Ekonomi Gözler özel sektöre çevrildi! İşte yeni zam tahmini

Gözler özel sektöre çevrildi! İşte yeni zam tahmini

18.07.2023 - 07:07 | Son Güncellenme:

En düşük memur maaşı 22 bin liraya çıkarılırken asgari ücret 11 bin 402 liraya yükseldi. Peki tüm bu veriler ışığında özel sektöre yüzde kaç zam olur? Ekonomist Muhammet Bayram tahminini açıkladı.

Gözler özel sektöre çevrildi İşte yeni zam tahmini

Milliyet.com.tr/ Asgari ücret yüzde 34'lük bir zamla 11 bin 402 liraya çıkarıldı. En düşük memur maaşı ise 22 bin liraya yükseldi. Peki tüm bu veriler ışığında özel sektöre yüzde kaç zam olur? Ekonomist Muhammet Bayram tahminini açıkladı. Bayram milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Asgari ücretin belli olmasının ardından bu ay sonunda zamlı maaşlar alınacak. Devlet memurlarında çalışmadan önce o ayın maaşı alınır. 1 Temmuz itibarıyla maaş alınır, temmuz ayında çalışılır.

"BU AY DA ZAMLI MAAŞLAR ALINACAK"

Ancak özel sektörde tam tersi olur. Temmuz ayının sonuna gelinir ve buna karşılık zamlı maaşlar alınır. Bu ay da zamlı maaşlar alınacak.

Özel sektörde bugüne kadar zam asgari ücrete göre belirlenmişti. Yüzde 34’lük bir zam yapıldı asgari ücrete. Ancak en düşük memur maaşına yüzde 86, en yüksek memur maaşına yüzde 38’lik artış yapılması özel sektörü bir beklenti içerisine soktu.

"YÜZDE 30’LAR DÜZEYİNDE BİR ZAM YAPILABİLİR"

Emekliye de yüzde 25’lik zam yapıldı bu unutulmamalı ancak yüzde 34’lük asgari ücret artışı özel sektör için bir done. Burada yüzde 30’lar düzeyinde bir zam yapılabilir.

Haberin Devamı

Bazı işverenler ben kazandıkça çalışanım da kazansın mantığında olup daha yüksek oranda zam yapabiliyorlar bazı işverenler ise elde olmayan sebeplerden dolayı zam yapamıyorlar.

Maaşlı kesim enflasyona karşı en çok ezilen kesimdir, bir işveren veya tüccar enflasyondan dolayı maliyetlerini artırıp zarar etmeyebiliyor, dolar kurunda artış olduğunda malın maliyetine yansıtıp satabiliyor. Burada özel sektör, yani maaşlı çalışanlar zammı yansıtamıyor ve sabit dar ve orta gelirli enflasyona karşı en çok beli bükülen kesimdir.

Burada işverenlerle çalışan arasındaki denge önemli, onlar kendi aralarında anlaşabilir. Şu anda özel sektörde ortalama yüzde 20 seviyesinde bir maaş artışıdır. Piyasa kendini bulacaktır diyebiliriz.”