Ekonomi Gözler faiz kararında! Merkez Bankası bugün açıklayacak

Gözler faiz kararında! Merkez Bankası bugün açıklayacak

20.10.2022 - 08:13 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 12 seviyesine çekmişti.

Gözler faiz kararında Merkez Bankası bugün açıklayacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplanacak. Saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak.

Haberin Devamı

Banka bir önceki toplantıda politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 12 seviyesine çekmişti.

PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin 100 baz indirilerek yüzde 11'e çekilmesini bekliyor.

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tuna Çetinkaya milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: "100 baz puan indirim bekliyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faizlerin tek haneye ineceğine yönelik yaptığı açıklamalarda önümüzdeki dönemde bu yöndeki politikaların devamını bekliyoruz.

YIL SONU FAİZ BEKLENTİNİZ NEDİR?

Yurt içi ve dışında olağandışı bir gelişme olmadığı sürece yıl sonu yüzde 10-10,50 gibi bir faiz oranı beklentimiz var.

Haberin Devamı

FAİZ KARARININ PİYASALARA ETKİSİ NE OLUR?

Piyasalar düşük faiz politikasını fiyatladı ve artık bu konuda ilgisini kaybetti. İzlenen bu yöntemin sonuçlarına yönelik gelişmeler önemli etki edecektir. Kararın piyasayı nötr etkilemesini bekleriz."

"PAS GEÇERSE SÜRPRİZ OLABİLİR"

Gazeteci Sadi Özdemir ise CNN Türk canlı yayınında konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: "Anketlere göre 100 baz puan düşüş beklentisi güçlü. Birde sayın Cumhurbaşkanının birkaç önceki konuşmasında faizleri düşürmeye devam edeceklerini söylediğini hatırlatalım bu beklenti ile bu açıklama birbirini destekliyor. Politika faizinde 100 baz puanlık indirim büyük ihtimalle gerçekleşecek. Pas geçerse sürpriz olabilir. Artık faiz ile enflasyon arasındaki bağlamın koptuğunu biliyoruz. Politika faizi ile diğer faizlerin arasındaki açıklığın kapandığını görmek istiyoruz bu konuda birtakım bankacılık tedbirleri alınıyor."

TCMB’NİN FAİZ İNDİRİMLERİNE DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

ÜNLÜ & Co / DAHA tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Günün en önemli konu başlığını saat 14.00’te sonuçlanacak olan Ekim ayı TCMB PPK toplantısı oluşturuyor. Yılın başında gerçekleştirdiği ilk 7 toplantıda faiz oranlarında değişiklik yapmayan ve politika faizini %14 seviyesinde tutan TCMB Ağustos ve Eylül ayı PPK toplantılarında ise 100’er baz puanlık indirimler yaparak politika faizini son olarak %12 seviyesine çekmişti. Ortalama piyasa beklentisi Ekim ayı toplantısında da benzer bir adımla faizlerin 100 baz puan daha indirilebileceğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

TCMB toplantı sonrasında yayımlayacağı metinde politika faiz düzeyinin yeterli olduğuna bir kez daha vurgu yapsa bile büyümede ivme kaybı olması durumunda yeni faiz artırımlarının gelmeyeceğine dair çıkarım yapmak zor. Özellikle büyüme ve enflasyon söz konusu olduğunda Merkez Bankası’nın genellikle büyümeden yana karar almaya yakın olduğunu göz önünde bulundurursak önümüzdeki aylarda politika faizinin seyrinde enflasyondan ziyade büyüme dinamiklerinin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda Ekim ayı dışarıda bırakıldığında yılın geri kalan iki toplantısında da faiz oranlarının aşağı çekilme potansiyelinin yüksek göründüğünü söyleyebiliriz."