Ekonomi Kadın-erkek eşitliğinde Türkiye sınıfta kaldı

Kadın-erkek eşitliğinde Türkiye sınıfta kaldı

13.10.2010 - 00:20 | Son Güncellenme:

Dünya Ekonomi Forumu tarafından her yıl yapılan “kadın-erkek eşitliği” araştırmasında İzlanda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk sırada yer alırken, Türkiye 134 ülke içinde 126. olabildi.

Kadın-erkek eşitliğinde Türkiye sınıfta kaldı


“Küresel Kadın Erkek Eşitsizliği Raporu” için 134 ülkede siyaset, eğitim, iş hayatı ve sağlık alanlarında kadın erkek eşitliği durumu incelendi.
Listenin ilk sıralarında İzlanda’nın ardından sırasıyla Norveç, Finlandiya, İsveç, Yeni Zelanda, İrlanda, Danimarka, Lesoto, Filipinler ve İsviçre yer aldı. Son 10 sırada ise sondan başa doğru Yemen, Çad, Pakistan, Mali, Fildişi Sahili, Suudi Arabistan, Benin, Fas, Türkiye ve Mısır geldi. İran, Türkiye’nin iki sıra üstünde yer aldı. Türkiye sağlık alanında 61, siyasette 99, ekonomik katılım ve fırsat eşitliği konusunda 131, eğitim konusunda da 109. sıralarda yer bulurken, ortalamada 126. sırada yer aldı. Türkiye geçen yılki listede 129. sıradaydı.
Geçen yılki listede 31. olan ABD bu sene 19. sıraya yükseldi. ABD Başkanı Barack Obama’nın yönetimde kadınlara daha fazla rol vermesi ve kadın erkek arasındaki ücret farklılığının düşmesinin bu yükselişte etkili olduğu belirtildi.
Fransa ise geçen yıl 18. sıradayken bu sene 46.’lığa düştü. Bu gerileme Fransız hükümetindeki kadın bakan sayısının azalmasına bağlandı.
Dünya Ekonomi Forumu kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab, cinsiyet eşitsizliğinin düşük olmasının, ekonomik rekabetle doğrudan bağlantılı olduğunu, bir ülkenin büyümesi ve refaha ulaşması için kadınlara eşit davranılması gerektiğini vurguladı.