Ekonomi Hollanda’da çip üretimine ‘Beethoven Operasyonu’

Hollanda’da çip üretimine ‘Beethoven Operasyonu’

30.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hollanda hükümeti topraklarında üretim yapan teknoloji firması ASML’yi elinde tutmak için 2.5 milyar euro değerinde bir plan açıkladı.

Hollanda’da çip üretimine ‘Beethoven Operasyonu’

Beethoven Operasyonu” olarak adlandırılan plan, esas olarak yarı iletken çipler yapmak için makineler üreten ASML’nin yetenekli işçileri çekmek için yurtdışına taşınmasını önlemeyi amaçlıyor. Finansman hem hükümetten hem de ASML’nin merkezinin bulunduğu Hollanda’nın doğusundaki Eindhoven bölgesinden sağlanacak.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Micky Adriaansens “Bu şirket Hollanda’nın en önemli şirketlerinden biri, küresel bir oyuncu. ASML bizim Messi’miz ve böyle bir yıldız oyuncu beraberinde bütün bir ekibi de getiriyor” dedi.

Kısa bir süre önce ASML, geçtiğimiz kasımda yapılan seçimleri kazanan aşırı sağcı lider Geert Wilders’in vaat ettiği gibi Hollanda’y a vasıflı işçiler de dahil olmak üzere göçün azaltılmasının kendisini başka yerlere bakmaya zorlayacağı endişesini dile getirmişti.

ASML CEO’su Peter Wennink, geçtiğimiz ocak ayında şirketin yıllık raporunu açıklarken, “Eğer insanları buraya getiremezsek, başka bir yere getiririz. Biz küresel bir şirketiz. Göçmen ya da yabancı öğrenci alamadığımız için Hollanda fabrikası kapanırsa, sonuçlarını kabul etmek zorundasınız. Şirketin büyümesini ve müşterilerimize hizmet vermesini sağlamak için nereye gitmemiz gerekiyorsa oraya gideceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Hükümetten yapılan açıklamada yeni destek planı sayesinde ASML’nin Hollanda’da daha fazla yatırım yapacağını ve Hollanda’daki merkezin koruyacağını düşündüklerini ifade etti.

ASML’nin dünya çapında 42.000 çalışanı var ve bunların yarısından fazlası Hollanda’nın Veldhoven kentinde bulunan devasa kompleksinde çalışıyor. Hollanda’da çalışanların önemli bir kısmı da yurt dışından geliyor. ASML’nin yanı sıra Philips gibi teknoloji firmalarına da ev sahipliği yapan “Brainport” bölgesi, Hollanda’nın “Silikon Vadisi” olarak kabul ediliyor.