Ekonomi İspanyol işadamı Türkiye'ye bakıyor

İspanyol işadamı Türkiye'ye bakıyor

15.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İspanyol işadamı Türkiye'ye bakıyor

İspanyol işadamı Türkiyeye bakıyor


Eren GÜVENER - MADRİD

YIL 1972. Faşist diktatör Franco'nun ülkesini futbol ve boğa güreşleriyle uyuttuğu yıllar. Avrupalı ama, Avrupalı komşularından büyük ölçüde geri kalmış bir ülke İspanya.
Umutları yok ama o zamanki adıyla AET'ye (Avrupa Ekonomik Topluluğu) üye olmak istiyor. Gelir düzeyi çok düşük, üstüne üstlük bir diktatörün yönetiminde. Kabul eder mi, zenginler kulübü. Milli gelir bin 500 dolar, işsizlik diz boyu.
Ölümün de hayırlısı olur mu, bilmem ama, İspanya Franco'nun ölümünden sonra kararını veriyor. Tabanı hazır. Kral Juan Carlos da çağdaş bir kişi, yapacak bir şey var: Haydi demokrasiye.
Demokrasi tamam da gelir dağılımı korkunç, ama sosyal demokrat Gonzales rüzgarı esiyor ülkede. Kalkınma hamlesi için büyük bir seferberlik gerek. İşte bu ortamda bir kez daha şansını deniyor İspanya, AET için. Bu kez yanıt olumlu ama yapılması gereken çok iş var, çok özveri gerek, çalışmak gerek. AET İspanya'nın önüne koyuyor koşullarını. Tam on yıl Ortak Pazar'ın kurallarını ezberleyen, önerileri tek tek yerine getiren İspanya 1986'da sınavdan tam not alıyor ve zenginler kulübüne kabul ediliyor. İşte o günden sonra İspanya'nın kaderi değişiyor. Önce turizm seferberliği ile büyük para kazanıyor, kazandığını sanayi ve ticarete aktarıyor. 5 milyon tarım işçisinden 4 milyonu sanayi işçisi oluyor. O günlere kadar evde kapalı kalmış kadınlar da bu kalkınma kampanyasına katılıyor. Çok değil 10 yıl içinde bin 500 dolar olan milli gelir şu günlerde 15 bin dolara kadar çıkıyor. Dünya ekonomik krizi yaşarken İspanya dış ticaret hacmini de 225 milyar dolara çıkarmış. Otomobil sanayiinden elektronik sanayiine, ambalaj sanayiinden demir - çelik sanayiine hamle üzerine hamle yapıyor İspanya.
İspanya dört otonom bölgeden oluşuyor. Ayrı dillere ve farklı siyasi görüşlere rağmen İspanyanın kalkınmasında işbirliği yapmışlar, büyümüş dünyanın en gelişmiş 10 sanayi ülkesi arasına girmişler.
Birbirlerinin dillerini bile konuşmaktan kaçan bu insanlar nasıl olmuş da el ele vermişler hayret doğrusu.
Bu süreç içinde Çin'den, Hindistan'dan Brezilya'ya kadar uzanan hatta 11 ülkeye sanayi fuarlarını taşıyıp, ürettiklerini sergilemişler. Şimdi hedefleri Türkiye.
1 - 6 Haziran tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Expotecnia 99 fuarında ürünlerini gösterecekler, tanıtacaklar, satacaklar.
Geçtiğimiz hafta İspanyol sanayicileri ve onları destekleyen devlet adamlarıyla ayrı ayrı toplantılar yaparak fuar konusunda bilgi aldık. Türkiye'ye çok önem veriyorlar. Buradan Türk cumhuriyetlerine ulaşmanın yolunun Türk işadamlarıyla daha kolay olacağını biliyorlar.