Ekonomi Hizmet ihracatı hedefi 120 milyar dolar

Hizmet ihracatı hedefi 120 milyar dolar

14.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) üyelerinin gelecek planlarını masaya yatırdığı toplantının konuğu Ticaret Bakanı Ömer Bolat oldu.

Hizmet ihracatı hedefi 120 milyar dolar

Toplantıda Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Üyesi Şekib Avdagiç, Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat’tan devraldı. 

Haberin Devamı

Bakan Bolat, son 4 yılda dünyada yaşanan salgınlara, savaşlara, krizlere rağmen ihracatçıların dünyanın her bir köşesinde var olma seferberliği ile ‘takdire şayan bir performans’ gösterdiğini ifade etti. 2023 Ocak-Haziran döneminde 123.4 milyar dolara ulaşan ihracat için yıl sonunda 265 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini anlatan Bolat, hizmet ihracatına yönelik ise şunları söyledi: 

“2002 yılında 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız, 2022 yılında tam 6.5 kat artışla 90.5 milyar dolara ulaştı. 2023 yılı hizmet ihracatı hedefimizi ise 120 milyar dolar olarak belirledik. Hizmet sektörlerimizle ülkemize net döviz girdisi, istihdam artışı ve katma değer sağlayarak ekonomimize güç vermeye devam edeceğiz.” 

Haberin Devamı

Olumsuzluklar aşıldı

Görevi devralan Şekib Avdagiç, “Yakın zamana kadar ihracat denilince mal ihracatı algılanıyor ve hizmet sektörlerinin ihracat potansiyeli göz ardı ediliyordu.  Pandeminin getirdiği tüm olumsuzlukları aşan sektörlerimiz, bir önceki yıla göre yüzde 47 artışla 90.5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir ve bu rakam tüm zamanların en yüksek hizmet ihracatı rakamı olmuştur. Geleneksel olarak fazla veren sektörümüz geçtiğimiz yıl da bir önceki yıla göre yüzde 61 artışla 50 milyar dolar hizmet ticareti fazlası üretmiştir” dedi.