Ekonomi Helikopter alım yetkisi Tantan’da

Helikopter alım yetkisi Tantan’da

01.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Helikopter alım yetkisi Tantan’da

Helikopter alım yetkisi Tantan’da


Tolga Şardan Ankara


       İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, İçişleri Bakanlığı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında krize neden olan helikopter ihalesinde son noktayı koydu. Tantan'ın, müfettiş raporu doğrultusunda istediği ihaleyi gerçekleştirme yetkisi, Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Milli Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu'nun imzaladığı "Savunma Sanayi İcra Kurulu Kararı"yla Emniyet Genel Müdürlüğü'ne devredildi.
       Milliyet'in aldığı bilgiye göre, Emniyet Genel Müdürlüğü toplam 300 milyon dolarlık üç ayrı tipte 48 helikopter almak için 1997 yılında ihale açılması için Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na başvuru yaptı. Büyük tipte 8, orta tipte 30 ve küçük tipte 10 helikopterin alımı için açılan ihaleye dünyanın önde gelen üç helikopter üreticisi firma katıldı. Fransız Eurocopter, Amerikan Bell ve İtalyan Agusta firmaları, Türkiye'nin sayılı ihaleleri arasında yer alan ihaleyi alabilmek için birbirleriyle kıyasıya yarıştı.

İhale iddiaları Tantan'ı rahatsız etti

       Firmaların ihale dosyalarını teslim etmelerinden sonra başlayan süreçte, sonuçlanmasıyla ilgili devlet kademesinde sorun yaşandı. İhaleyle ilgili iddialardan rahatsız olan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Mülkiye müfettişlerine talimat vererek araştırma yapılmasını istedi. Görevlilerin ifadelerine başvuran ve dosyaları inceleyen müfettişlerin hazırladığı rapor Tantan'a verildi.
       Müfettişlerin olumsuzluk gösteren raporu üzerine İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, Başbakanlık ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na 4 Ocak 2000 tarihinde yazı yazarak, 1999 yılının Mayıs ve Haziran ayında sonuçlanması gereken ihaleyi açma ve gerçekleştirme yetkisinin İçişleri Bakanlığı'na verilmesini istedi.
       Bu gelişme üzerine, Başbakanlık Savunma Sanayi İcra Kurulu 15 Şubat 2000 tarihli ve 2000-6 sayılı gizli yazıyla yetkinin İçişleri Bakanlığı üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne verilmesine karar verdi. Başbakan Bülent Ecevit, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu'nun imzasının bulunduğu yazı ve ekindeki tüm evrak ve dokümanlar perşembe günü Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderildi.

Yetki Emniyet'te

       Kurul kararıyla Genelkurmay Başkanlığı'nın dışında ilk kez Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın görev alanı içindeki bir ihale kurumun yetkisi dışına çıkartılarak İçişleri Bakanlığı'na iade edildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, iki hafta içinde ihaleyi yeniden açacak.