Ekonomi Gübre sektöründe hedef ‘0’ emisyon

Gübre sektöründe hedef ‘0’ emisyon

19.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bakan Kacır, “Alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı, gübre sektöründe ise 0 emisyon hedefliyoruz” dedi.

Gübre sektöründe hedef ‘0’ emisyon

‘Türkiye Sektörel Düşük Karbonlu Yol Haritaları Projesi’ kapsamında ‘Sektörel Raporlar’ın tanıtım töreni, Gebze’de, Bilişim Vadisi’nde, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla yapıldı. Törene Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Direktörü Hande Işlak, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Sanayi Genel Müdürü Prof. Dr. İlker Murat Ar da katıldı. Bakan Mehmet Fatih Kacır, törendeki konuşmasında, yapılan yeşil sanayi çalışmalarıyla çeşitli sektörlerde emisyon oranlarını düşürmeyi hedeflediklerini belirterek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

Dört öncelikli sektör

“Ülkemizin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği (AB), Yeşil Mutabakatla sera gazı emisyonlarını, 2030 yılına kadar en az yüzde 55 azaltma taahhüdünde bulunarak ‘Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nı hayata geçirdik. Düzenleme kapsamında 2026’dan itibaren karbon emisyonunda öne çıkan demir-çelik, alüminyum, gübre, çimento, hidrojen ve elektrik üretim sektörlerinde ithalatçı firmalara sınırda karbon mekanizması uygulanacak. Bu nedenle özellikle üretim zincirlerinin ilk aşamalarında lokomotif sektörlere temel girdi sağlayan ve Avrupa Birliği ile ihracatımızın yüzde 12,7’sine karşılık gelen alüminyum, çelik, gübre ve çimento sektörlerinin sera gazı salınımının azaltılması için harekete geçtik. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın destekleri ve ilgili paydaşlarımızla birlikte, bu 4 sektörün her biri için ‘Düşük Karbonlu Yol Haritası’ hazırladık. Yol haritalarımız kapsamında sektöre özgü öngörülen emisyon azaltımlarını tespit ettik. 2053 emisyon hedeflerimiz doğrultusunda; alüminyum sektöründe yüzde 75, çelik sektöründe yüzde 99, çimento sektöründe yüzde 93 oranında emisyon azaltımı, gübre sektöründe ise sıfır emisyon hedefliyoruz. 30 yıllık konjonktürde 70 milyar doların üzerinde bir yeşil dönüşüm yatırımını bu sektörlerde gerçekleştirmemiz gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘Başarıyla atlattık’

Bakan Kacır, tüm paydaşlarla birlikte 2026, 2030 ve 2035 yıllarına ilişkin hedefleri belirlediklerinin altını çizerek şunları söyledi: “Destek programlarımızı, politikalarımızı ve projelerimizi bu çalışmalarını çıktılarıyla uyumlu bir şekilde kurgulayarak yeşil ekonomiye geçişimizi hızlandırmayı ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi amaçlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde inşa ettiğimiz güçlü Ar-Ge ve üretim altyapısı ile Türkiye, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, ham madde ve enerji krizi gibi küresel ekonominin karşı karşıya olduğu sınamaları başarıyla atlattı. Önümüzdeki dönemde, birlikte yeni başarı hikayeleri yazarak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine hep birlikte taşıyacağız.”