Ekonomi İş'te büyük kolaylık

İş'te büyük kolaylık

10.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 2 yıl içinde Türkiye’yi ilk 20’ye sokmayı hedefleyen hükümet 2017 - 2018 için 100’ün üzerine kalem ihtiva eden bir eylem planı hazırladı.

İşte büyük kolaylık

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “7 adımla yapılan şirket kurma işlemini 1 prosedüre indiriyoruz. Limited şirket kuruluşu aşamasında talep edilen yüzde 25’lik sermaye blokajı şartını kaldırarak burada da yeni bir kolaylık getiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısının ardından konuşan Akdağ, “İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde 2 yıl içinde Türkiye’yi ilk 20’ye sokmayı hedef aldık. 2017 - 2018 için 100’ün üzerine kalem ihtiva eden bir eylem planı hazırladık. Hedefimiz, bu sene bu eylemlerin bütününü hayata geçirmek” açıklamasını yaptı.

YOİKK dün Akdağ başkanlığında toplandı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Eylem planı, “Zorlaştırmayınız, kolaylaştırınız” hadisine işaret edilerek “Kolaylaştırdık” başlığıyla tanıtıldı.

Haberin Devamı

Baz için düzenleme

Şirket kurulmasını kolaylaştırdıklarını anlatan Akdağ, “Maliye Bakanlığı memurlarının her şirkete yoklamaya gitmesi ancak şirketin ticari hayatına bundan sonda başlayabilme şartını da ortadan kaldırıyoruz” dedi. Akdağ, iflas erteleme döneminde 5-8 seneye kadar süren sürecin, yeni düzenleme ile azami 23 ay ile sınırlandırılacağını söyledi.

Telekominikasyon açısından altyapı kazı işlemlerini kolaylaştırdıklarını söyleyen Akdağ, “Kırsalda telefon ve internete erişimi yaygınlaştırıyoruz. Bu, hayvancılık yatırımı yapacak kimseler ya da ilçelerde yatırım yapacak kişiler için çok önemli. Geçen köyün birinde drone ile 10-15 metre yükseğe kadar telefonu çıkarıyorlar, ona bluetooth ile bağlanarak görüşme yapmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla baz istasyonlarının kurulması hususunda birtakım kolaylıklar getirerek köylümüzün ya da diğer yatırımcılarımızın telefona, geniş bant internete erişimini kolaylaştıracağız” dedi.

İlk 6 ayda tamam...

İşte büyük kolaylık


Dış ticarette gümrük müşavirlerinin aldıkları ücretlere üst sınır koyulacağını anlatan Akdağ, “Taşınır rehni konusunda kapsamı genişletiyoruz. Ayrıca sürecin bütününün rehnedilmesi konusunda da yenilikler getirdik. Mevcut uygulamada diyelim stoklarınızda 5 kutu pamuk var. O pamuklar hangi kutunun içindeyse ancak onu rehin edebiliyorsunuz” dedi.
Akdağ, vergi ödemenin basitleştirildiğini kaydederek, “2018 ve 2019’da imalat sanayii ile Ar-Ge, yenilik ve tasarıma yönelik makine ve teçhizat alımlarında KDV istisnası sağlıyoruz” diye konuştu. Bu eylemleri ilk 6 ayda tamamlayacaklarını bildiren Akdağ, “İkinci 6 ay ya da sonraki çeyrekler için eylem planına ilave gelebilir” dedi.