Ekonomi Haksızlığa uğradım

Haksızlığa uğradım

31.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Haksızlığa uğradım

Haksızlığa uğradım


Yaşar Holding Başkanı Selçuk Yaşar, devletin Yaşarbank'a el koymasını 'haksızlık' olarak değerlendirirken, İzmirli işadamları, 'Selçuk Bey bu işi onur meselesi yaptı. Bankasını geri almaya kararlı' dedi


       Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar, devletin Yaşarbank'a el koymasını haksızlık olarak değerlendirdi. Yaşar, bankaya el konmasının ardından kendisini en çok şaşırtan telefonu Tansu Çiller'den aldığını söyledi. Başbakanlığı döneminde yıldızının hiç barışmadığı DYP lideri Çiller'in, kendisini arayarak üzüntülerini bildirdiğini kaydeden Yaşar, bankasıyla ilgili olarak da "İnanıyorum ki hak yerini bulacak" dedi.
       Yaşar ile eski bankası ile grubun bundan sonraki hedeflerini konuştuk:

       Yaşarbank'a devlet tarafından el konulduğu gün ne yaptınız?
       O gün Karşıyaka Spor Kulübü'nün toplantısı vardı. Yönetimdeki arkadaşlar bankaya el konulmasının ardından bu toplantının iptal olacağını sanıp beni aradılar. Ben de o işle bu işin ayrı olduğunu ve katılacağımı söyledim. Aynı gün toplantıda kulübe destek olması için 25 milyar lira bağışta bulundum.

       Bankaya el konulmasını nasıl değerlendirdiniz?
       Beni çok üzdü. Haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Yaşar Holding böyle bir muameleye layık değil. İnanıyorum ki hak yerini bulacak. Yaşar Holding bünyesinde 10 bin kişiyi istihdam eden bir kurum. Bankaya el konulmasının ardından DYP lideri Tansu Çiller beni aradı. Bana haksızlık yapıldığına inandığını söyledi.

       Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?
       Bundan sonraki amacım gıda ve kimya sektörlerine ağırlık vermek olacak. Pınar ve DYO'yu dünya markası yapmak istiyorum. Bunun için de yurtdışındaki faaliyetleri artırmak istiyorum.

       2000 yılı programınız nedir?
       Yaşar Grubu 2000'de dikey büyümeyi tercih edecek. Yeni sektörlere yatırım yapılmayıp mevcut sektörlerdeki yatırımlarımızı artırmayı düşünüyoruz. Bu yıl toplam 150 milyon dolarlık yatırım yapmayı düşünüyoruz. Dış ticaret hacmimizi yüzde 20 artıracağız. Geçen yılki dış ticaret hacmimiz 480 milyon dolardı. Yine geçen yıl banka hariç 2 milyar dolarlık ciro gerçekleştirdik.

       2000'li yılları Türkiye açısından değerlendirebilir misiniz?
       Türkiye çok olumlu bir yolda. İstikrarlı bir hükümet var. On yıldır ekonomide böyle hareket görmemiştik. Enflasyon hedefinin tutturulacağına inanıyorum. Bunun için herkese görev düşüyor. Bakanlara ve teknokratlara güveniyorum. Türkiye mevcut sorunlarını beş yıl içinde çözüp Avrupa Birliği'ne girecektir. Birlik ve beraberliği muhafaza etmek ve uzun vadeli düşünmek gerekiyor.

Üniversite ve gıda müzesi kuracak

       Selçuk Yaşar, Türkiye'nin ilk gıda müzesini kurmaya hazırlanıyor. Yaşar, İsviçre seyahati sırasında gördüğü müzeden etkilenerek, Türkiye'de de böyle bir girişimde bulunmak istediğini söyledi.
       İzmir'de kurulacak müzenin bu yılın sonuna kadar yetiştirileceğini kaydeden Yaşar, müzenin içinde peynir, yoğurt, beyaz peynir, sucuk, pastırma gibi gıdaların örneklerinin bulunacağını açıkladı. Gıdaların antika mutfak eşyaları içinde sergileneceğini anlatan Yaşar, müzenin içinde ayrıca internetli eğitim merkezinin de oluşturulacağını belirtti. Yaşar ayrıca, bölgede "Selçuk Yaşar Üniversitesi" kuracağını açıkladı.

'Yaşarbank onur meselesi oldu'

       İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Yaşar'ın Yaşarbank'ı yeniden almayı onur meselesi yaptığını belirti. Demirtaş, "Yaşar'ın önünde çok daha karlı çözümler olmasına rağmen bunları istemiyor. Yaşarbank'ı yeniden almaya kararlı. Selçuk Bey bu işi onur meselesi yaptı" dedi.
       Egebank ve Yaşarbank'ın Ege'de kalması için her tür girişimde bulunacaklarını da söyleyen Demirtaş, Yaşarbank'ın yeniden Yaşar Holding'e iade edilmesi, Egebank'ın ise Egeli işadamlarının kuracağı çok ortaklı şirkete verilmesi konusunda uğraş verdiklerini kaydetti.