Kız öğrencileri geleceğin başarılı kadın yazılımcıları, mühendisleri ve bilim insanları olmaları için destekleyen proje; İstanbul, Manisa ve Samsun illerindeki yüz yüze atölye eğitimlerini yaklaşık 278 öğrenciye ulaşarak tamamladı.

Haberin Devamı

Maker olma yolunda

Kızlar Kodlar projesiyle mesleki ve teknik Anadolu lisesinde öğrenim gören 12-18 yaş aralığında 2 bin 680 kız öğrenciye ulaşıldı. Kız öğrencilere, okul yönetimi ve öğretmenleri aracılığı ile çevrimiçi eğitim portalı “reelab.com.tr” üzerinden bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve matematik disiplinlerini bütünleşik olarak ele alan “STEAM” eğitimleri verildi. İlk aşamada, 50 mesleki ve teknik eğitim Anadolu lisesinde öğrenim gören kız öğrenciler reelab.com.tr portalı üzerinden; maker kültürü, tasarım odaklı düşünme, üç boyutlu tasarım, algoritmalar, oyun tasarımı, arduino ile kodlama ve mobil programlama gibi dersler ile tanıştı ve binlerce kız birer “Maker” olma yolunda ilk adımlarını attı. Reelab.com.tr eğitimlerini ve sınavlarını başarıyla tamamlayan en başarılı 278 kız öğrenciye, her ilde toplamda sekiz gün süren uygulamalı yüz yüze atölyeler ile öğrenilen teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme ve ilk prototiplerini üretme imkânı sunuldu. Hem teorik hem de uygulamalı eğitimlerini tamamlayan öğrenciler proje aşamaları sonucunda birer “Maker” haline gelerek, kendi kendine kodlama, tasarım yapma ve yazılım geliştirmeye yetkin bireyler halinde geldi.

Haberin Devamı

Geleceğin yazılımcıları kodlamaya başladı

Bir adım öndeler

Çevrimiçi eğitimler ve uygulamalı atölyeleri tamamlan kız öğrenciler; yükseköğrenimlerine ve kariyer yolculuklarına yaşıtlarından bir adım önde başlayabilecekler. Reeder şirketi içerisinde her sene gerçekleşen “Reeder yazılım geliştirme ve tasarım yarışması”na derslerini başarıyla tamamlayarak katılım sertifikasını alan kız öğrenciler de başvuru yapabilecekler ve başarılı olan yazılım, kullanıma açılacak. Ayrıca bu öğrenciler Reeder’da işletmede mesleki eğitim/staj imkânı bulacak.

Mersin ve Antep sırada

Kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede dönüştürücü bir rol oynadığına işaret eden Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral, “2022 yılında ilk adımlarını attığımız projemiz, bugün binlerce kız öğrencinin heyecanı, umudu, ışığı oldu. Hem öğrencilerden hem de öğretmenlerden aldığımız geri dönüşler ürettiğimiz katkının birer göstergesi. Bilime ve gençlere olan inancımızla bu yıl daha büyük adımlar atmak için çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem, deprem dolayısıyla gidemediğimiz Mersin ve Gaziantep dâhil olmak üzere farklı illerde çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener ise “Bir toplumda kız çocukları daha nitelikli hale gelirse her şey değişir. Ülkelerin ekonomik, toplumsal ve sosyal-kültürel yönlerden geldiği aşamalar kalkınmanın göstergeleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan toplumun bütün katmanlarıyla kalkınma hedefine odaklanması gerekmektedir. Ülkemizin kalkınmasını sağlayacak en önemli araçlardan birisi de eğitimli insan gücünün yetiştirilmesini sağladığı için mesleki ve teknik eğitimdir. Bu kapsamda kadınların kalkınmadaki rolü, eğitim sürecine ve istihdama daha fazla katılmasına bağlıdır. Bu kız çocuklarımızı, geleceğin mesleklerinde söz sahibi haline getirmek ve toplumda daha güçlü olmalarını sağlamak amacıyla Reeder ile iş birliğinde yürüttüğümüz ‘Kızlar Kodlar’ projesi kapsamı genişletilerek devam edecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

PERYÖN’ün yeni başkanı Ebru Taşcı Firuzbay

Geleceğin yazılımcıları kodlamaya başladı

Türkiye’de insan yönetimi alanında kurulmuş ilk sivil toplum kuruluşu olan PERYÖN’ün (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) 27. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçim sonucunda PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanlığı’na bir önceki dönemin Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ebru Taşcı Firuzbay seçildi. Başkan Yardımcılığı görevlerine ise Gaye Özcan ve Betül Çorbacıoğlu Yaprak seçildiler.

PERYÖN’ün yeni başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, “Yeni dönemde Yönetim Kurulumuzda mevcut projelerimizin sürdürülebilirliğini sağlarken, değişen dünya ile uyumlu şekilde sürekli gelişim ve fırsat eşitliği odağımızla yeni çalışmalarımızı da hayata geçireceğiz.

Çalışma hayatına ve yeni çalışma modellerinin oluşmasına öncülük edeceğiz. PERYÖN’ün asıl gücü olan üye ve gönüllülerimizle oluşturduğumuz geniş ağımızı daha da büyüterek, hep birlikte çalışma hayatına yön verecek projeler gerçekleştireceğiz.

Haberin Devamı

Ülkemizin bugün ve yarınlarına olan sorumluluğumuzla, deneyimlerimiz ve yenilikçi bakış açımızla birlikte tüm jenerasyonların sesi olarak hep beraber çalışacağız” dedi.

Taşcı Firuzbay kimdir?

Kariyerine Garanti Bankası’nda yönetici adayı olarak başlayan Firuzbay; şube, bölge ve genel müdürlük birimlerinde çeşitli sorumluluklar aldı.

Ardından Türk Ekonomi Bankası’nda (TEB) Bireysel Bankacılık çatısı altında İşletme Bankacılığı Satış ve Strateji Planlama Yönetimi’nden sorumlu oldu. 2011-2018 tarihleri arasında BNP Paribas Cardif Türkiye İnsan Kaynakları ve Organizasyon’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyeliği, 2018-2021 yılları arasında Alternatif Bank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü.

Mayıs 2021’den itibaren METRO Türkiye’de İnsan ve Kültür Direktörü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı. 2017 yılından beri PERYÖN Yönetim Kurulu’nda yer alan Firuzbay, aynı zamanda Yönetim Kurulunda Kadın Derneği 3. Dönem mentisi ve yönetim kurullarında, iş yaşamında kadın temsilinin güçlendirilmesi için yürütülen projelerde gönüllü olarak yer alıyor.