Ekonomi İthalatta program hedefi 2 milyar dolar sapacak

İthalatta program hedefi 2 milyar dolar sapacak

27.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

ANKARA Milliyet

İthalatta program hedefi 2 milyar dolar sapacak



Devlet Bakanı Tunca Toskay, ekonomik programın en çok dış ticareti olumsuz etkilediğini belirterek, 2001 yılı programında önceliğin ihracata verilmesi gerektiğini söyledi.
Toskay, Dış Ticaret Müsteşarı Kürşad Tüzmen ile birlikte ilk altı aydaki dış ticaret gelişmelerini değerlendirdi. Yıl sonunda ihracatın 28.3, ithalatın ise 46 milyar dolar hedeflendiğini anımsatan Toskay, ihracatta hedefin tutturulacağını, ithalatın ise 48 milyar doların üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini kaydetti. Toskay, dış ticaret açığının 25 milyar dolara ulaşmasının söz konusu olmadığını belirtti.
İthalatta yaşanan artışta petrol fiyatlarındaki hızlı yükselişin etkili olduğunu vurgulayan Toskay, şöyle konuştu: “Tüketim malları ithalatının artışı ve yatırım mallarının toplam ithalat içindeki payının azalışı henüz endişeye mahal verecek seviyede değil. Ancak artışın ivme kazanması durumunda, uluslararası taahhütlerimize uygun olarak, kota, gözetim, anti - damping soruşturmaları ve standardizasyon uygulamaları gibi araçlar etkin bir şekilde kullanılacak."
Toskay, Eximbank’ın sermayesinin yeterli düzeye çıkartılması gerektiğini, ayrıca enerji, ulaştırma, iletişim gibi temel girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve sektörel dış ticaret şirketlerinin desteklenmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. Dahilde işleme rejimi sisteminin tüm sektörlere yaygınlaştırılmasının, yıllık 6 milyar dolarlık ithal izinlerinin bir bölümünün iç piyasaya yönlendirilmesine olanak sağlayacağını vurgulayan Toskay, bu konuda Maliye Bakanlığı’nın düzenleme yaptığını söyledi. Toskay, off - set uygulamasının geliştirilmesi halinde de yılda 5 milyar dolar sağlanabileceğini bildirdi.
Toskay, otomobil ithalatındaki artışı da endişe ile izlediklerini kaydetti.




Yazarlar