Ekonomi IMF'den Taner'e: No, no, no

IMF'den Taner'e: No, no, no

20.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

IMF'den Taner'e: No, no, no

IMFden Tanere: No, no, no

IMF, Güneş Taner'in 'IMF ile anlaştık' açıklamasını 'niyet ve prensip birliği' şeklinde düzeltti. Ayrıca Taner'in istediği gibi 3 yıllık değil 1 yıllık şok program isteğini yeniledi

ANASOL - D hükümetinin enflasyonla mücadele ve yapısal reform programına " kağıt üstünde" olumlu bakan ve programa destek vermesi yönünde ABD yönetiminden " telkin alan" Uluslararası Para Fonu (IMF) , Ankara'ya kredi takviyesi sağlanması konusunda henüz "işin çok başında olduklarını" açıkladı.
IMF sözcülerinden biri, Devlet Bakanı Güneş Taner ve beraberindeki bürokratlarla yapılan görüşmeler ardından gelinen noktayı Türk ve Amerikan basınına şöye özetledi:
"Türk yetkililerle son derece verimli temaslar gerçekleştirildi. Mali istikrar ve reform hedeflerini, enflasyonu düşürmek için kararlı kemer sıkma programı uygulama niyetini olumlu karşılıyoruz. Bu hedeflere ulaşılması için elimizden gelen desteği vermek isteriz. Ancak nasıl bir program uygulanmasının Türkiye gerçeklerine daha uygun olduğu konusunda müzakerelere aralık ayında başlayacağı şu anda işin daha çok başındayız".

Taner'in "IMF ile anlaştık" açıklamasını " Niyet ve prensip birliği" olarak algılamak gerektiğini belirten sözcü, kredi programı için mevcut bir anlaşma bulunmadığını özellikle vurguladı.
Milliyet'e bilgi veren IMF kaynakları, "Türk hükümetinin üç yıllık kredi programı isteğini anlayışla karşılıyoruz. Ancak bu zor programın disiplinle uygulanması, toplumsal bir konsensusa dayandırılması sürekliliğinin garantisidir. Biz bu konuda inandırıcı adımlar gördükçe desteğimizi peyder pey verme niyetindeyiz" değerlendirmesinde bulundular.
Müzakerelerin, Türkiye'nin istediği üç yıllık program yerine " bir yıllık" bir programa yönelik olarak sürdürüleceği belirtiliyor. IMF kaynaklarına göre, " adım adım ilerleyecek ve her aşamada karşılıklı yükümlülüklerin teyidine dayanacak bir program, uzun vadeli vaatlerle işe başlayıp, sonradan programı yarıda bırakmaktan daha yaralı olacak."

Taner ile eş zamanlı olarak Washingtonda temaslar yapan TÜSİAD yönetimi de ekonomik istikrar ve reform programının karalılıkla uygulanması gereği üzerinde duruyor.
TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan bu konudaki değerlendirmesinde özetle, "Programın yarıda bırakılması ya da aynı kararlılıkla uygulanmamasının maliyeti büyük olur. Türkiye'yi birçok alanda bir değil birkaç adım geriye götürür. Biz bu olasılığı düşünmek bile istemiyoruz. Bundan sonra , önümüzdeki günlerde cüretkar bir programla ortaya çıkan hükümetin Meclise neleri indireceğini, bunların arkasında hangi kararlılıkla duracağını izleyeceğiz. Programı uygulamak hükümetin işi". diye konuştu.