Ekonomi Japonya’dan 17 yıl sonra ilk faiz artışı

Japonya’dan 17 yıl sonra ilk faiz artışı

20.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Büyümeyi ve enflasyonu harekete geçirmek için gittiği negatif faiz uygulamasına son veren Japonya Merkez Bankası (BoJ) 17 yıl aradan sonra faiz artırdı.

Japonya’dan 17 yıl sonra ilk faiz artışı

Japonya Merkez Bankası (BoJ) dünyanın en agresif parasal genişleme programlarından birisini gevşetmeye başlayarak ‘negatif faiz’i sona erdirdi. 17 yıl aradan sonra ilk faiz artışına giden Japonya Merkez Bankası politika faizini yüzde -0.1’den, sıfır ile yüzde 0.1 arasına çıkardı.

Haberin Devamı

Başlangıcı 2013’e giden negatif faiz politikası, dünyanın dördüncü büyük ekonomisinde “kayıp onyıllar” olarak adlandırılan durgunluğu aşmak için büyüme ve enflasyonu yeniden harekete geçirmeyi amaçlıyordu. Negatif faiz oranları bankaların BoJ’a sermaye park edince para kaybetmeleri anlamına geldiğinden, bankaları işletmelere borç vermeye teşvik ederek ekonomiyi canlandırmayı hedefliyordu.

Gözler Fed’e çevrildi

Faiz artışının ardından yapılan açıklamada yüzde 2’lik enflasyon hedefine sürdürülebilir ve istikrarlı şekilde ulaşılacağının anlaşıldığı kaydedildi. AFP’nin haberine göre, BoJ, tahvil kontrolü ve riskli varlıkların alımına da gerek kalmadığı gerekçesiyle son verdiğini duyurdu.

Faiz artışının ardından yen dolar paritesi keskin bir düşüş göstererek 149.30’dan 149.80 civarına geriledi. Küresel piyasalar gözlerini bu hafta ABD, Japonya ve İngiltere merkez bankalarının kararlarına çevirmişti. Japonya’dan beklenti dahilinde faiz artışı gelirken Fed ve İngiltere Merkez Bankası’nın faizi sabit tutması öngörülüyor.