Ekonomi Kentsel dönüşümde imar transferine bankalı çözüm

Kentsel dönüşümde imar transferine bankalı çözüm

05.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşüm finansmanı sağlamak için imar haklarının transferi ya da satışıyla ilgili çalışma başlatırken, Faruk Göksu, İmar Hakları Bankası kurulmadan bu işin olamayacağını söyledi

Kentsel dönüşümde imar transferine bankalı çözüm

Kentsel dönüşümün yapılması için gerekli kaynağın nasıl sağlanacağı tartışılırken, şehir planlamacısı Faruk Göksu’nun imar haklarının satışı ya da transferiyle ilgili yıllardır dile getirdiği öneri bir nebze de olsa sonunda karşılık buldu.
Bu kapsamda harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm sürecinde, Türkiye’ye imar haklarının transferiyle ilgili düzenlemeler yapacak. Bakanlık, yaklaşık 6,5 milyon binanın yıkılıp yeniden yapılanacağı kentsel dönüşüm projesi kapsamında imar haklarının transferi uygulamasına gidecek.
İmar yoğunluğu azaltılması istenen alanla transfer etmek istenen alan belirlendikten sonra arsa sahibine kullanmak istediği imar hakkının tamamını ya da bir kısmını başka alanda kullanma hakkını gösteren sertifika verilecek. Bakanlık, böylece riskli alanda imar hakkı bulunan ve kentsel dönüşümle birlikte yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde vatandaşların imar hakkını başka bir alana transfer edebilecek.
Transferle yerinde geri dönüşüm yapılamayacak. Dere yatağı, fay hattı, su havzaları gibi alanda evi bulunan vatandaşların hak mağduriyetinin önünü geçilecek.

İmar hakkı satılabilecek
Bakanlığın üzerinde çalıştığı sistemle arsa sahibi kendi rızasıyla var olan imar hakkını kullanmayıp, kamu güvencesi ve işbirliğiyle başka bir projede kullanabilecek.
Sertifikası bulunan mülk sahibi bu hakkı kendisi kullanabileceği gibi menkul kıymet olan sertifikayı piyasada satarak başkalarına devredebilecek. Vatandaş, bu sertifikayı ikincil piyasa üzerinden istediği an paraya çevirebilecek.

Haberin Devamı

10 adımda imar hakkı transferi

BAŞVURU: Transfere katılmak isteyenler parsel sahibi belediyelere yazılı başvuruda bulunur. Başvuru için gerekli belgeler yönetim tarafından belirlenir.

BELEDİYE: Belediyeler kentin yoğunluk haritası, değer haritası, yoksulluk ve yoksunluk haritalarını hazırlamalı ve dönüşüm planlarını yapmalıdır.

BAKANLIK: Menkuleştirme ile ilgili yasal düzenlemeler önem taşıyor. Ayrıca belediyelere yetkiler verilmeli ve yönetmelikler üst ölçek kapsamlı planlar ile uyumlu olmalıdır. Bakanlık, uygulama sürecine yönelik yasal düzenlemeler yapar ve sistemin işlemesi için belediyelere banka kurma yetkisi verir.

BİLGİ: Doğal koruma alanlarında detaylı analizlerin yapılması, mevcut arazi kullanımlarının tespiti, mülkiyet bilgilerinin toplanması, varsa mevcut her ölçekteki imar planlarının incelenmesi, bilgilerinin toplanması önemli bir süreci kapsar.

BELGE: Programının uygulanabilmesi için yasa planlama ve uygulama süreçlerini ve zorunlu belgeleri kapsamalıdır.

BÖLGE: Programda korunacak ve imar haklarını başka bir yere gönderecek bölgeler ile bu imar haklarını satın alan bölgenin belirlenmesi ve tasarlanması çok önemli bir aşamayı oluşturuyor.

BÜYÜKLÜK: İmar haklarına gelecek talebi garanti altında tutabilmek için, piyasada oluşacak imar hakkından daha fazla imar transferi yapılan bölgelerin kapasitesi arttırılmalıdır. Bu aynı zamanda piyasada bir rekabet de yaratacaktır.
BONUS: İmar transferi kredisinin ayrılmasında en çok uygulanan ortak yöntem, transferin mülk sahibinin arsasının büyüklüğüne göre yapılması yöntemidir. Başka bir yöntem olarak da imar haklarının arazinin potansiyel gelişme değeri doğrultusunda belirlenmesi planlanabilir.

SERTİFİKA: İmar haklarıyla ilgili çalışma tamamlandığında imar hakları sertifikaya çevrilerek piyasa koşullarında alınıp, satılabilir. Sertifikaların, hangi kurum tarafından hazırlanacağı ve kurumun sorumlulukları belirlenir.

BANKA: Başarılı bir imar hakları transferi programının en önemli bileşenlerinden biri de İmar Hakları Bankası oluşturulmasıdır. Bankanın amacı ise imar haklarını alıp satarak alıcı ve satıcıları buluşturmaktır.

Haberin Devamı

‘Banka olmadan imar transferi olmaz’

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm konusunda büyük bir deneyime sahip olan ve bu alanda yaptığı akademik çalışmalarla öne çıkan şehir plancısı Faruk Göksu, uzun süredir imar hakları transferinin yapılması gerektiğini gündeme getiriyordu.
İmar haklarının satışından elde edilecek gelirin yeni kurulacak İmar Hakları Bankası’nda toplanması gerektiğinin altını çizen Faruk Göksu, bu kaynağın ucuz ve uzun vadeli kredi olarak 1/3 oranında kamu, özel ve sivil sektör arasında paylaşımının eşitlikçi ve uzlaşmacı bir yaklaşım olacağını söyledi.

‘Kaynak bankada toplanmalı’
Kentsel dönüşümün finansmanının sağlanması için ilave imar haklarının kamu tarafından bedava verilmesi yerine satışı ve transferinin önem kazandığını ifade eden Göksu, “İmar haklarının satışından elde edilecek kaynak İmar Hakları Bankası’nda toplanmalıdır. Amerika ve Avrupa’da bu uygulanan bir sistem. Banka olmadan bu iş olmaz. Banka burada toplanacak kaynağı düşük faizli ve uzun vadeli olarak riskli yapı sahipleri ve kiracılar, belediyeler ile sivil toplum örgütlerine dağıtmalıdır. Böylelikle, kamu, özel ve sivil sektör işbirliği ile proje geliştirilmesinde paranın gücü uzlaşmayı sağlayacaktır” diye konuştu.
Göksu, proje önceliklerinin ve kaynağın kullanılacağı alanların belirlenmesi sürecinde ise kentlerin yoğunluk haritası, değer haritası ve yoksulluk-yoksunluk haritalarının hazırlanması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Karaman’a Piri Reis’li konut projesi geliyor

Piri Reis Vadisi konut projesi, Karaman’da hayata geçiriliyor. Şehre farklı bir boyut kazandırması planlanan proje, 1.728 konutluk iki etaptan oluşuyor.
Karaman Belediyesi ve TOKİ’nin ortaklaşa yürüttükleri kentsel dönüşüm projesi olan Piri Reis Vadisi, 480 bin metrekare alanda gerçekleşecek. İki yılda bitirilmesi planlanan projeyle ilgili konuşan Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, projenin Karaman tarihindeki en önemli yatırımlardan biri olduğunu kaydetti. Uğurlu, “TOKİ ve belediyemizin işbirliği ile projemiz yüz akı olacaktır” dedi.
Ön talep 7 Aralık’ta bitiyor
1. etapta 900 konutun olduğunu söyleyen Uğurlu, “İilk etap için talepler toplanıyor. Talep toplama konut almak isteyen kişiler tarafından 10 bin lira peşin ödeme yapıldıktan sonra gerçekleşiyor. Peşinat daire teslim edilirken dairenin yüzde 25’ine tamamlanıyor. Kalan tutar da 120 ay taksitle ödeniyor. İlk etap için talep toplama müracaatları ise 7 Aralık’ta bitiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Piri Reis haritası şeklinde gölet

Projenin içerisinde Piri Reis’in haritası şeklinde bir göletin olduğunu belirten Kamil Uğurlu, proje kapsamında birçok gölet, su gösteri parkları, spor sahaları, sosyal donatılar, AVM, amfi tiyatronun bulunduğunu belirtti. Uğurlu, “Projede farklı tip konutlar var. Projemizde normal konutlar 175 metrekare 3+1, özel konutlar 177 metrekare 4+1, 261 metrekare 6+1 ve 395 metrekare teras evler adıyla son derece konforlu villalar yer alıyor” dedi.

Batışehir’de çevreci yaklaşımla tasarruf

EgeYapı Group tarafından 800 milyon liralık yatırımla İstanbul Bağcılar’da yükselen Batışehir Projesi, sahip olduğu çevreci uygulamalarıyla yatırımcılara sürdürülebilir bir yaşam vaat ediyor. Yaklaşık 100 bin metrekare açık ve yeşil alanın yer alacağı Batışehir’in 15 bin kişiye ev sahipliği yapması planlanıyor.
Yürüyüş ve gezi parkurlarının yanı sıra yeşil alan ve ortak alanı bulunan Batışehir’de uygulanacak çevreci projelerden biri Yeşil Çatı uygulaması. Yeşil Çatı uygulaması ile yeşil alan kullanımının artırılması hedeflenen projede araç trafiğinin ve park yoğunluğunun yer altına alınması sağlanarak, hava kirliliği minimum seviyeye indiriliyor.
Projede yeşil alanların sulanması için de projede yağmur sularının toplanmasını sağlayan bir sistem kullanılacak. Bu doğrultuda elde edilecek suyla, peyzaj alanlarının sulanmasında tasarruf elde edilecek.

GÜNÜN PROJES: OFİS LAMARTINE

İş GYO, Taksim’deki ofisleri kiralamaya başladı

Taksim, İş GYO ile yepyeni ve modern bir ofis binası kazanıyor. Projenin yapılacağı alan, Taksim’deki Lamartin ve Cumhuriyet caddelerinin kesiştiği noktadaki 578 metrekarelik parselde yer alıyor.
1. sınıf ofis binası olarak tasarlanan projenin toplam kiralanabilir alanının 3.856 metrekare, toplam proje maliyetinin ise satın alım bedeli hariç yaklaşık 4 milyon 100 bin dolar olacağı ifade ediliyor. Metrekaresi 28 dolardan başlayan fiyatlarla kiralanan proje, yatırımcılara yeni fırsatlar sunuyor.
Taksim’de yer alacak proje, lokasyonu itibarıyla oldukça merkezi bir konumda bulunuyor. Yayalaştırma projesi tamamlandıktan sonra farklı bir kimliğe bürünecek bölgenin trafikten, egzoz dumanında, gürültüden uzak ofis alanlarıyla hizmet vereceğini ifade eden İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Ofis alanlarının bulunduğu bölgelerde en çok gereksinim duyulan bu unsurlar yayalaştırma projesi kapsamında Taksim’e değer katarken projemiz için de önemli bir ayrıcalık oluşturuyor” dedi.

Bu ay içinde açılıyor
Ofis Lamartine’i bu ay içinde işlevsel hale getireceklerini ifade eden Turgay Tanes şunları söyledi:
“Şu an çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Ofis kiralamalarımız başladı. İş dünyasının ilgisinden memnunuz. Bölgedeki ofis binalarının çoğunlukla eski apartmanlardan dönüştürülerek kullanılıyor olması, projenin sunacağı yeni ve yüksek standartlara sahip ofis özelliğini ön plana çıkarıyor.”

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2012 yılı 3. Dönem Yapı İzin İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre 2012’nin ilk 9 ayında geçen yılın ilk 9 ayına göre belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 5.6 artışla 71 bin 139, yüzölçümü yüzde 28.7 artışla 106 milyon 556 bin 578 metrekare, daire sayısı yüzde 20 artışla 518 bin 26 oldu. Yapıların yüzölçümü 106 milyon 556 bin 578 metrekare iken 60 milyon 487 bin 850 metrekaresi konut olarak gerçekleşti.
Yapı Kullanma İzin Belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 9.4 azalışla 63 bin 76 adet, yüzölçümü yüzde 7.7 azalışla 69 milyon 477 bin 70 metrekare, daire sayısı yüzde 7.1 azalışla 363 bin 502 adet oldu.

İstanbul’un yeni vadisi 6 Aralık’ta satışta

Artaş İnşaat, Aydınlı Grup, Keleşoğlu İnşaat ve Evyap Holding işbirliğince hayata geçirilmesi planlanan Vadistanbul projesinin lansmanı 6 Aralık’ta yapılacak. Tanıtım toplantısına Vadi İstanbul’un yatırımcılarından Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş ve Evyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Evyap katılacak.
Teras, Bulvar ve Bahçe etaplarından oluşan projede ön talep süreci devam ediyor. Belgrad Ormanları’na komşu olan Vadistanbul, Evyap arazisi üstünde hayat buluyor.

Babacan Yapı’dan yeni yıl kampanyası

Babacan Yapı, 2013 yılını yeni bir kampanyayla karşılıyor. Firma, Güneşli Express Residence projesi için peşinat sonrası iki yıl taksit ve ara ödeme olmaksızın konut sahibi olma imkânı sağlıyor. Güneşli Express Residence’a özel olarak hazırlanan kampanya Aralık sonuna kadar devam ediyor. Konut sahibi olmak isteyenlerin daire bedelinin dörtte birini peşinat olarak ödeyecekleri kampanyada, ayrıca 2 yıl süresince taksit ve ara ödeme de yapılmayacak.
Aralık 2014’te tamamlanması planlanan Güneşli Express Residence’da taksit ödemeleri konutlara taşınınca başlayacak.

Hangi daire kaç lira?
Tipi *Fiyat
1+0 139.000
1+1 184.750
1,5+1 333.500
2+1 395.000
3+1 737.000

Levent ve Etiler’de satışlar devam ediyor

Başta Nişantaşı olmak üzere şehir merkezinde yaptığı yapılarla tanınan Keten İnşaat’ın Levent ve Etiler projelerindeki son dairelerin satışı devam ediyor. Etiler Akasya Projesi, 70 metrekarelik 1+1 ve 110 metrekarelik 2+1’lerden toplam 13 daireden oluşuyor.
Kasım 2012'de yapımına başlanan proje, 12 milyon dolarlık yatırım bedeline sahip. Levent Projesi ise 55 ve 65 metrekarelik 1+1, 85 ve 110 metrekarelik 2+1 dairelerden oluşuyor. Metroya yakınlığı ile kolay ulaşım imkanı sağlayan projede kalan son birkaç dairenin fiyatı 540 bin liradan başlıyor.