Ekonomi Halka arza aracılık için titiz inceleme

Halka arza aracılık için titiz inceleme

09.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

QNB Finansinvest’in geçen yıl halka arzlara aracılıkta lider olduğunu belirten QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür, “Halka arza gelen şirketleri kredi verecekmişiz gibi detaylı bir şekilde inceliyoruz” dedi.

Halka arza aracılık için titiz inceleme

EBRU SUNGUR- QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, halka arzına aracılık ettikleri şirketleri, ‘kredi verecekmişçesine’ incelediklerini söyledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tan, son dönemde borsaya büyük bir ilgi olduğunu, halka arzların arttığını, QNB Finansinvest’in de geçen yıl halka arzlarda lider olduğunu belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Her halka arza karar vermeden önce gerçek anlamda şirketin mali yapısını, sürdürülebilirliğini, yönetimini iyi bir şekilde değerlendiriyoruz. Kendi süzgeçlerimizden geçtikten sonra doğru fiyatlama ile halka arz için alıyoruz. Halka arza gelen şirketleri kredi verecekmişiz gibi detaylı inceliyoruz. Kredi vermeyeceğimiz şirketin halka arzında da yer almak istemiyoruz.”

2022’de 4 halka arza liderlik yaptıklarını, 18 halka arzda da konsorsiyum üyesi olarak toplamda 22 şirketin halka arzında aracı kurum olarak yer aldıklarını kaydeden Ömür Tan, “Konsorsiyum lideri ve eş lideri olarak aracılık ettiğimiz halka arzlarda, bölüştürülmüş halka arz büyüklüğüne göre 2.7 milyar TL ve yüzde 14 pazar payı ile ilk sırada yer almaktayız” dedi.

Haberin Devamı

Halka arzda doğru zaman mı?

Borsadaki yatırımcı sayısı 3 milyonu geçtiğini, borsaya ilginin sürmesine paralel olarak halka arzların da devam edeceğini, bu öngörüyle pazar paylarını korumayı amaçladıklarını anlatan Ömür Tan, “Halka arz için doğru zaman mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Şu dönem borsaya ciddi bir teveccüh var. Aynı zamanda kredi imkanları da o kadar rahat değil. Eğer bir şirketin fonlama ihtiyacı varsa bu dönemde halka arz olması doğru zaman. Kurumsallaşmak ve şirketin sürdürülebilirliğini sağlamak için de halka arz her zaman sağlıklı bir yapı.”

10 bin öğrenci daha ‘Doğa Öncüsü’ olacak

QNB Finansbank, WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürüttüğü Doğa Öncüleri Gençlik Programı’nın destekçisi oldu. Proje kapsamında 2023’te 10 yeni ilde bin okul ve 10 bin öğrenci daha programa dahil edildi.

QNB Finansbank Genel Müdürü Tan, Hatay Defne Yeşilpınar Ortaokulu’ndaki lansmanda, sürdürülebilir bir dünyayı çocukların kuracağının altını çizerek, “Bugünün çocukları geleceğin dünyasını inşa edecek. Bizim en önemli görevimiz onlara destek olmak” dedi. WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli ise gençlerin önce kendi çevrelerini, ardından da toplumu değiştirebilecekleri doğa koruma projelerini hayata geçirecekleri bir çerçeve sunmayı hedefleyen Doğa Öncüleri Gençlik Programı’na katılan öğrencilerin uyguladıkları projeler ile içlerindeki gücü keşfettiklerini belirtti.