Ekonomi Katkısız ekmek 1 Temmuz’a yetişmiyor

Katkısız ekmek 1 Temmuz’a yetişmiyor

28.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ekmeğin sadece buğday unu, su, maya ve tuzla üretilmesini öngören tebliğ 1 Temmuz’a yetişmedi. Ramazan ayına yetiştirilmeye çalışılan tebliğ, 17 katkı maddesinin ekmekte kullanılmasını yasaklıyor

Katkısız ekmek 1 Temmuz’a yetişmiyor

Ekmekte yeni dönem 1 Temmuz’a yetişmedi. Ekmeğin sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla katkısız olarak üretilmesine yönelik tebliğ, bürokrasiye takıldı. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, tebliğin temmuz ortasını sarkabileceğini söyledi.
1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi beklenen Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, bürokratik işlemlerin uzaması nedeniyle tamamlanamadı. Ekmekteki yeni oranlarla ilgili pürüz bulunmadığını, yazım sürecinin uzadığını belirten Balcı, “Ancak elden götürürlerse zamanında yetişir” diye konuştu.

Ekmek katkısız olacak
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’ne göre pazarda, manavda, kasapta ekmek satışı yapılamayacak. Ekmekler dolapta, satıcı tarafından eldiven kullanılarak verilecek. Alıcı, ekmeğe dokunamayacak. Ekmekteki tuz miktarı yüzde 1’i geçmeyecek. Ekmek sadece buğday unu, maya, tuz ve su karışımıyla üretilecek. 17 kalem katkı maddesi ekmekten kaldırılacak. Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50’şer gram artırılarak piyasaya arzedilecek. Net ağırlık izin verilenden en fazla yüzde 2 kadar eksik olabilecek. Fırın dışındaki yerlerde ekmeğin konulması için poşet zorunlu olacak.

Haberin Devamı

‘Beyaz ekmeği sofradan kaldıralım’
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şu beyaz ekmek denilen ekmeği sofralarımızdan kaldıralım. Artık has, samimi buğday unundan ekmek üretelim. Kepek oranı yüksek ekmeği sofralarımıza getirelim. Dedelerimiz, ninelerimiz bu ekmeği mi yiyordu” diyerek daha besleyici ekmek ile ilgili uyarıda bulunmuştu.