Ekonomi İslahiye esnafının yüzü yeni işyerleriyle güldü

İslahiye esnafının yüzü yeni işyerleriyle güldü

11.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İpekyolu Kalkınma Ajansı’nca (İKA), Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Planı (BOTAP) kapsamında Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 52 bin metrekarelik alanda depreme dayanıklı çelik konstrüksiyondan 329 iş yeri inşa edildi.

İslahiye esnafının yüzü yeni işyerleriyle güldü

UĞUR YILDIRIM / Gaziantep - Depremde evlerini, işyerlerini kaybettiği için başka şehirlere taşınmak zorunda kalan yüzlerce esnaf, yeni işyerlerine kavuşmanın sevinciyle ilçelerine geri döndü. İki büyük çarşıda açılan 329 işyeri, binlerce kişiye ekmek kapısı oldu. Deprem yaralarını sarmaya çalışan ilçelerde, geri dönüşlerle birlikte yüzler gülmeye başladı. Geri dönen esnaf, “Bu şehirler bizim, işyerlerimiz yapılınca koşarak döndük. Hep birlikte yeniden ayağa kalkacağız” dedi.

Haberin Devamı

Depremde yakınlarının yanı sıra evini ve iş yerini kaybettikten sonra kenti geçici olarak terk etmek zorunda kalan esnaflardan Nimet Doğan, yeni atölyesinde terzilik yapıyor. Doğan geri dönüş hikayesini anlatırken, “Bu dükkanların açılmasıyla bizim için bir umut doğdu. Tekrar şehrimizde bildiğimiz işi yapmaya başladık. Depremden önce yanımda yedi kişi çalışıyordu, bir arkadaşımızı kaybettik. Bu bizi çok etkiledi. Bu dükkan teslim edilince, önceki arkadaşlarım destek için geldiler. Şimdi birlikte çalışıyoruz” dedi.

‘Düşünmeden döndük’

6 Şubat sabahı evini, iş yerini ve yakınlarını kaybeden esnaflardan biri de Murat Kılıç. Deprem sonrası ailesini de alarak Ankara’ya giden Kılıç, 9 ay sonra memleketi Nurdağı’na dönerek kendisine teslim edilen dükkanda işini tekrar kurdu. 8 yıldır züccaciye ve hırdavat alanında esnaf olduğunu belirten Kılıç, “Depremde yaşadıklarımızın ardından bir süre buradan uzaklaşmak bize tedavi gibi geldi. Aylar sonra işyeri çıkınca hiç düşünmeden Nurdağı’nda yeniden yaşamak için geri döndük. Dükkanımız teslim edildi, evimiz de yapılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İslahiye esnafının yüzü yeni işyerleriyle güldü

Enkazdan çıkardıkları eşyaları satıyorlar

İslahiye ilçesinde 58 yıldan bu yana babasından kalan esnaflık geleneğini sürdürdüğünü anlatan Mehmet Demir, depremde 2 ayrı iş yerini yıkım sonucu kaybetti. Yapılan çarşıda kendisine verilen dükkanda enkazdan kurtardığı çeyizlik ev ve süs eşyalarını satarak zararının bir kısmını kurtarmaya çalıştığını belirten Demir, “Sattığımız eşyalar yeni aldığımız ürünler değil. Göçük altında kalan bazı ürünlerimizi eksik ya da defolu olarak çıkardık” dedi.