Ekonomi İşadamları siyasete bu seçimde mesafeli

İşadamları siyasete bu seçimde mesafeli

29.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 Haziran’daki seçimler için aday listelerinin hazırlanmasında son aşamaya gelinirken, işadamlarının adaylığa ilgisinin az olduğu görülüyor. Aday olanlar arasında dernek ve oda başkanları öne çıkıyor

İşadamları siyasete bu seçimde mesafeli

İşadamları, 2015 Türkiye genel seçimlerine girecek milletvekili aday adayları arasında yerini alıyor. Geçen yıllara göre aday olan iş insanı sayısında azalma olduğu görülse de özellikle işadamı dernek ve odalarının başkanları adaylıkta öne çıkıyor.
İş dünyasından isimler 25. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi seçilmek için yarışacak. 7 Haziran’daki seçimler için aday listelerinin hazırlanmasında son aşamaya gelinirken, aday adaylığını koyan işadamlarının ne kadar başarılı olacağı da merak ediliyor.

Aday sayısı az
Çeşitli dernek, oda ve borsa başkanları adaylıkta öne çıkıyor. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen MHP’den aday adaylığını açıkladı. TÜGİAD Ankara’dan Ali Aydın Ak Parti, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Çetin Osman Budak CHP, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli Ak Parti’den aday adaylığını açıkladı. İş dünyasından adayların parti olarak AKP’yi daha çok tercih ettiği de dikkatlerden kaçmadı.
Eski işadamı olan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, bu yıl milletvekilliğine aday adaylığını koyan iş insanı sayısının düşük olduğunu belirterek, “İş dünyası bir sürü sorunla karşı karşıya. Ekonomide bir belirsizlik var. Kendi sorunlarıyla uğraşan ve bir yandan siyaset tarafında baskı altında tutulan iş dünyası, bu yılki seçimlere adaylık bazında çok ilgi göstermedi” dedi.

‘Ticareti bırakmalılar’
25 yıllık işadamlığı geçmişi bulunduğunu dile getiren Oran, asgari ücretle başladığı kariyerinde yöneticiliğe kadar yükseldiğini ve son dönemde pek çok sivil toplum kuruluşunda görev yaptığını anımsattı. Umut Oran, iş dünyasından siyasete geçişiyle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:
“Siyasete girerken bir kere iş hayatını tamamen bırakarak girdim. Etik olan da bu. İş dünyası siyasete girecekse ticaretle ilişkisi olmamalı. Yüzde 100 konsantrasyon siyasete verilmeli. Ben siyasetin nasıl olduğunu STK’lardaki görevim nedeniyle net görmüştüm. O nedenle çok büyük bir hayal kırıklığım olmadı. Neyle karşılaşacağımı, bu çamurlu alanı biliyordum. Şimdi temizlenmesi için mücadele ediyoruz. Saydam, hesap verebilir bir siyasetin olabilmesi için mücadele gerekli. İmkanı, birikimi ve zamanı olan herkesin Türkiye’nin daha yaşanabilir bir ülke olması için siyasete girmesi gerekir.”

Haberin Devamı

İşadamları siyasete bu seçimde mesafeli

‘Kadın aday sayısı artmalı’
Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan, kendi üyelerinden 4-5 ismin milletvekili aday adayları arasında yer aldığını belirterek, şunları söyledi:
“Sadece ekonomide değil, siyaset ve yaşamın her alanında kadının güçlenmesi için kanun koyucu ve uygulayıcıların daha fazla kadın temsiline olumlu yaklaşmalarını istiyoruz. Genel seçimlerde bürokrasiden, bilim dünyasından ve iş dünyasından kişilerin özellikle kadınların aday adayı olmasını demokratik buluyor ve parlamentoda bu çeşitliliğin artmasını diliyorum.”