Ekonomi Karbonu tutana destek artırılıyor

Karbonu tutana destek artırılıyor

31.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İmalatta karbondioksit salımını engelleyen, verimliliği artıran projelere verilen desteklerin kapsamı genişliyor. Meclis’e sunulan kanun teklifi, destek tutarlarının yeniden değerleme oranında artırılmasını da öngörüyor.

Karbonu tutana destek artırılıyor

Mithat Yurdakul / ANKARA - 100 milyonlarca kilogram karbondioksit salımını engelleyen verimlilik artırıcı proje (VAP) desteklerinde kapsam genişleyecek, tasarruf potansiyeli yüksek olan, teknolojik yatırımların destekten yararlanabilmesi sağlanacak.

Haberin Devamı

AK Parti’nin TBMM’ye sunduğu kanun teklifiyle, enerji verimliliği desteklerinden faydalanmak isteyenler için sektörel kısıtlama kaldırılacak, destekler için emisyon ve enerji tüketimini azaltma kriteri tanımlanacak. Verimlilik artırıcı proje (VAP) desteklerinde de 5 milyon TL’lik proje üst sınırı kaldırılarak aydınlatma, fan, pompa, elektrik motoru gibi projelerin yerine, tasarruf potansiyeli yüksek teknolojik, yenilikçi ve dijitalleşmeye katkı sağlayan yatırımların destekten yararlanabilmesi sağlanacak. Ayrıca destek bedelinin Cumhurbaşkanı kararı yerine yeniden değerleme oranında artırılması öngörüldü.

14 milyarlık tasarruf

VAP destek programının başladığı 2009’dan bugüne kadar 532 verimlilik artırıcı projeye 129,5 milyon TL destek sağlandı, yıllık 842 milyon TL karşılığında 118 bin 325 TEP (ton eşdeğeri petrol) enerji tasarrufuyla 605 milyon kg karbondioksit eşdeğeri emisyonun doğaya salınmasının önüne geçildi. Yeni teklifle 2024 – 2028 döneminde verilecek 500 milyon TL desteğe karşılık toplamda 392 bin TEP enerji tasarrufu ile 14 milyar TL parasal tasarruf hedefleniyor.

Haberin Devamı

Afet bölgesine kesintisiz elektrik

Teklifte yer alan diğer bir maddeyle Türkiye’deki deprem riski göz önüne alınarak, afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde geçici elektrik bağlantısı talepleri için yapı kullanma izni ile mevzuatta istenen diğer belgeler aranmayacak. Düzenlemeyle özellikle deprem, sel gibi felaketlerin ardından binası yıkılan vatandaşlara hızla enerji sağlanabilecek. Enerji nakil hatlarıyla ilgili kamulaştırmalara da düzenleme getirilecek teklife göre, enerji nakil hatlarına ilişkin irtifak alanı hesabında, mevzuatta yer almayan manyetik alan ve elektriksel alan gibi etkenlerin dikkate alınmasıyla belirlenen çok yüksek tazminatların önüne geçilecek, fahiş kamulaştırma bedelleri engellenerek tasarruf gerçekleştirilecek.