Ekonomi IMF ve IBM nefes aldırdı ama yangın sönmüş değil

IMF ve IBM nefes aldırdı ama yangın sönmüş değil

10.10.2008 - 00:45 | Son Güncellenme:

Piyasalar, IMF’nin sorunlu olacak ülkelere destek olabileceğini açıklamasıyla biraz rahatladı. Ancak yangın sönmüş değil

IMF ve IBM nefes aldırdı ama yangın sönmüş değil

IMF’nin sorunlu olacak her ülkeye destek olabilecegini açıklaması ve IBM’in yatırımcılarını tatmin eden bir kâr açıklaması dünya piyasalarına bir miktar nefes aldırdı.
IBM’in yaptığı ‘kriz havasını satışlarımızda hissetmiyoruz’ açıklaması, piyasalarda iyimserligi destekledi. Ancak, yangın sönmüş değil. Sakinleşmenin geçici olduğuna dikkat çeken uzmanlar, piyasanın daha kalıcı tedbir alması gerektiğine dikkat çekiyor. 

‘FED garantör olsun’
Piyasada şu anda bankalar arasında ciddi bir güven problemi bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu problemin aşılması için piyasalar FED’in ABD’de bankalararası para piyasasında garantör olmasını istediğine dikkat çekti.
Avrupa merkez bankalarının piyasaları sakinleştirme çabalarının devam etmesi borsaların toparlanmasını destekledi. Dün Avrupa’da merkez bankaları, gecelik işlemler için piyasaya para vermeyi sürdürdü.
Avrupa borsalarında yüzde 3’ü aşan yükselişlere İMKB de katıldı. Gün içinde yüzde 2.5 değer kazanan endeks günü yüzde 0.34’lük yükselişle tamamladı. Ancak Avrupa’daki pek çok borsa günü düşüşle kapattı. Önceki gün 1.43 YTL’yi gören dolar ise dün 1.38 YTL’nin altına geriledi. 

Libor faizi fırladı
Dün piyasaların nefes almasının, dalgalanmanın sona erdiği anlamına gelmediğini belirten uzmanlar, “Piyasalardaki tedirginlik bitmiş değil. Piyasalar, alınan önlemlerin etkilerini ve yeni önlemlerle ilgili açıklamaları bekliyor” dedi. Nitekim merkez bankalarının koordineli faiz indirimi ve birçok ülkede gecelik işlemler için piyasaya para verilmesine karşın Londra’da 3 aylık borçlanma faizi libor 4.75’e fırladı. 

Rusya yine kapattı
Rekor düşüşler nedeniyle gün içinde birkaç kez kapatılan Rus borsasında işlemler, bu kez hızlı yükseliş nedeniyle 1 saatliğine askıya alındı. Borsa açıldıktan 30 dakika sonra RTS endeksi yüzde 10, MICEX endeksi de yüzde 15 yükseldi. İzlanda’da ise bankacılık sektöründeki kriz nedeniyle borsa pazartesiye kadar kapatıldı.

Haberin Devamı

IMF ve IBM nefes aldırdı ama yangın sönmüş değil

ABD’nin borcu, ‘Borç Saati’ni yetersiz bıraktı
ABD’nin ulusal borcu 10 trilyon doları geçince ‘Ulusal Borç Saati’nin basamakları yetersiz kaldı. New York’un Times Meydanı’nda bulunan ‘Ulusal Borç Saati’ ABD’nin ulusal borcunu ve aile başına düşen borç miktarını gösteriyor.
Sayacın 13 basamağı bulunuyor. Geçen aya kadar 9 trilyon dolar civarında seyreden ABD’nin ulusal borcunu göstermeye yeten sayaç, mali krizin patlak vermesiyle yetersiz kaldı. Saate basamak eklenecek.

KRİZ GÜNLÜĞÜ...
İzlanda hükümeti Kaupthing’e el koydu
İzlanda, ülkenin en büyük bankası Kaupthing’e el koydu. İzlanda Finansal Denetleme Kurumu (FME), ülkedeki bütün mevduatların garanti altında olduğunu bildirdi. İzlanda, daha önce de Landsbanki ve Glitnir’e el koymuştu. Bu arada, ING grubunun internet bankacılığı hizmeti sunan kolu ING Direct, İzlanda’daki Kaupthing’den 2.5 milyar sterlin, Heritable’den ise 538 milyon sterlin değerinde mevduat satın aldı.
Alman Mali Düzenleme Kurulu ise Kaupthing’in Almanya’daki şubesinde bulunan toplam 308 milyon euro’luk mevduatı dondurdu.

Başbakan: Ülke iflas ediyor
İzlanda’da ‘topyekün iflas’ ihtimali bizzat Başbakan Geir Haarde tarafından duyuruldu. Haarde, televizyonda halka hitaben yaptığı konuşmada, bankacılık krizinin ulusal güvenlik için bir tehdit haline geldiğini söylerken bu krizin “ülkenin iflası” tehlikesini beraberinde getirdiği uyarısında bulundu.
Finans kurumlarını sert bir dille suçlayan İzlanda Başbakanı, ülkenin ulusal gelirini kat kat aşan oranlarda riskler aldıklarını belirtti.
İzlanda Başbakanı Haarde, nisan ayında yaptığı açıklamada durumun kötü gidişine dikkat çekerek spekülatörleri ülke ekonomisine saldırmakla suçlamıştı.
Ekonomilerinin fonlar ve spekülatörler tarafından hedef haline getirildiğini belirten Haarde, fonların her şekilde kâr etmek istediklerini ifade ederek, “Vurarak, çalarak veya dolandırarak... Fark etmiyor” demişti.

Haberin Devamı

İrlanda, mevduat  garantisini genişletti
İrlanda, bankalardaki mevduata sağladığı garantiyi ülkede faaliyet gösteren 5 yabancı bankayı da kapsayacak şekilde genişletti.
İrlanda Maliye Bakanı Brian Lenihan, yaptığı açıklamada, Ulster Bankası’nın İrlanda kolu, İngiliz First Active ve Halifax Bank of Scotland, Belçikalı IIB Bank ve Alman Postbank’daki mevduatların da garanti altına alındığını bildirdi. Geçen hafta, AB içinde ilk kez İrlanda kendi bankalarına yüzde 100 mevduat güvencesi sağlamıştı.

Haberin Devamı

Berlusconi: Tek sorun Unicredit’ti, o da aşıldı
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi İtalya bankacılık sektöründeki tek sorunun Unicredit’de olduğunu, onun da artık aşıldığını söyledi. Berlusconi, bankalardan hisselerini satmamalarını istedi, hisse fiyatlarının ‘18-24 ay içinde’ iyileşebileceğini belirtti. İtalya, açıkladığı önlem paketiyle bankalara Hazine’den sermaye desteği sunabilmeyi öngördü.

AIG’ye 38 milyar dolar yeni kredi
ABD’de çökmesinin engellenmesi için geçen ay devletten 85 milyar dolar para aktarılması kararlaştırılan sigorta devi AIG’ye, 38 milyar dolar daha kredi açıldı. AIG’nin neden bu yeni krediye ihtiyaç duyduğu belirtilmedi. AIG yetkilileri de, daha önce açılan 85 milyar dolarlık acil kredinin 61 milyar dolarının şirket tarafından devletten çekildiğini bildirdiler.
Bu arada, 85 milyar dolarlık ilk kredinin açılması kararından hemen sonra AIG’nin, en fazla poliçe satan sigortacıları, toplam 440 bin dolar ödeyerek Caifornia’daki bir beldeye tatile göndermesi tepkilere yol açtı.

Haberin Devamı

ABD ve Avrupa’dan sonra Asya da faiz indirdi
Dünya genelinde merkez bankalarının önceki gün faiz oranlarını indirmesinin ardından Asya’dan da faiz indirimi haberleri geldi. Hong Kong’da fiili olarak merkez bankası olarak görev yapan Hong Kong Mali Otoritesi, faiz oranlarını ilk olarak yüzde 1 düşürerek yüzde 2.5 yaptıktan sonra dün faizler yarım puan daha düşürülerek yüzde 2’ye indirildi.
Güney Kore merkez bankası da faiz oranlarını çeyrek puan düşürerek yüzde 5 yaptı. Tayvan’da da merkez bankası faiz oranlarını 2 hafta içinde ikinci kez indirdi. Buna göre yüzde 3.5 olan faiz oranları yüzde 3.25’e düşürüldü.

Haberin Devamı

Dexia’nın borçlanmasında devlet garantisi olacak
Fransa, Belçika ve Lüksemburg, Dexia’nın borçlanmasına devlet garantisi verdi. Garantinin yüzde 60.5’ini Belçika, yüzde 36.5’ini Fransa, yüzde 3’ünü de Lüksemburg üstlendi.
Benzer bir garanti sisteminin bütün Belçika bankalarına sunulabileceği belirtildi. Dexia’nın piyasa değeri 6.4 milyar euro’luk yardıma rağmen bir ay içinde yarı yarıya azalmıştı. Dexia’nın zarar eden ABD tahvil sigorta birimi FSA ile ilgili nasıl bir karar alınacağı ise gündemdeki yerini koruyor.