Ekonomi HERKESE İŞ KAPISI

HERKESE İŞ KAPISI

19.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Engelliler yaşadıkları yerlerde, pastane, market gibi işyerlerinde teşvikli çalışacak. Cezasını çekmiş hükümlülerin iş bulması için teşvik planlanıyor. Gençlere de iş bulmaları için eğitim verilecek

HERKESE  İŞ KAPISI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, zorunlu istihdama rağmen engelli işçi çalıştırmayan işletmelerden alınan fonun engelli istihdam edenlere aktarılacağını, eski hükümlülerin istihdamı için de çalışma yapıldığını kaydetti.
Müezzinoğlu, bir grup SGK il sosyal güvenlik müdürü ve İŞKUR il müdürüyle telekonferans görüşmesi yapıp sorunları dinledi.

Haberin Devamı

Mahallede çalışacak

Müezzinoğlu, engellilerin çalışması için yeni çalışmalar yaptıklarını da açıkladı. Yeni sistemle, engellilerin yaşadıkları yerlerde, pastane, bakkal, market vb. işyerlerinde teşvikli çalışacağını kaydeden Müezzinoğlu, bu kapsamda yaklaşık 50 bin dolayında engelli işgücünün hayata geçirileceğini kaydetti.

Müezzinoğlu, engelli çalıştırma yükümlülüğü bulunan işyerlerinin, bu yükümlülüğünü yerine getirememesi halinde bir tutarda ödeme yaparak yükümlülükten muaf tutulacağını söyledi. Elde edilecek gelirin de engelli çalıştıran işyerlerine çalıştırdıkları kişi başına teşvik olarak verilmesinin planlandığını kaydeden Müezzinoğlu, 500 kişilik işyerinde 15 kişilik engelli çalışan zorunluluğu olması halinde, bunun 20 kişi üzerinden hesaplanarak fona aktarılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Son 1 yılda 1 milyon 151 bin gencin işgücüne katıldığını söyleyen Müezzinoğlu, gençlerin istihdamında 3 yıla varan bir teşvik üzerinde çalışıldığını, üniversite mezunu gençlere iş bulmaya yönelik eğitim programları düzenleyeceklerini söyledi.

Müezzinoğlu, cezasını çekmiş hükümlülerin çalıştırılmasına yönelik genel teşvik politikaları kapsamında bir çalışma yapıldığını belirtti. Bu kişilerin çalışmakta zorlandığını, işyerlerinin çekingen davrandığını ifade eden Müezzinoğlu, “Cezasını çekmiş kişiye devlet olarak biz farklı davranamayız. Çalışmalarına katkı amacıyla genel teşvik politikaları kapsamında bir teşvik planlanıyor. Normal yaşamlarına devam etmelerini desteklemeliyiz” dedi.

Yerli ve milli konuşma vurgusu

Müezzinoğlu, CHP Tunceli İl Başkanı Güder’in şehit edilen öğretmenle ilgili konuşması için de, “Milli ve yerli bir konuşma yaptı” dedi. Tunceli SGK İl Müdürü’nden Güder ile ilgili, “Protokol konuşmaları içinde CHP İl Başkanımız da böyle güzel bir konuşma yaptı. Çok da alkış aldı” değerlendirmesini dinleyen Müezzinoğlu, “Biz de buradan alkışladık” dedi. 15 Temmuz darbe girişiminin 1. yıl dönümünde düzenlenen törende konuşan Güder’in, PKK’lı teröristler tarafından şehit edilen öğretmen Necmettin Yılmaz ile ilgili sözleri, protokolü duygulandırmıştı. Müezzinoğlu’yla görüşen Bolu SGK yetkilileri de saha çalışmalarında asgari ücretin düşüklüğü yönünde şikayet aldıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Kocaeli’ndeki yetkililer ise kentin en önemli sorunlarından birisinin iş kazaları olduğunu dile getirdi. İş kazalarında işçinin de duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu ise kendi şoförünün de bazen “Çabuk inmek zorunda kalabilirim” diyerek emniyet kemeri takmamasını örnek gösterdi.