Ekonomi Kadın bayileriyle dünyaya ilham verdi

Kadın bayileriyle dünyaya ilham verdi

14.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beko, Cumhuriyet’in 100. yılında 100 kadın bayi hedefine ulaştı. Arçelik Türkiye Genel Müdürü Dinçer, kadın bayi oranını 2026’ya kadar yüzde 25’e yükseltmeyi istediklerini ve bu hedefin dünya kadınlarına da ilham verdiğini söyledi.

Kadın bayileriyle dünyaya ilham verdi

Kadınları girişimciliğe teşvik etmeyi ve bayi ekosistemindeki kadın oranını artırmayı amaçlayan Beko 100 Kadın Bayi projesi, Cumhuriyet’in 100. yılında 100 kadın bayi hedefine ulaştı. Ankara’da 3. Beko Kadın Bayi Zirvesi’nde bir araya gelen bayiler, Anıtkabir’i ziyaret etti. Beko’nun 2019 yılında başlattığı proje ilk hedefine ulaşmasının ardından yolculuğuna “Kadının İşi, Gücü” adıyla devam edecek.

Haberin Devamı

Arçelik Türkiye Genel Müdürü Can Dinçer, “Özellikle Anadolu’da sosyal ve ekonomik hayatın şekillenmesinde bayilerin önemli rolü var. Projeye başladığımızda satış teşkilatımızın belkemiğini oluşturan bayi ekosisteminde kadın oranımız yüzde 1’in altındaydı. 4 yıl içinde bu oranı yüzde 10’a yükselttik. Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 kadın bayi hedefimize ulaşmış olmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Bugün 102 kadın bayimizin, 117 mağazası bulunuyor. Koç Holding öncülüğünde destekçisi olduğumuz BM Kadın Birimi Nesiller Boyu Eşitlik Platformu taahhütlerimiz arasında Beko bayileri arasındaki kadın oranını 2026’ya kadar yüzde 25’e yükseltmek de bulunuyor. Bayilerimiz böyle bir taahhüdün parçası olarak dünya kadınlarına da ilham veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Çarpan etkisi yarattı

Bayilerin, yarattıkları ekonomik değer ve istihdamla ekonomiye önemli katkı sağladığına dikkat çeken Can Dinçer sözlerine şöyle devam etti:

“Böyle bir yapıda daha fazla kadının yer alması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması yolunda çok önemli bir adım. Halihazırda kadın bayilerin sağladığı istihdamın yarısından fazlasını yine kadınlar oluşturuyor. Böylece proje bayilerdeki kadın istihdamını da artırıyor. Kadınlar birbirlerine rol model olarak da başarıyı birlikte büyütüyor, çarpan etkisiyle güçlü bir dönüşüm yarattığımıza inanıyorum. Mesleğin cinsiyeti olmaz diyoruz, nihai hedefimiz ekosistemimizdeki kadın oranını bayi kadın şeklinde bir ifadeyi kullanmamıza gerek kalmayacak seviyelere taşımak.”

10 binden fazla başvuru yapıldı

Beko’nun girişimci kadınlara destek vermek üzere 2019 yılında başlattığı proje, bugüne kadar 10 binden fazla başvuru aldı. Yapılan açıklamaya göre başvurular öncelikle bölgedeki bayi ihtiyacına bakılarak değerlendiriliyor ve sektör deneyimi aranmıyor. Proje kapsamında kadın girişimciler, mağaza keşif ve altyapısından başlayarak, mentorluk ve eğitime, satış ve pazarlamadan, depolamaya kadar birçok teşvik ve destekten yararlanıyor. Kira desteği, 2 yıl süreli ilave prim desteği, reklam ve tanıtım alanında desteklerden yararlanan bayiler, Yeni Nesil Liderlik eğitimi de alıyorlar. Proje kapsamında 2023 yılında bayi ve çalışanlarından oluşan 372 kişiye yüz yüze ve online eğitimler verildi.

Yazarlar