Ekonomi Habur’da kuyruk çilesi

Habur’da kuyruk çilesi

26.11.2008 - 11:25 | Son Güncellenme:

.

Habur’da kuyruk çilesi

Güneydoğulu işadamları ve ihracatçılar, bölgenin Irak’a ihracatında büyük önem taşıyan Habur Sınır Kapısındaki araç kuyruğuna son verecek tedbirlerin alınması için Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığına başvurdu.

Haberin Devamı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Başbakanlık, Genel Kurmay Başkanlığı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Nazım Ekren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Gaziantep milletvekillerine ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığına ayrı ayrı gönderdikleri faks ile Habur Sınır Kapısında yaşanan sorunlardan şikayetçi oldu.

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan imzalı gönderilen yazıda, uzunca bir süredir Habur Sınır Kapısında yaşanan araç geçişleri sıkıntısı boyutlarının had safhaya ulaştığı, sınırın her iki tarafında binlerce aracın kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluşturduğu bildirildi.

Haberin Devamı

"IRAK’A İHRACATIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Yazıda şöyle denildi:

"Irak’a giriş yapacak olan bir araç en az 15 gün, geri dönüşte de en az 20 gün sıra beklemektedir. Bu durum ihracatımızı çok olumsuz etkilediği gibi nakliye fiyatlarında da birkaç kat artışa sebep olmuş durumdadır.

Tüm dünyada ekonomik krizin boyutları büyürken ve Batı pazarlarımızda büyük daralma yaşanırken, ülkemiz için en önemli alternatif pazar olma durumundaki Irak’a, bu şartlarda ihracat giderek imkansız hale gelmektedir.

Gerek güvenlik kontrolündeki az sayıda personelden kaynaklanan sıkıntı gerekse gümrük personeli yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntılar, acil tedbirler alınmadığı takdirde ihracatımızı sıfırlama noktasına doğru sürüklemektedir.

Ülke ve bölge ekonomimiz için son derece hayati önem taşıyan bu konuda gerekli tedbirlerin acilen alınmasını saygıyla arz ederiz."

"MEMUR AÇIĞI KAPATILMALI"

GAİB Başkanlar Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Habur Sınır Kapısı’nda modernizasyon çalışmalarının bittiğini, modernizasyon sonrasında kapı sayısı 2’den 12’ye çıkmasına karşın, kapıdan geçen günlük araç sayısının 3-4 binden binlere düştüğünü belirtti.

Habur’da ana sorunun güvenlik aramasının yavaş ve memur sayısının az olmasından kaynaklandığını belirten Çıkmaz, "Güvenlik aramasının yapılmamasından yana değiliz, en ince detayına kadar yapılmalı. Ama, daha fazla kapıya x-ray cihazı konulmalı. Memur açığı var. Gümrük Müsteşarlığı ile konuştum; memur ataması yaptıklarını, ama yüzde 90’ının gitmediğini ve istifa ettiğini belirtiyorlar" dedi.

Haberin Devamı

Abdulkadir Çıkmaz, şu anda gümrüklerde bekleyen araçlarda 50 milyon dolarlık mal bulunduğunu bildirdi.

Irak’ın bölge ihracatında en büyük pazar olduğuna dikkati çeken Çıkmaz, şunları kaydetti:

"Kriz döneminde, bankaların çok yüksek faizler istediği bir dönemde araçlarda malların beklemesi ihracatçıları finans zorluğuna sokuyor. Irak pazarını ve müşterilerimizi kaybetme riskimiz var. Teslimatlar geciktiği için siparişlerini iptal eden müşterilerimiz var. Irak hükümeti, kontratlarımızı uzatmayabilir. Gerekli tedbirler bir an önce alınmalı."