Ekonomi Gözler doların patronunda! Finans Uzmanından altın ve dolar için 3 farklı tahmin

Gözler doların patronunda! Finans Uzmanından altın ve dolar için 3 farklı tahmin

01.02.2023 - 07:50 | Son Güncellenme:

Piyasanın gözü kulağı bu akşam çıkacak karara çevrildi. Fed faiz kararı bugün açıklanıyor. Fed'in 2023'ün ilk toplantısında faiz artış hızında vites düşürmesi bekleniyor. Peki bu duruma dolar ve altın nasıl tepki verir? İşte detaylar...  

Gözler doların patronunda Finans Uzmanından altın ve dolar için 3 farklı tahmin

Milliyet.com.tr/ ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yılın ilk toplantısında faiz artış hızında vites düşürmesi öngörülüyor. Fed üyelerinin son dönem mesajları ve piyasa fiyatlaması bankanın politika faizinde 25 baz puan artış yapabileceğini gösteriyor.  Peki bu duruma dolar ve altın nasıl tepki verir? İşte detaylar...

Haberin Devamı

PİYASANIN BEKLENTİSİ NE?

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem şu ifadeleri kullandı: "Fed’in 25 baz puan faiz artışıyla %4,50’den %4,75 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

BÜYÜME RAKAMLARI FED’İN KARARINI ETKİLER Mİ?

ABD’den açıklanan büyüme rakamları beklentileri aşmıştı ve alt kalemlere bakıldığında stoklardan kaynaklanan bir büyüme gerçekleşmişti. Ancak bu kalem tüketici harcamalarında gerçekleşmiş olsaydı Fed’in faiz arttırma düşüncesinin etkilenebileceği düşünüyoruz. Tüketici harcamalarında görülen artışların enflasyonu etkilemesi ve bunun sonucunda Fed’in daha fazla artış gerçekleşmesi beklenebilirdi.

FAİZ YÜZDE KAÇ SEVİYESİNDE TEPE YAPAR?

Haberin Devamı

Fed, aslında faiz artırım patikasındaki mesajını hiç değiştirmedi. Bu mesaj ise gayet açık, enflasyon %2 hedefine varana kadar resesyon bile oluşsa faiz artırımına devam edilmeli. Biz bu mesajdan anca finansal normların bozulmasıyla vazgeçilebileceği görüşündeyiz. Fed’in bu sene ortasına doğru finansal verilerdeki bozulmalara ilişkin bir değerlendirme yapacağı kanısındayız. Faiz artış döngüsüne %5,50 - %5,75 aralığında bir ara vereceğini ve faiz artırım döngüsüne devam edip etmeme konusunda daha net bir adım atacağını düşünüyoruz.

ALTIN VE DOLARDA SERT HAREKETLER BEKLİYOR MUSUNUZ? 3 FARKLI TAHMİN

25 baz puan faiz artışı, piyasalarda yaklaşık 1 aydan beri fiyatlanıyor ve gerçekleşirse piyasalarda bir kar realizasyonu oluşabileceğini, 25 baz puandan fazla bir artışın olması durumunda ise piyasa hareketlerinin sertleşebileceğini düşünüyoruz. En iyimser senaryomuzda ise faiz artışı gerçekleşmemesi veya faiz indirimlerinin gelmesi; bu durumda ise piyasadaki risk iştahının açılacağını düşünüyoruz."