Ekonomi Kemerleri bağlayın uçuşa geçiyoruz

Kemerleri bağlayın uçuşa geçiyoruz

17.09.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST bugün başlıyor. Atatürk Havalimanı’nda 22 Eylül’e kadar sürecek festivale 1 milyon ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Kemerleri bağlayın uçuşa geçiyoruz

Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST bugün başlıyor. Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen festival, 17-22 Eylül arasında Atatürk Havalimanı’nda yapılacak. Festivale girişler ücretsiz olacak.

Haberin Devamı

1 milyon kişinin ziyaret etmesi beklenen festivalde sergilenecek olan yeni teknolojilerin yanı sıra insansız hava araçlarından, insansız su altı sistemlerine kadar pek çok yarışma düzenlenecek. Yarışmalara, 122 ülke ve Türkiye’nin 81 ilinden toplam 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacı başvurdu. Yarışmaların finallerinde ise yaklaşık 2 bin takım ve 10 bin finalist mücadele edecek. Dereceye girenlere 3 milyon liradan fazla ödül verilecek.

Geçen yıl etkinliği 550 binden fazla ziyaretçinin takip ettiğini söyleyen Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, festivale yatırımcıların da geleceğini söyledi. Bayraktar, bu yıl Rusya, Ukrayna, Avrupa’dan bazı uçakların geleceğini ve bazılarının gösteri yapacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

‘Cezeri’ geliyor

İnsansız hava aracı teknolojilerine yönelik çalışmalar yürüten Baykar, festival kapsamında kurulacak stantta, Bayraktar Akıncı Taarruz İnsansız Hava Aracı (TİHA) ve Cezeri Uçan Araba’yı ilk kez sergileyecek. Kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapması öngörülen Uçan Araba, sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir boyut kazandırmak için geliştiriliyor. Cezeri, yolcu ve kargo taşımacılığında da aktif olarak rol alacak şekilde tasarlanıyor.

Seyir hızı saatte 100 kilometre, azami uçuş irtifası 2 bin metre olan Cezeri, yaklaşık 1 saat havada kalacak, 70-80 kilometre menzile erişebilecek.

En modern SİHA

Kemerleri bağlayın uçuşa geçiyoruz

Akıncı’nın dünyanın kendi klasmanında en modern Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) olacağını söyleyen Bayraktar, “Havadan havaya taarruz kabiliyeti var. Savaş uçaklarını görebilecek, TÜBİTAK’ın da geliştirdiği füzelerle vurabilecek. Elektronik harp kabiliyeti olacak. Hava savunma radarlarının yerlerini tespit edebilecek ve tüm bunları insansız bir şekilde yapacak” diye konuştu.

Otonom yarışma

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), geliştirdiği çözüm ve teknolojilerle TEKNOFEST’te ziyaretçilerle buluşacak.

Otonom araç teknolojileri alanında, özgün tasarım, algoritma ve raporlama hususlarında yetkinlik kazanmaya teşvik etmek amacıyla düzenlenecek TEKNOFEST Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışları da TÜBİTAK desteğiyle gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Sivil havacılık için ürettikleri yerli ve milli drone ile ‘Dünyadaki En İnovatif 20 Drone’ listesine girmeyi başaran Ape Drone Teknolojileri firması, savunma alanında görüntüleme amaçlı kullanılacak ürününü de TEKNOFEST’te tanıtacak.

‘Atak’ mobil oyun oldu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) TEKNOFEST’te bir dizi yenilikle ziyaretçi karşısına çıkacak. Milli Muharip Uçak’ın birebir modeli, ilk kez etkinlikte yerini alacak. Öte yandan taarruz helikopteri Atak için mobil oyun geliştirildi. Oyun 18 Eylül’de erişime açılacak.

Kemerleri bağlayın uçuşa geçiyoruz

Atatürk Havalimanı’ndan havalanan Türk Yıldızları, TEKNOFEST öncesi, İstanbul Boğazı üzerinde 2 tur gösteri uçuşu yaptı.