Ekonomi Genç doktor vergi rekortmeni oldu

Genç doktor vergi rekortmeni oldu

20.04.2009 - 11:28 | Son Güncellenme:

.

Genç doktor vergi rekortmeni oldu

Sivas’ta sağlık hizmetleri alanında faaliyet gösteren doktor Baki Çoban, kentin vergi rekortmeni olurken, eczacı eşi Sema Çoban ise listenin 8. sırasında yer aldı.
Sivas’taki bir sağlık merkezinin sahibi olan doktor Baki Çoban, kentte 2008 yılı kazançları üzerinden 2009 yılında verilen beyannamelere göre en yüksek gelir vergisi ödeyen mükellefler arasında ilk sırayı aldı.
Gelir vergisi rekortmenleri listesinde 291 bin 315 TL ile birinci olan
Baki Çoban, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, vergi rekortmeni olmanın gurur verici bir şey olduğunu belirterek, insanların çalıştıkları ve yeteri kadar ekonomik gelir elde ettikleri zaman bunun da vergisini vermeleri gerektiğini söyledi.
Eczacı olan eşi Sema Çoban’ın da 117 bin 114 TL’lik vergi ile sıralamada 8. olduğunu ifade eden Baki Çoban, verginin bir vatandaşlık görevi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Bizim de devletten isteğimiz, bu vergilerimizin düzgün ve gerekli yerlere harcanması. İnsanlarımızın verdikleri verginin nereye gittiğini takip etmesini istiyorum. Sadece bizim için esnaf ve çalışanlar değil, devlet memurları ve SSK’lılar da aynı vergileri veriyorlar. Bunlara sahip çıkmalarını istiyoruz. Vergi veren insanların da devletin tüm kadrolarında gereken ilgi ve alakayı görmelerini istiyoruz.”

“İŞLERİMİZİ GENİŞLETMEK İSTİYORUZ, BÜROKRATİK ENGELE TAKILIYORUZ”
Çoban, işlerini genişletmek istediklerini, ancak bununla ilgili birtakım bürokratik engellere takıldığını belirterek, “Sanki çok vergi verdiğiniz zaman suç işliyormuşsunuz gibi bir tavırla karşılaşıyoruz. Bu çok yanlış bir şey. İnsanları vergi vermeye teşvik etmek gerekiyor. Bunun onur verici bir şey olduğunu insanlara göstermek gerekiyor. İnsanlara sanki suçluymuş gibi bakmak gerekmiyor. Bürokrasinin biraz daha, vergi veren insanlara sahip çıkmasını istiyorum. Çünkü bürokrasi bu vergi verenlerin vergileriyle maaşlarını alıyor. Bu vergi verenlerin vergileriyle yatırımlarını yapıyorlar” diye konuştu. Şu anki işini genişletmek ve büyütmek istediğini anlatan Çoban, kentte ikinci bir özel hastane yapmanın hedefleri arasında yer aldığını söyledi. Kentte özel bir cerrahi merkezi işlettiğini ifade eden Çoban, şunları kaydetti:
“İlk hedefimiz ve projemiz büyük bir hastane yapmak. Sivas gibi bir yerde ikinci hastaneyi yapmak istiyoruz. İnsanlarımızı Kayseri ve Ankara’ya göndermeyelim artık. Herkes sağlık turizmi diye bağırıp çağırıyor. Ama sonuçta kimse elini taşın altına sokmuyor. Bizim yapmak istediğimiz böyle bir yatırım. Dışarıdaki insanları artık Sivas’a çekmek. Sivas’ın ekonomik ve sosyal gelişimine yardımcı olmak. İnsanlar yatırım yaparak gelişirler, iş imkanlarını öyle bulabiliriz, işsizliğimizi öyle çözebiliriz. Bir sürü işsiz gencimiz var, kahvehaneler dolu. Nasıl bu insanlara iş bulacağız? Tabi ki yatırımlarla ve iş imkanlarıyla. O yüzden Sivas’ın, iş adamlarına sahip çıkması gerekiyor. Dışlaması gerekmiyor.”
Baki Çoban, kentin ekonomisinin şu an çok zayıf olduğunu, bu ekonominin gelişmesi için ilk sırada yerel yönetimlere büyük görev düştüğünü anlatarak, yerel yönetimlerin bir ilin gelişmesi için lokomotif güç olması gerektiğini kaydetti.

“EŞİMLE EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Eczacı olarak görev yapan eşinin ise kentte en çok vergi ödeyen ilk 10 mükellef arasında 8. sırada yer aldığını hatırlatan Çoban, eşinin de işinde başarılı olduğunu söyledi.
Eşiyle birlikte en iyisini, en doğrusunu yapmaya çalıştıklarını anlatan Çoban, “Bir çaba ortaya koyduğunuz zaman bunu da gerçekleştiriyorsunuz. Önemli olan insanların ortaya bir hedef koyması. Bu işte olabilir, siyasette olabilir. Hedefi düzgünce koyar, saptarsanız, bunu başarıyorsunuz. Başarmamak için sebep yok yani. Yeter ki çaba ve inanç olsun” dedi.