Ekonomi Global büyüme atağına kalktı

Global büyüme atağına kalktı

28.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Zorlu Enerji, Kuwait Investment Authority’nin (KIA) doğrudan bağlı ortaklığı Wren House Infrastructure LP (WH) ile uzun soluklu işbirliğini ortaklığa dönüştürüyor.

Global büyüme atağına kalktı

Şirket, WH ve KIA ile çeşitli anlaşmalar yaparak yabancı sermayesini güçlendirmeyi ve yatırımlarını genişletmeyi amaçlıyor.Anlaşmaya göre; Zorlu Enerji’nin elektrikli araç şarj istasyonu ve enerji verimliliği yatırımları, yurtdışında kurulacak yeni şirket altında yönetilecek. ZES ve Electrip markaları ile devam eden büyüme ve globalleşme sürecini desteklemek için WH, yeni şirketin çoğunluk payına (yüzde 50+1) sahip olacak.

Haberin Devamı

Zorlu Enerji’nin CEO’su Sinan Ak ve CFO’su Elif Yener, yeni kurulacak şirkette de aynı görevleri üstlenecek. Şirketin Avrupa’da büyümesini desteklemek amacı ile yönetim kuruluna Nicola De Sanctis yönetim kurulu başkanı, Gab Barbaro ise yönetim kurulu üyesi olarak katılacak. Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş. hisselerinin satışı sonucunda WH, yüzde 12.34’lük pay ile azınlık hissedarı olacak.

Zorlu Enerji’’nin bilanço ve finansal pozisyonunu güçlendermek amacı ile gerçekleştirilen anlaşmalarla, Şirketin döviz cinsinden borç riskinin azaltılması ve geri ödeme vadesinin uzatılması hedefleniyor. Bu kapsamda, kredi sözleşmesinin  bakiyesi 2028’e kadar vadelendirilmiş olacak.

Hedef küresel şirket olmak

Haberin Devamı

Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, şu açıklamada bulundu:

“Elektrikli araç şarj istasyonu yatırımlarımıza 2018’de başladık. Geldiğimiz noktada kendi yazılımcıları ile geliştirdiği çok dilli platforma sahip olan ve bunu ticari olarak pazarlayabilen, müşteri hizmetleri ve satış sonrası destek hizmeti sunabilen, Türkiye’de lider konumda bir şirketiz. Bilgi birikimi ve tecrübemizi yurtdışına yayma amacı ile Avrupa’da şirketlerimizi kurduk. Avrupa ve Amerika’da yatırıma devam edeceğiz. Yurtdışında ‘Electrip’, Türkiye’de ise ‘ZES’ markamız ile yolumuza devam edeceğiz. Sadece şarj istasyonu değil, enerji verimliliği kulvarında da büyümek istiyoruz. Bu yolculuğa, yatırım desteği sağlayacak global ortağımız WH ile çıkmaktan memnunuz. Türkiye’de olduğu gibi küresel arenada da sözü geçen bir şirket olmayı hedefliyoruz.”